Praėjusį ketvirtadienį „City Service“ akcijų biržoje informavo apie kylančias abejones dėl verslo ateities Rusijoje. Šiuo metu pastatų priežiūros paslaugas teikianti bendrovė dirba Sankt Peterburge ir Stavropolyje.

„Įmonės atstovai Rusijoje susidūrė su vietinės valdžios spaudimu dėl susiklosčiusios tarptautinės įtampos ir Lietuvos pozicijos“, - informavo kompanija. Taip pat pranešta apie galimus sprendimus pasitraukti iš Rusijos rinkos.

Įmonės generalinis direktorius Jonas Janukėnas DELFI teigė, kad spaudimo iš Rusijos atstovų sulaukė prieš porą savaičių. Iki to, pasak jo, situacija buvo rami.

„Imsimės veiksmų reaguodami į užuominas, - konstatavo jis. - Nespecifikuosiu iš ko tos užuominos, bet reaguoti turėtume. Žmonės, iš kurių užuominos buvo, turi tam tikrą politinę įtaką“.

Paklaustas, ar vertėtų imtis faktinių veiksmų išgirdus neoficialias užuominas, J. Janukėnas teigė, kad nors kol kas jokių veiksmų iš Rusijos pusės nebuvo, situacija vertinama labai rimtai ir neigiamai.

Jonas Janukėnas
„Jei laiku nereaguoji, tai veiksmai, kurie gali kilti po jų, gali būti labiau neigiami ir galimybės trauktis prastesnės“, - kalbėjo jis.

J. Janukėnas taip pat neatmetė galimybės, kad užuominos galėjo būti ir bandymas pasinaudoti dabar susiklosčiusia, įtempta situacija.

Pernai metais įmonės apyvarta Rusijoje siekė 192 mln. Lt, pelnas prieš mokesčius – 1,3 mln. Lt. Rusijoje bendrovėje dirba daugiau nei 600 vietinių gyventojų.

„City Service” generalinio direktoriaus teigimu, jei bus nuspręsta trauktis iš Rusijos, bendrovė ir toliau prioritetinėmis užsienio rinkomis laikys Lenkiją, Latviją, Ispaniją.

Kol kas dirba ramiai

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012 m. pabaigoje Kaliningrade investavęs buvo 21 ūkio objektas, Rusijoje (be Kaliningrado) – 57. Pernai metų pabaigoje Lietuvos tiesioginės užsienio investicijos Rusijoje (be Kaliningrado) siekė 129,99 mln. Lt, Kaliningrade – 151,34 mln. Lt.

Lietuvos tiesioginės užsienio investicijos (mln. Lt) 2013 m. 2012 m. 2011 m.
Rusija be Kaliningrado srities 129,99 135,97 156,30
Rusijos Kaliningrado sritis 151,34 246,60 182,19

Fabriką Kaliningrade turinčios „Daumantų“ įmonės generalinis direktorius Saulius Grinkevičius teigė, kad kol kas gamybos padalinio darbas vyksta kaip ir seniau ir jokios realios grėsmės kol kas nėra jaučiama.

„Kol kas nesame gavę nei tiesioginių, nei netiesioginių užuominų, kad esame nepageidaujami. Gal ir dėl to, kad esame Lietuvos-Rusijos įmonė. Kol kas jokių diskriminacinių veiksmų nėra. Ramu, o, kaip bus ateityje, žiūrėsime“, - teigė jis.

Gamyklą „Novo Mebel“ Rusijoje turinčio koncerno SBA atstovai taip pat tvirtino, kad gamyklos veikla vyksta be trukdžių ir jokių grasinimų nėra sulaukta.

Kaliningrade jaučiasi kaip savi

„Klaipėdos mėsinės“ generalinis direktorius Gintaras Valančius pasakojo, kad jokių signalų, kad yra nebepageidaujami Rusijos rinkoje nesulaukė, tačiau daugiau problemų kelia Rusijos taikomas draudimas dėl afrikinio kiaulių maro į rinką įvežti kiaulieną iš Europos Sąjungos. Įmonė savo dešrų gamyklą turi Kaliningrade.

„Iš ES buvo importuojama apie 80-90 proc. lašinių, tai jų trūksta visoje Rusijoje. Tai čia daugiau maro nei Ukrainos politikos“, - kalbėjo įmonės vadovas.

Pasak jo, „Klaipėdos mėsinė“ nejaučia jokių politinių veiksmų dėl savo įmonės veiklos Kaliningrade: „Jau seniai ten dirbame ir mūsų prekinis ženklas ten stiprus. Jau kaip ir vietiniai“.

„Daugiau mums problemų sudaro afrikinis maras ir ES bei Rusijos techninių klausimų dėl maro, sertifikavimo suderinimo dalykai“, - kalbėjo G. Valančius. Pasak jo, gamykla Kaliningrade ir toliau dirba. Šį mėnesį planuojama pagaminti apie 500 t dešrų, tačiau tai 20-30 proc. mažesnės apimtys nei galėtų būti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (533)