Teismas sprendimą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nutarimo neregistruoti referendumo iniciatyvinės grupės dėl lito išsaugojimo ir neišduoti jai piliečių parašų rinkimo lapų kreiptis į KT paskelbė sekmadienį.

„Išplėstinė teisėjų kolegija bylos nagrinėjimą iš esmės atnaujino ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą“, - sekmadienį sakė LVAT sprendimą paskelbusi teisėja Skirgailė Žalimienė.

Pasak teisėjos, KT prašoma išaiškinti, ar VRK turi teisę atmesti Konstitucijos pataisas, teigdama, kad tai prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Pasak vieno iš referendumo iniciatorių, tautininko Gintaro Songailos, iš esmės tai reiškia, kad piliečiai negalės įgyvendinti jokių iniciatyvų be valdžios leidimo.

„Teismo sprendimas reiškia, kad piliečiai savo iniciatyvos negali įgyvendinti tol, kol Konstitucinis Teismas neišaiškins kažko. Iš esmės tai reiškia, kad piliečiai jokios iniciatyvos įgyvendinti referendumu negalės, jeigu to neleis valdžia“, - sekmadienį po sprendimo paskelbimo žurnalistams sakė G.Songaila.

Jo nuomone, tai yra iniciatyvos stabdymas.

„Neaišku, po kiek metų Konstitucinis Teismas tai svarstys, byla sustabdyta ir tai reiškia, kad ši iniciatyva yra taip pat sustabdyta. Ir sustabdyta neteisėtai, nes įstatymai nenumato tokios galimybės ir juo lbiau nenumato Konstitucija“, - tikino tautininkų atstovas.

VRK pirmadienį atsisakė registruoti iniciatyvinę grupę rinkti parašams referendumui dėl lito išsaugojimo.

Rengti referendumą dėl lito išsaugojimo siekė Kovo 11-osios nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Romualdas Ozolas, tautininkai Julius Panka, Gintaras Songaila,.ekonomistas Audrius Rudys, verslininkas Gintaras Jonas Aleknavičius, rašytoja Erika Drungytė ir kiti.

Iniciatyvinė grupė norėjo rinkti prašus referendumui dėl Konstitucijos pataisų, kad Lietuvoje nacionalinė valiuta būtų tik litas, o pinigų emisiją galėtų atlikti tik Lietuvos bankas. Iniciatoriai taip pat siūlė Konstitucijoje numatyti, kad sprendimas pakeisti nacionalinę valiuta kitais pinigais galėtų būti priimtas tik privalomuoju referendumu.

Tam, kad referendumas būtų surengtas, iniciatoriai turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Lietuva eurą ketina įsivesti 2015 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1360)