„Jokia kardomoji priemonė nepaskirta - tokią informaciją aš gavau advokato Maskvoje. Prokuratūros argumentai teismo neįtikino“, - BNS sakė V.Romanovo advokatas Adomas Liutvinskas. Jis teigė nežinantis, ar V.Romanovas toliau gydosi ligoninėje.

V.Romanovas pastarosiomis dienomis gulėjo vienoje Maskvos ligoninių, o kadangi buvo sulaikytas, jį ten saugojo pareigūnai.

Jeigu bandymas gauti Rusijos pilietybę bus sėkmingas, tai leistų verslininkui išvengti ekstradicijos į Lietuvą, kuri jo ieško prokurorai dėl įtarimų didelės vertės turto pasisavinimu ir iššvaistymu.

V.Romanovo advokatas Maskvos teisme ketvirtadienį įrodinėjo, kad kaltinimai finansiniais pažeidimais, susiję su Ūkio banku, yra V.Romanovo priešų Lietuvoje politinis kerštas. Advokatas prašė paleisti V.Romanovą, kol bus apsvarstytas prašymas suteikti jam Rusijos pilietybę.

Rusijos piliečių ekstradicija draudžiama pagal Konstituciją, taigi, tapęs piliečiu, jis nebūtų deportuotas.

Į teismą iš Maskvos ligoninės atvežtas milijonierius buvo antrankiu prirakintas prie policininko. Rusijos policijos Maskvoje pirmadienį sulaikytas 66 metų V. Romanovas tvirtino turįs širdies problemų.

Per teismo posėdį, kuriame nebuvo leista dalyvauti nei spaudai, nei visuomenei, į teisėją Jeleną Pospelovą jis kreipėsi iš metalinio narvo. Po posėdžio V.Romanovo advokatas Vladimiras Filimonovas sakė, kad buvęs bankininkas siekia išvengti ir ekstradicijos, ir sulaikymo.

„Esu tikras, jis nebus išduotas Lietuvai, dėl to galite nesijaudinti“, - pareiškė teisininkas, rašo „Edinburgh Evening News“.

Jis patvirtino, kad V.Romanovas prašo suteikti jam Rusijos pilietybę. Jis „turi visas teises tikėtis iš Rusijos apsaugos.“

V.Romanovas gimė sovietinėje Rusijoje ir turi būti skirta laiko, kol bus priimtas sprendimas dėl jo pilietybės, teigė advokatas.

Anot jo, „pažiūrėkite internete ir rasite viską apie jo banką ir banko problemas, kurios atsirado dėl politinių priežasčių. Manau, šiandien mums pavyko įrodyti, kad Lietuvoje V.Romanovas persekiojamas dėl politinių priežasčių. Pateikėme tam tikrus tai įrodančius dokumentus.“

Po preliminaraus teismo svarstymo, kuris su pertrauka tęsėsi pustrečios valandos, V.Romanovas grįžo į ligoninę.

Teismo salėje esančiame narve jis buvo laikomas kartu su dviem kitais sulaikytaisiais (vienas iš jų – iš Uzbekistano), kurių bylos taip pat buvo nagrinėjamos teisme.

Iš Lietuvos, kur jis gyveno nuo vaikystės, V.Romanovas išvyko 2013 metų gegužę. Tuomet jis teigė, kad lankydamasis Maskvoje verslo reikalais ir sunegalavo ir nusprendė pasilikti gydymui. Tuo tarpu rugpjūtį Lietuvos prokurorai paskelbė tarptautinę jo paiešką.

Lietuvos prašymą dėl bankininko ekstradicijos Rusijos generalinei prokuratūrai perdavė Interpolas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)