Naujausiais Lietuvos banko duomenimis, šių metų vasarį mūsų šalyje cirkuliavo apie 10,5 mlrd. litų grynaisiais pinigais. Labai preliminariais vertinimais, maždaug pusę šios sumos laikė gyventojai.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, ateinančiųjų metų sausio 1-ąją numatytam perėjimui prie bendrosios Europos valiutos klostantis pagal planą, jau 2015 metų pradžioje šios lėšos, taip pat 28,7 mlrd. litų vienadienių indėlių sąskaitose bankuose ir kredito unijose (14,4 mlrd. litų iš jų priklauso gyventojams) virs eurais.

Lietuvos bankas bet kokio dydžio grynųjų pinigų litais sumas į eurus nustatytu fiksuotu kursu žada keisti neribotą laiką. Taip siekiama padėti tiems, kurie dėl vienokių ar kitokių aplinkybių nesuspėjo laiku atsisveikinti su litais.

„Tačiau svarbu žinoti: parengtame Euro įvedimo įstatymo projekte numatyta, kad bankai galės reikalauti, jog asmenys, norintys pasikeisti 15 tūkst. litų viršijančią sumą, apie tai ne vėliau kaip prieš 3 darbo dienas praneštų bankams raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis. Keitimo metu tokiam asmeniui reikės turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą“, - „Lietuvos žinioms” nurodė Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Mindaugas Milieška.

Negana to, kliento vienkartinei operacijai grynaisiais pinigais arba kelių tarpusavyje susijusių operacijų grynaisiais pinigais sumai viršijant 15 tūkst. eurų (51,8 tūkst. litų), bankai, kaip ir kitos finansų institucijos, privalo informaciją apie šį sandorį bei jį atlikusio asmens duomenis pranešti FNTT. To reikalauja Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)