Gyvulinės kilmės produktų eksportą per šiuos terminalus į Muitų sąjungos šalis sustabdžiusios Rusijos veterinarijos ir sanitarijos tarnybos „Rosselkhoznadzor“ ir šios sąjungos atstovai nuo pirmadienio vieši Lietuvoje. Tačiau kol kas jokių žinių, kada ketvirtadienį įsigaliojęs draudimas bus atšauktas, nėra.

Antradienį inspektoriai lankėsi „Klaipėdos smeltės“ šaldytų produktų terminale. Po kelias valandas trukusio inspektavimo bendrovės vadovas Rimantas Juška komentarų neteikė.

„Susilaikome nuo bet kokių komentarų“, - DELFI antradienio pavakarę sakė jis.

Per šią savaitę inspektoriai planuoja patikrinti visus šaldytų produktų terminalus ir maisto perdirbimo įmones. Neoficialiai teigiama, kad bet kokius komentarus jie gali palaikyti spaudimu inspektoriams.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius anksčiau  yra sakęs, kad „Rosselkhoznadzor“ Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje ketina peržiūrėti visus šaldytų produktų terminalus. Tai buvo siejama su afrikiniu kiaulių maru.

Lietuva yra pirmoji inspektuojama valstybė.

DELFI primena, kad motyvuojant dokumentų neatitikimu kovo viduryje jau buvo kelioms dienoms sustabdytas šaldytų produktų eksportas iš „Klaipėdos Smeltės" į Rusiją.

Nuostoliai gali būti didžiuliai

Paprašytas įvertinti, kokie gali būti bendrovių nuostoliai, bendrovės „Finasta Asset Management" fondų valdytojas Vaidotas Rūkas svarstė, kad jie gali sudaryti ir keliasdešimt milijonų litų per metus.

„Galima tik spekuliuoti, kad šių trijų įmonių pajamos iš krovos uoste sudaro per 100 mln. Lt ir nemenka jų dalis yra susijusi su šaldytų produktų krova Rusijos rinkai. Vadinasi netektos pajamos galėtų siekti nuo keliolikos iki keliasdešimties milijonų litų. Tokia suma Lietuvos ekonomikai nėra esminė, nors konkrečioms bendrovėms gali būti itin skausminga“, - DELFI sakė jis.

Gali trukti ir mėnesį

Bendrovės „VPA Logistics“ vadovas Darius Beinortas DELFI sakė, kad įmonė yra pasiruošusi rytojaus inspektorių vizitui.

Jis nesiėmė prognozuoti, kiek gali trukti veiklos sustabdymas.

„80 proc. mūsų darbo yra paralyžiuota, būtent tiek sudaro siuntos į Muitų sąjungą. Kiek tai gali trukti, labai sunku prognozuoti, nes niekada nesame buvę tokioje situacijoje. Galima svarstyti, kad po šios komisijos išvykimo išvada bus parengta mažiausiai per dvi savaites, o gal ir po mėnesio“, - kalbėjo D. Beinortas.

Bendrovė kol kas nepaskaičiavo, kiek nuostolių patirs dėl šios priverstinės prastovos.

„Pas mus stovi apie 20 tūkst. t produktų, o apie nuostolius anksti kalbėti, nes dar nebuvo inspekcijos. Negalime daryti jokių išvadų, nes nėra jokio aiškumo“, - pripažino pašnekovas.

Vadovo teigimu, šiuo metu šaldytuvuose sustabdyti produktai yra su tinkamu galiojimo laiku, todėl dar gali kurį laiką pastovėti. Šaldyti maisto produktai galioja vienerius metus.

Neturi tikslių skaičiavimų

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobilių asociacija „Linava“ kol kas neturi tikslių duomenų, kaip šis ribojimas paveiks vežėjus. Į Rusiją krovinius veža 650 įmonių.

„Šis ribojimas esminės įtakos Lietuvos vežėjų darbui turbūt nepadarys, nes kroviniai yra labai įvairūs ir sakyčiau, kad liūto dalis keliauja ne iš lietuviškų terminalų. Tačiau negalima sakyti, kad poveikio nebus. Nes su šiais kroviniais dirbantys vežėjai turės rasti naujų klientų ir kitų panašių krovinių“, - DELFI sakė asociacijos atstovas spaudai Gytis Vincevičius.

Muitų sąjungą sudaro Rusija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Azerbaidžanas.

Rosselchoznadzor“ vadovo padėjėjas Aleksejus Aleksejenka naujienų agentūrai BNS teigė tikįs, jog po savaitę Lietuvoje vyksiančio audito abiem šalims pavyks sukurti bendrą kontrolės sistemą, kuri eliminuotų galimus sukčiavimo atvejus transportuojant maisto produktus.

Audito metu Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano atstovai numato patikrinti visus 20 sandėlių Lietuvoje.

„Rosselchoznadzor“ tvirtina įtarianti, jog maisto produktus į Rusiją galinčiuose tiekti Lietuvos terminaluose laikoma lietuviška ir lenkiška kiauliena, kurios tiekimas į Rusiją uždraustas dėl Lietuvoje ir Lenkijoje nustatyto afrikinio kiaulių maro.

DELFI primena, kad „Rosselkhoznadzor“ minėtų terminalų veiklą laikinai sustabdė nuo ketvirtadienio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (703)