DELFI aiškinasi, ar įmonėms svarbi jų gimimo diena.

2010 m. Šiauliuose balandžio 1 d. buvo įsteigta valymo paslaugas teikianti VšĮ „Tariba". Po ketverių metų darbo įmonės atstovas Linas Grikietis teigė, kad įmonės veikla išsiplėtė ir pirminė paslauga tapo nebepagrindinė.

„Dabar jau teikiame ir transporto paslaugas. Po truputį meškerė užmesta ir ieškome nišų“, - pasakojo įmonės atstovas.

Pasak jo, balandžio 1 d. įmonėje paminimas gimtadienis, tačiau daugiau akcentuojama per metus nuveikti darbai. Paklaustas, ar darbe Melagių dieną pokštaujama, pašnekovas teigė: „Kaip ir visi lietuviai pokštaujame. Kartais iki ašarų. Kažkada kolegos pajuokavo, kad iš saugojamos automobilių aikštelės pavogė mašiną“.

Prieš penkerius metus Radviliškio rajone užgimė miškų sektoriuje veikianti įmonė „Girilė ir Ko“. Įmonės vadovas Vidmantas Nikšta teigė laiko pokštauti darbo metu nėra. Pats įmonės vadovas teigė užmiršęs, kada konkrečiai buvo įkurta įmonė, tačiau šiemet gimtadienį paminės. Per daug savo įkūrimo dienos nesureikšmina ir Marijampolėje įkurtos, 20 darbuotojų turinčios statybų įmonės „Marsanta ir Ko“ vadovas Vytautas Vyšniauskas. Jis taip pat teigė, kad darbuotojai darbo metu pakankamai santūrūs ir per daug nepokštauja.

Apie 80 darbuotojų turinčios siuvimo įmonės „Eustilita“ vadovė Jovita Oženeckienė pasakojo, kad Melagių dieną visada pamini įmonės gimtadienį. „O viskas išėjo atsitiktinai. Tiesiog suruošėme dokumentus ir tą dieną įregistravome“.

Šeduvoje įsikūrusios prekybos įmonės „Donema“ vadovas Vedas Žilinskas pasakojo, kad įmonės gimtadienis paminimas kukliai, o ir išsilaikyti trejus metus po įkūrimo nebuvo taip lengva. 7 darbuotojus turinčios įmonės atstovas teigė, kad įmonė yra per maža, kad stipriai ir greitai pajustų atsigaunančios ekonomikos pasekmes.

UAB „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas teigė, kad įmonės ar organizacijos steigimo diena įtakos jų sėkmei neturi. Juokų dieną užgimė ir draudimo bendrovės „Compensa“ filialas Lietuvoje, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Žinoma, kai kurie Melagių dieną įsteigtų įmonių pavadinimai asocijuojasi su gera nuotaika. Pavzdžiui, UAB „Pamparam“, VšĮ „Nujo“ arba Kėdainių krašto klubas „Bajoras-Pomidoras“.

Skaičiuojant nuo 2000 m., daugiausia įmonių balandžio 1 d. užgimė 2008 m. - 61, 2010 m. - 59, 2013 – 54.

58 proc. nuo šio amžiaus pradžios Melagių dieną registruotų įmonių ketino teikti paslaugas, 18 proc. - prekiauti, 16 proc. - gaminti.

Šiuo metu iš minėtų 345 įmonių likviduojamos 5, bankrutuoja – 4, jau bankrutavo – 6, o 31 – išregistruota.

„Creditreform Lietuva“ duomenimis, net 44 proc. Juokų dieną pradėjusių gyvuoti įmonių nebeturi nė vieno darbuotojo, t. y. faktiškai neveikia. Tačiau vos 7 proc. šių metų kovo pabaigoje buvo skolingos „Sodrai“ daugiau nei 10 Lt.

Kalbant apie darbuotojų skaičių, 2014 m. kovo pabaigoje minėtos įmonės buvo įdarbinusios kiek mažiau nei 2 tūkst. žmonių. Daugiausia darbuotojų iš komercinių įmonių turėjo siuvimo įmonė UAB „Eustilita“ (79 asm.), maistą gaminanti UAB „Maisto namai“ (66 asm.), baldų, kilimų ir apšvietimo įrangos didmena užsiimanti UAB SBA baldų kompanija (61).

Daugiausia pajamų pagal metinę apyvartą yra uždirbusi UAB SBA baldų kompanija (daugiau nei 1 mlrd. Lt), antroje vietoje - „Compensa” (beveik 43 mln. Lt), trečioje gyvulininkyste užsiimanti UAB „Roksagrolit“ (2012 m. apie 26 mln. Lt).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)