Jungtinės Karalystės sostinė yra žinoma savo tradiciniu finansinių paslaugų centru Londono Sičiu, netoliese yra įsikūręs ir modernusis finansų centras „Canary Wharf“, kuriame stūkso antras pagal aukštį miesto dangoraižis „One Canada Square“. Būtent šiame pastate ir kuriasi veiklą pradedančios lietuvių įmonės.

Startup'ai gali sau leisti nuomotis patalpas viename brangiausių Londono dangoraižių dėl to, jog 50-ies aukštų pastate yra įsikūręs finansų ir informacinių technologijų verslo akseleratorius „Level39“. Iš pradžių šis verslo centras užėmė 39-ą aukštą, tačiau įmonėms plečiantis joms skirtas ir 42-as aukštas.

Lietuvių įmonės „TransferGo“ vyriausiasis finansininkas Justinas Lasevičius DELFI sutiko papasakoti ir aprodyti verslo akseleratorių, kuriame gali įsikurti tiek pavieniai žmonės, tiek bendrovės. Galimybės būti „Level39“ nariais yra įvairios: nuo apsilankymų retkarčiais iki biuro nuomos.

„Dabar norinčių patekti į „Level39“ yra labai daug, į vieną vietą pretenduoja po daugiau nei 200 kandidatų. Visgi, Londone visur į akseleratorius patekti yra sudėtinga, nes eilės - gan didelės. Net kai patenki, nereiškia, jog turėsi darbo vietą, reikės laukti, kol kas nors išeis“, - sako J. Lasevičius, skaičiuojantis, jog šių metų kovą projektas atšventė vienerių metų gimtadienį.

O privalumų yra ne vienas: pirma – pažintys, antra – prestižinė darbo vieta, trečia – pigesnė patalpų nuoma. Siūlydami mažesnę nuomos kainą jaunoms įmonėms patalpų savininkai siekia startup'us sustiprinti ir taip užsiauginti viso aukšto ar net pastato nuomininkus.
Paaugusios bendrovės biurus jau nuomojasi 42-ame aukšte, kur moka šiek tiek daugiau. Dažniausiai į 42 aukštą keliasi bendrovės, kuriose būna po 7 ir daugiau darbuotojų.

Kas yra 39-ajame aukšte?

„Level39” yra kelių rūšių erdvės: bendros patalpos susitikimams, darbui ir pietums, konferencijų salės, pokalbių kambarėliai ir keletas biurų, kuriuose dažniausiai gali įsikurti 4-5 žmonės.

Aukšte yra įsikūrusi ir didelė konferencijų salė, kurioje gali tilpti 50-100 žmonių, numatytos erdvės susitikimams su mentoriais, investuotojais, kurie reguliariai bendrauja su „Level39“ nariais.

Numatytas ir atskiras kambarys skambučiams ir bendravimui internete.

Verslo akseleratoriuje yra gražių tradicijų: nariams nereikia rūpintis gaiviaisiais ir karštaisiais gėrimais, vaisiais, o apie 16 val. vaišinamasi sausainiais – yra net specialus varpelis, kuriuo kviečiami valgytojai.

„Aišku, Lietuvoje dažniausiai yra stabilesnis ir greitesnis internetas, tad programuotojams dirbti iš Lietuvos - žymiai patogiau, tačiau mes viskuo esame patenkinti, o ši darbo vieta viršija mūsų lūkesčius“, - įspūdžiais dalijosi J. Lasevičius.

Stengiamasi, kad patrauklios būtų ir bendravimui skirtos erdvės – juose dažnai eksponuojami menininkų darbai.

Laukė kelis mėnesius

Bendrovė „TransferGo“ dėl nuomos „Level39” kreipėsi praėjus vos keliems mėnesiams nuo verslo akseleratoriaus atidarymo ir turėjo praeiti kelis mėnesius trukusią atranką.

„Dabar iš patirties galiu pasakyti, kad turėti čia biurą yra labai patogu, visada gali paklausti patyrusių žmonių patarimo, atsiranda naujų pažinčių, patarėjų. Manau, pagrindinė nauda - sutinki tau labai svarbiais galinčius tapti žmones netyčia, nes kitu būdu juos labai sunku surasti, dar sunkiau su jais susitarti dėl susitikimo“, - pasakoja J. Lasevičius, džiaugdamasis, jog per darbą „Level39” rado rinkodaros vadovą su darbo patirtimi “Visa” ir „American Express“.

Jis vardija, jog startup'ai daugiau dėmesio sulaukia ir tuomet, kai reklamuojamas verslo akseleratorius „Level39“: tik dėl galimybės įsikurti šiame verslo centre bendrovė ir persikėlė į Londoną.

„Mūsų kėlimasis į Londoną ir vyko ne dėl to, kad įsikurtume bet kur Londone, tačiau norėjome būti viename iš traukos centrų, pavyzdžiui, verslo inkubatoriuje. „Level39” kaip tik yra orientuotas į finansų srityje dirbančius startup'us“, - teigė jis.

Bendrovės veiklos principas yra pagrįstas sprendimu, leidžiančiu išvengti tarptautinių bankinių pavedimų: į įmonės sąskaitą vienoje šalyje įnešami pinigai, o kitoje šalyje jie yra išmokami iš bendrovės turimų lėšų tos šalies sąskaitoje. Tai leidžia tarptautinius pavedimus atlikti pigiau, ir, priklausomai nuo banko, skirtumas gali siekti kelis kartus. Šiuo metu bendrovės pagrindinėmis rinkomis yra Lietuva, Latvija, Lenkija, planuojama, kad artimiausiu metu bus pradėta dirbti su Rumunija.

Įsikurs dar vieni lietuviai

Šį pavasarį „Level39“ turėtų įsikurti kita lietuviška bendrovė „WoraPay“. Ji siūlo mobilųjį telefoną naudoti kaip atsiskaitymo priemonę kavinėse, degalinėse ir kitose apsipirkimo vietose skanuojant dvimatį QR kodą.

„Tai yra jaunų finansinių - technologinių bendrovių veiklos erdvė Londono finansų centre. Nueini į kavinę arbatos išgerti ir tikrai rasi žmonių, kurie gali būti naudingi tavo verslui, - sako „WoraPay“ vadovas Aurimas Bakas. - Mentorių prasme, ten galima sutikti žmonių, kurie formuoja Jungtinės Karalystės finansų politiką ir atstovauja bankiniam, politikos ir investicijų sektoriams. Kas gali būti geriau?“

Jis priminė, jog į verslo akseleratorių yra priimami tik tie verslai, kurie yra įdomūs projekto plėtotojams.

Londone įsikūręs verslo akseleratorius „Level39“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)