Tačiau po nesutarimų su valdančiaisiais pasitraukusi iš „Investuok Lietuvoje“ vadovės posto Milda Dargužaitė po beveik trejų metų Lietuvoje vėl nusprendė išvykti. Šįkart ji neria į privatų verslą Kanadoje.

Verslininkus vienijančių asociacijų atstovai skirtingai vertina, kodėl įspūdingą karjerą JAV padariusi profesionalė Lietuvos viešajame sektoriuje nepritapo.

„Tokie praradimai yra nekoks signalas, kuris rodo, kad nesugebame išsaugoti tokios kvalifikacijos žmonių. Tai yra didelė terpė pamąstymui visiems mūsų valstybės vadovams, kad reikėtų truputį atsargiau galvoti ir kad kritika turėtų būti pamatuota, o ne nueita iki atleidimų. Viskas prasidėjo nuo Pauliaus Lukausko ir ta atmosfera ore tvyrojo visą tą laiką“, - DELFI sakė Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

DELFI primena, kad iš VšĮ „Versli Lietuva“ vadovo pareigų P. Lukauską praėjusį pavasarį atleido tuometė ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, kuri vėliau norėjo sujungti abi institucijas. „Versli Lietuva“ yra atsakinga už verslo plėtrą Lietuvoje, o „Investuok Lietuvoje“ - už naujų investicijų pritraukimą.

Jos teigimu, verslininkai gerai vertino M. Dargužaitės kvalifikaciją.

Rūta Skyrienė
„Investuok Lietuvoje“ yra moderni ir puikiai funkcionuoja. Manau, kad padarytas didžiulis įdirbis. Labai gaila, kad Milda išėjo. Manau, kad ir ministerijoje (Ūkio – DELFI) gailisi, nes tai yra profesionalus žmogus“, - sakė R. Skyrienė.

Kartu ji nebuvo linkusi labai kritikuoti viešojo sektoriaus.

„Viešasis sektorius irgi auga, atsiranda profesionalių ir šias funkcijas gebančių atlikti žmonių. Negaliu sakyti, kad ten viskas 100 proc. ir taip niekada greičiausiai nebebus. Bet jaunų žmonių azarto iš viešųjų tarnybų matau nemažai. Tik galbūt jiems reikia leisti daugiau pasireikšti ir iniciatyvą parodyti, nes kartais tame biurokratiniame pasaulyje sunku kažką pakeisti, nes yra nusistovėjusios taisyklės ir rutina dažnai žmones užliūliuoja, todėl jie tampa tokiais kaip ir visi“, - sakė pašnekovė.

Asociacijos vadovės nuomone, tokius žmones valstybinis sektorius turėtų bandyti išsaugoti.

„Pati daug metų dirbau valstybės tarnyboje ir jeigu nori ten gali tikrai turėti labai įdomų darbą, galbūt jis nebus labai gerai apmokamas, bet tikrai įdomus. Taip pat viešojo sektoriaus pareigos gali tapti neblogu tramplinu į privatų sektorių, kur galima uždirbti daugiau. Iš viešojo sektoriaus nemažai žmonių pavagia privatus sektorius. Jeigu tik pamato šviesesnį žmogų, jis labai greitai atsiduria privačiame sektoriuje. Todėl tokius entuziastus reikia branginti ir paskatinti, kad jie jaustų malonumą dirbti“, - pridūrė ji.

Politikams nepatinka tiesmuki

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas svarstė, kad nesutarimai tarp M. Dargužaitės ir politikų galėjo kilti dėl kultūrinių skirtumų.

Danas Arlauskas
„Tai yra savotiška drama, kad savo šalies patriotas nerado vietos dėl to, kad nesuprato, jog čia yra kitokia kultūrinė aplinka. Man atrodo, kad trūko susišnekėjimo dėl kultūrinių skirtumų. Ji buvo dirbusi labai veržliame investiciniame banke. Čia ji susidūrė su kolektyvo valdymu, politiniu elitu“, - DELFI sakė jis.

Pasak pašnekovo, bendravime su politikais koją pakiša ir tiesmukumas.

„Juk vyksta visokie politiniai žaidimai: ministras priklauso vienai partijai, viceministras – kitai. Čia gi reikia žaisti savotiškus žaidimus, su politikais dirbti yra sudėtinga, nes jie viena sako, kita galvoja, o trečia daro. Tai reikia suprasti. O ji yra labai tiesmuka, atvira, ką galvoja, tą ir sako. Kai kalbama konkrečiai ir baksnojama pirštu į konkrečius asmenis, o ne institucijas, tada tampa sunku komunikuoti. Tada užsitrenkia vienos, antros, trečios durys, kol galiausiai ji liko dirbti su savo komanda“, - kalbėjo D. Arlauskas.

„Aš jai sakiau, kad turi įvertinti, jog Lietuvoje yra visai kitokia kultūrinė aplinka ir ko trūko, tai socializacijos ir galbūt per daug buvo iškeliamas asmeninis ego, kad dirbau banke viceprezidente („Goldman Sachs“ - DELFI), su manimi turi visi skaitytis“, - pridūrė jis.

Pašnekovo nuomone, tai nėra Lietuvos viešojo sektoriaus sistemos problema, o esą vieno žmogaus.

„Nemanau, kad tai yra sisteminis dalykas, nes yra daug žmonių, kurie normaliai integravosi. Bet juk ir ne visi lietuviai pritampa išvykę. Aš daugiau tai siečiau su asmenybe. Atvirai kalbant, man imponavo jos vežlumas, gyvybingumas, noras padaryti. Didžiausia problema, kad ji nesuprato, jog ne kiekvienoje dirvoje gera sėkla gali sudygti arba surinkus žvaigždžių komandą žaidimo vis tiek nebūna“, - sakė D. Arlauskas.

DELFI primena, kad po 17 metų emigracijos M. Dargužaitė į Lietuvą grįžo 2011 m. ir tapo ūkio ministro Rimanto Žyliaus patarėja. 2012 m. pradėjo vadovauti „Investuok Lietuvoje“.

Pasikeitus valdžiai prasidėjo nesutarimai su Vyriausybe. M. Dargužaitė yra sakiusi, kad visada jautė spaudimą iš valdančiųjų, o iš premjero Algirdo Butkevičiaus netgi sulaukė grasinančio skambučio, o darbinę situaciją vadino šaltuoju karu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (930)