Vašingtonas ketvirtadienį paskelbė papildomas sankcijas 20 Rusijos piliečių dėl jų vaidmens Ukrainos krizėje, įskaitant oligarchus Borisą Rotenbergą ir jo vyresnį brolį Arkadijų, kurie buvo užsitikrinę didelius vyriausybės kontraktus, organizuojant 2014-ųjų Sočio žiemos olimpines žaidynes. Šie verslininkai taip pat yra banko SMP pagrindiniai akcininkai.

„Atsižvelgiant į faktą, kad sankcijos buvo paskelbtos ne bankui, o asmeniškai akcininkams, laikome mokėjimo sistemų veiksmus neteisėtais ir esame įsitikinę, kad mums pavyks išspręsti iškilusius sunkumus artimiausioje ateityje“, – sakoma SMP pranešime.

Bankas pridūrė neturintis jokių aktyvų Jungtinėse Valstijose.

Rusijos naujienų agentūros anksčiau paskelbė, kad bankui „Rossija“, kurio akcininkai Jurijus Kovalčiukas ir Genadijus Timčenka taip pat įtraukti į asmenų, kuriems taikomos JAV sankcijos, sąrašą, „Visa“ ir „MasterCard“ irgi atsisakė teikti paslaugas.

Abu bankai nurodė, kad tas žingsnis jų veiklos beveik nesutrikdė ir kad jų klientai gali be kliūčių naudotis bankomatais.

V. Putinas nurodė padėti bankui

Rusijos prezidentas Vladimitras Putinas nurodė šalies centriniam bankui padėti banko „Rossija“, kurio atžvilgiu Vašingtonas ėmė taikyti sankcijas, klientams.

V. Putinas paneigė šiame banke turintis sąskaitą, tačiau nurodė šalies centriniam bankui „pasirūpinti banko klientais ir suteikti jiems visą būtiną pagalbą“.

Prezidentas taip pat nurodė pirmadienį atsidarysiantis šiame banke sąskaitą ir paprašė, kad į ją būtų pervedamas jo atlyginimas.

Ragina ir toliau spausti Rusiją

Ukrainos vyriausybės vadovas Arsenijus Jaceniukas penktadienį pareiškė, jog būtina panaudoti prieš Rusiją pasaulinį ekonominį spaudimą, kad būtų sužlugdytos Maskvos pastangos įtvirtinti „naują pasaulio tvarką“.

Kalbėdamas po svarbaus Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) partnerystės susitarimo pasirašymo, A.Jaceniukas sakė, kad ekonominis spaudimas yra vienintelis būdas sulaikyti Rusiją nuo, pasak jo, beprecedenčio tarptautiniu mastu pripažintų sienų ignoravimo.

„Kas šiandien vyksta pasaulyje? - klausė A.Jaceniukas. - Ar Rusija nusprendė įvesti naują pasaulio tvarką?“.

„Karinis atsakas nepriimtinas - jis reikštų Trečiąjį pasaulinį karą. Geriausias būdas sulaikyti Rusiją - panaudoti prieš juos realius ekonominius svertus“, - pabrėžė Ukrainos premjeras.

Tačiau ES nelinkusi griebtis ekonominių sankcijų prieš vieną iš didžiausių savo ekonominių partnerių ir svarbią energetinių išteklių tiekėją, kuri patenkina daugiau nei ketvirtadalį viso Europos dujų poreikio.

Vis dėlto Ukrainos krizė skatina imtis žingsnių kiek įmanoma greičiau mažinti Europos energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

Kaip pabrėžė A.Jaceniukas, taip pat būtina „peržiūrėti Ukrainos energetinę politiką“.

Premjeras sakė, kad Rusija, dvigubai padidindama kainą už dujas, baudžia jo šalį už tai, kad ji siekia glaudesnių santykių su ES, ir paragino Bendriją padėti Ukrainai diversifikuoti energijos šaltinius.

“Visi turime mokėti kainą už taiką, stabilumą, saugumą ir vertybes“, - pabrėžė A.Jaceniukas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)