Vilniuje metų pradžioje buvo atidarytas Omano garbės konsulatas. Atstovybės pagrindinė užduotis - užmegzti efektyvius tarpvalstybinius ekonominius bei kultūrinius santykius su šia ir kaimyninėmis arabų šalimis.

Omano garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė teigė, jog prioritetine verslo sritimi yra laikomos informacinės technologijos, kurių dėka ir buvo užmegzti ekonominiai ryšiai su Omano Sultonatu.

"Prieš trejus metus jie susidomėjo mūsų informacinėmis technologijomis ir šis bendradarbiavimas atvėrė duris į platesnę Omano rinką. Kita verslo sritis - maisto pramonės sukuriama produkcija. Konsulato tikslas pirmąjį šių metų pusmetį yra padėti Lietuvos verslininkams sudaryti sandorius būtent šiose verslo srityse. Yra poreikis bei susidomėjimas tiek iš mūsų šalies verslininkų pusės, tiek iš Omano atstovų", - kalbėjo B. Senkienė.

Ji teigė, jog Omane jau įsitvirtino keletas Lietuvos bendrovių - informacinių technologijos kompanijos "Ruptela" bei "Etronika" jau parduoda savo produktus šioje valstybėje, saldainiai "Rūta" ir mineralinis vanduo "Akvilė" šiemet taip pat atsirado Omano parduotuvių lentynose. Artimiausiu metu planuojama į Omaną eksportuoti lietuviškas "Magnum" sultis.

Anot jos, visa lietuviška maisto pramonė turi galimybių šioje rinkoje, išskyrus mėsos produktų, nes lietuviška mėsa negaus reikiamų sertifikatų.

Omano garbės konsulės Lietuvoje teigimu, visas Arabijos pusiasalis yra labai plati rinka, o patys omaniečiai labai vertina mūsų šalies įmonių kuriamus produktus.

"Ši šalis importuoja net 90 proc. visų vidaus rinkai reikalingų produktų ir paslaugų, todėl galimybės ten ypač didelės visiems eksportuotojams", - teigė B. Senkienė.

Pasak jos, šalies maisto pramonės kompanijoms reikėtų tik pakoreguoti savo gamybos procesus, kad būtų pasiekta nauja ir perspektyvi rinka.

"Lietuvoje žemės ūkyje ir perdirbimo pramonėje dirba daug žmonių, ten sukuriama didžiausia BVP dalis. Šiuo metu didžioji eksporto dalis, beveik 30 proc. visos sukuriamos produkcijos, iškeliauja į Rytų rinką. Šiek tiek pakoregavus gamybos procesus, gaminius būtų galima realizuoti ir naujoje rinkoje", - sakė Omano garbės konsulė.

Paklausta, ar įmanomas energetinis bendradarbiavimas su šia gamtiniais ištekliais - nafta ir dujomis - savo ekonomiką grindžiančia valstybe, B. Senkienė teigė, jog daug kas priklausys nuo Lietuvos valdžios atstovų.

"Energetinis bendradarbiavimas yra galimas, tačiau tai priklausys nuo Lietuvos Vyriausybės politikos - ar arabiškas kapitalas Lietuvoje yra laukiamas", - sakė ji.

Jos teigimu, atidarytas Omano konsulatas žada būti aktyvi institucija, kuri jau numačiusi artimiausius žingsnius.

Šį birželį kartu su Žemės ūkio ministerija ir VšĮ "Versli Lietuva" Omano konsulatas organizuos seminarą lietuviškų maisto produktų eksportuotojams dėl teisinio eksporto į šią Arabijos šalį reguliavimo. Taip pat konsulatas teiks pagalbą sertifikuojant lietuviškus produktus Omane bei padės eksportuotojams iš Lietuvos bei Omano atstovams rasti verslo partnerių abiejose valstybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)