Per praėjusius metus Kryme, prie Juodosios jūros, apsilankė apie 6 milijonus turistų. Du trečdaliai – ukrainiečiai, kiti – iš Rusijos. Skaičiuojama, kad kiekvienas iš jų vidutiniškai paliko po tūkstantį dolerių.

Politikos apžvalgininkai sako, kad Rusijai aneksavus Krymą, turizmo sezonas pusiasalyje net neprasidės. Rusijos pažadus Krymą paversti turizmo rojumi daugelis vadina eiline Rusijos propaganda.

Krymas – fenomenalus regionas. Pusiasalyje dirba kas septintas. Pensininkai pragyvena iš turizmo, nuomodami kambarius. Jeigu turizmo sezono nebus, bus blogai. Viešbučių ir sanatorijų laukia toks pat likimas kaip ir turizmo Abchazijoje. Prapultis. Bet Putino tai nejaudina. Tai tik propaganda“, – sako politikos apžvalgininkas Tarasas Vozniakas.

Dėl turistų srautų nerimauja ir Vakarų Ukraina. UNESCO saugomą Lvovo senamiestį kasmet aplanko du milijonai turistų. Miestas, niekada nepriklausęs Rusijos imperijai, puoselėja išlikusį Austrijos kultūros paveldą. Tačiau turistų dėl politinės padėties mažėja.

Nors turizmo sezonas Lvove dar neprasidėjęs, verslas jau skaičiuoja nuostolius. Viešbučių užimtumas siekia vos 20–25 procentus. Iš Rusijos turistai apskritai į miestą nevažiuoja, miestą gelbsti ukrainiečiai ir turkai, kurie į Lvovą skraido pigių reisų lėktuvais.

Lenkai Lvove ieško sentimentų, tačiau Lenkijos – Ukrainos pasienis pastaruosius tris mėnesius tuščias. Trūksta ir vokiečių, kurie Lvovą mato kaip Lembergą. Ukrainiečius į Lvovą traukia ne tik paveldas, bet ir patriotiškos kavinės, į kurias, pavyzdžiui, neleidžiami rusai.

„Žinodami, kokia sudėtinga šalies padėtis, turistai mūsų vengs. Bet tikiuosi, kad atšilus, jų vis tiek sulauksime. Laukiame baltarusių, kuriems Lvovas – labai didelė Europa. Dėl Rusijos turistų kils klausimų – viskas priklausys nuo politinės situacijos“, – mano Lvovo meras Andrijus Sadovyjus.

„Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu sezonu, turistų sumažėjo. Mieste apie 15–20 proc. mažiau turistų nei pernai. Manau, tai susiję su bloga šalies situacija“, – teigia Lvovo turizmo informacijos centro vadovė Katerina Nericka.

„Baiminamės ekonomikos nuosmukio. Mūsų viešbučiuose ir sanatorijose turistų nėra, todėl srities biudžetas negauna lėšų, kokių tikėtasi. Juk Lvovo sritis daug metų orientuota į turizmą, o čia krizė. Dėl to kils problemų“, – sako Lvovo srities Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Petro Kolodijus.

Pernai sulaukta nemažai turistų iš Izraelio, nes prieš Antrąjį pasaulinį karą trečdalis gyventojų Lvove buvo žydai – jie čia atvykdavo ieškoti savo šaknų. Šiemet Lvove nenusileido nė vienas lėktuvas iš Izraelio.