„Norėčiau pasiųsti paprastą žinią - Teisingumo ministerija ėmėsi ryžtingų žingsnių, kurie padės užtikrinti vartotojų teises ir interesus euro įvedimo laikotarpiu Lietuvoje, kad nebūtų piktnaudžiavimo, o piktnaudžiavimas sulauks pakankamai griežto atsako. Aš pats savo kompetencijos ribose kontroliuosiu, kaip šie klausimai bus sprendžiami“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Anot jo, sankcijos už piktnaudžiavimą numatytos Teisingumo minsiterijos parengtame Euro įvedimo įstatymo papildyme. Jos siūlymu už pažeidimus atsakys tiek įmonių vadovai ar jų įgalioti asmenys, tiek pačios įmonės bei gyventojai. Įstatymą Seimas turėtų priimti pavasario sesijoje.

„Pradžioje buvo galvojama, kad nereikia nustatyti administracinės atsakomybės, kad mūsų žmonės bus žymiai sąžiningesni nei estai ar latviai, bet po to mes suabejojome. Tai kaip papildomas pasiūlymas eina į projektą“, - BNS sakė teisingumo ministras.

Ministro teigimu, už piktnaudžiavimą grės įspėjimas arba bauda iki 10 tūkst. litų, už pakartotinį pažeidimą - iki 20 tūkst. litų. Be to, įmonės gali prarasti licencijas ar leidimus veiklai.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas sakė, jog daugiausia pažeidimų tikimasi regionuose.

„Mūsų tarnyba mato grėsmę smulkiųjų verslininkų tarpe regionuose, kai neteisingai bus taikoma matematinė formulė, konvertuojant valiutą, žymint kainas“,- spaudos konferencijoje sakė F.Petrauskas. Anot jo, verslas šiuo metu jau supažindinamas su būsimais pokyčiais.

Be to, ketinama sustiprinti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos kontrolę regionuose - bus atkurti per krizę panaikinti tarnybos padaliniai. Tam, anot tarnybos vadovo, papildomų lėšų neprireiks.

„Krizės metu, taupant lėšas buvo apskrityse panaikinti padaliniai ir centralizuota vartotojų teisių apsauga. Mes dabar priėmėme planą pagal esamas finansines galimybes atkurti apskričių centruose padalinius šios tarnybos. Šiemet jau keturiose (apskrityse - BNS) atkursime, o kitais metais užbaigsime padalinių atkūrimą“, - kalbėjo J.Bernatonis.

Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso tarybos narys Kęstutis Kupšys sakė neatmenantis, jog piktnaudžiavimo gali būti, pervedant lėšas, kai litai bus konvertuojami į eurus. Be to, iššūkių gali kilti, perskaičiuojant tarpbankines palūkanų normas.

Euro įvedimo įstatyme bus numatytos institucijos, kurios turės prižiūrėti, kaip laikomasi Euro įvedimo įstatymo, ir skirti baudas ar įspėjimus bei sustabdyti ar panaikinti licencijas ar leidimus. Tai bus Lietuvos bankas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie Ūkio ministerijos, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir kitos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)