ES lyderiams aptarinėjant atsaką į Rusijos įvykdytą Krymo aneksavimą ketvirtadienį ir penktadienį vykstančiame viršūnių susitikime, Bendrija pranešė skirianti pirminį 1 mlrd. eurų pagalbos paketą, kuris turėtų padėti stabilizuoti Ukrainos ekonomiką.

Šie pinigai yra dalis 11 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketo, kuris bus išmokėtas per keletą metų.

Nors daugiausia dėmesio susitikime skiriama „dramatiškiems saugumo ir politikos įvykiams, mes neturime užmiršti, kad Ukrainos ekonominė ir finansinė padėtis sparčiai blogėja“, sakė ES ekonomikos reikalų komisaras Ollis Rehnas.

„Sudaryti sąlygas ekonomikai stabilizuoti yra esminis žingsnis, norint padėti Ukrainai stabilizuoti politinę padėtį“, – kalbėjo jis.

Kartu su 1 mlrd. eurų ES siūlo dar 610 mln. eurų pagal ES asociacijos sutartį, kurią lapkritį atmetė tuometinis prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

ES lyderiai turėtų politinę ES asociacijos sutarties dalį pasirašyti su Ukrainos naująją vyriausybe penktadienį, jau suteikus 500 mln eurų paramą per muito tarifų mažinimą, kaip numatyta politinę Asociacijos sutartį papildančioje laisvos prekybos sutartyje su Kijevu.

O. Rehnas sakė, kad 1 mlrd. eurų bus skirta skubiausiems Ukrainos finansiniams poreikiams patenkinti, taip pat ir „siekiant paremti ekonomikos reformas“.

Šios reformos turėtų pagerinti bendrą ekonomikos valdymą, ir tai padėtų ūkio augimui bei viešiesiems finansams, taip pat sustiprintų kovą su korupcija, sakė O.Rehnas.

Kaip pavyzdį, kodėl būtina reforma, jis pateikė elektros kainą – stambios vyriausybės subsidijos reiškia didžiulį spaudimą viešiesiems finansams.

Ukrainos piliečiai tokių reformų reikalauja „tiek daug mėnesių ir tiek daug metų“, pridūrė O.Rehnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)