Tuo metu asocijuotų verslo struktūrų vadovai sako, V. Kaikario pasisakymai yra jo asmeninė nuomonė ir tikina, kad dauguma verslo atstovų jam nepritartų.

„Ten per mažai laiko davė, jeigu būčiau pasakęs viską, ką galvoju, šiandien būtų Prezidentūros ir Seimo nebuvę, - DELFI sakė V. Kaikaris. - Kodėl per aštriai (pasisakiau – DELFI)? Kodėl politikai negalvoja apie paprastus žmones? Kodėl jie galvoja apie savo subinę? Kodėl negalvoja apie tuos, kurie nukenčia? Juos išrinko tauta, o jie dabar kaip parazitai, gaudami atlyginimą, negalvoja apie nieką.“

Verslininkas sako, jog tokios nuomonės laikosi ir kiti jo kolegos, tik bijo apie tai garsiai pasisakyti.

„Šiandien man skambina visi, pradedant Šarūnu Marčiulioniu ir baigiant visais kitais normaliais bičais, sako, nors vienas pasakei teisybę, visi bijome. Kas čia, kalėjimo valstybė, ar dar kažkas? Aš nebijau nieko“, - karščiavosi V. Kaikaris.

Su pačiu Š. Marčiulioniu DELFI susisiekti nepavyko, jis neatsiliepė mobiliuoju telefonu.

V. Kaikarissako, jog neigiamas pasekmes dėl politikų veiksmų verslas jau pajuto.

„Palaukite dar 4-5 savaites, stovės visas transportas sustatytas, tušti terminalai, perdirbimo įmonės, visos ikėjos, kurios gamina Rusijai – visi stovės. Mūsų sunkvežimiai jau stovi ketvirtą dieną ant Rusijos sienos, jau Vilkyškių jogurtai grįžo, dar kažkas. Jūs negalvokite, kad čia juokinga. Sprendžiasi žmonių likimai, o jūs galvojate, kad čia kažkokia politika. Ne. Čia paprasčiausiai neatsakingi žmonių veiksmai kitus žmones veda į neviltį ir Ukrainos Maidanas gali Lietuvoje pasikartoti greitai. Ir šiandien visi siūlo, davai, darom Maidaną. Sakau, nedarom, nereikia, čia Lietuva, čia normalu. Tik tegul (politikai – DELFI) išgirsta, kad realiai dirbantys žmonės turi kitą nuomonę“, - sakė verslininkas.

Tuo metu „Vilkyškių pieninės“ generalinis direktorius Gintaras Bertašius neigia V. Kaikario žodžius ir sako, jog bendrovės jogurtai negrįžo.

„Baikite, baikite, prie ko Vilius Kaikaris ir „Vilkyškių pieninė“? Jis turbūt  kalbėjo apie tai, kas buvo prieš 3-5 mėnesius, - stebėjosi G. Bertašius. - Šiai sekundei tikrai neturiu informacijos (kad grįžo gaminiai -  DELFI), būčiau informuotas iš karto - skelbiamas melagingas pavojus.“

Siūlo mažiau kalbėti

V. Kaikaris siūlo, kad iš Lietuvos būtų kalbama tik tai, už ką šalis gali atsakyti.

„Dabar kištis į svetimų tautų klausimus, kur mūsų neliečia ir šnekėti svetimu balsu... Kai mano senelis miške sėdėjo, sakė, kad amerikonai ateis tai ant Kalėdų, tai ant Velykų, taip žmonės ir supuvo, taip juos ir iššaudė. Tai čia lygiai tas pats. Kodėl dabar nešneka švedai, norvegai, danai, anglai, prancūzai? Ramiai veža sviestą vietoje mūsų „Svalios“ ir viskas. Įsivaizduokite, kad politika yra ir ekonomika, mes to nesuprasdami savo tautos ekonomiką pakišame po kryžiumi ir tas kryžius dabar bus nešamas ne vienus metus“, - prognozavo V. Kaikaris.

Verslininkas sakė nebijantis politikų reakcijų ir galimų teismų.

„Aš pasakiau pilietinę nuomonę, tegul priteisia, atsėdėsiu – už nuomonę dar niekas nenuteisė. Tauta sukils, nuvers tuos visus politikus, jeigu pasodins. Nebijau. Turėsiu laiko pasimokyti kinų kalbos, dar ką nors, parašyti kokį mokslinį darbą, nes laiko dabar neturiu, ar memuarų knygą. Aš 25-erius metus atidaviau Tėvynei iš idėjos ir nelabai noriu, kad neapgalvoti politikų veiksmai mūsų Tėvynę privestų prie kvailumo vietos“, - teigė pašnekovas.

V. Kaikaris per LRT televizijos laidą „Dėmesio centre“ dėstė, jog Lietuvos prekybininkų lentynas Rusijos prekybos centruose užims „draugai, kurie šiandien tyli, kurie nereiškia aktyvios pozicijos“, nes Lietuvos užsienio politika, politikų pasisakymai apie įvykius Ukrainoje ir Rusiją, šalies ekonomikai pridarys didžiulės žalos.

Jis taip pat sakė, jog Lietuvoje gali vykti antrasis Maidanas: „Dabar pasėsime javus, o politikai tegul galvoja, nes rudenį atvažiuosime su traktoriais ir nugriausime Seimą, Prezidentūrą. Gal bus Maidanas ir Lietuvoje, nes jau nusibodo  klausytis tų nesąmonių“.

Kiti verslininkai nepritaria jo žodžiams

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis sako, jog V. Kaikaris išdėstė savo asmeninę poziciją.

„Kodėl jūs manote, kad jis reprezentuoja Lietuvos verslininkus? Jis yra vienas išsakiusių savo nuomonę ir tikrai nesinorėtų, kad būtų daromos išvados apie visą Lietuvos verslą“, - DELFI teigė R. Dargis.

Jis pabrėžė, kad žmogus, pakviestas į laidą, išsakė vieną nuomonę, tačiau kiti verslininkai mano kitaip.

Robertas Dargis
„Tai yra labai asmeniškai išsakyta žmogaus nuomonė dėl savo verslo, kuris turi dideles sąsajas su Rusija ir jam turbūt labai skauda. Aš suprantu. Kita vertus, dalis pasisakymų, kad mūsų užsienio politika nesubalansuota ir kad kai kurie pareiškimai pernelyg skuboti bei nedaro mums kaip valstybei solidžios ir išmintingos politikos formuotojos įvaizdžio – jis irgi teisus, tik savais žodžiais tai pasakė. Tačiau tai nėra visų verslininkų nuomonė, nenorėčiau, gink Dieve, sakyti, kad jis išsako verslo nuomonę, jis išsako savo nuomonę. Net laidoje kalbėjęs Visvaldas Matijošaitis turėjo kitą nuomonę, labiau subalansuotą. Aš žiūrėčiau į tą dalyką ne taip aštriai“, - apibendrino R. Dargis. - O kalbant apie bendrą verslo nusiteikimą, nėra net diskusijų apie mūsų vertybinius dalykus.“

„Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė DELFI sakė, jog nėra girdėjusi nė vieno pasisakymo, panašaus į V. Kaikario.

„Iš investuotojų tokių kategoriškų pasisakymų negirdėjau. Nė vienas užsienietis, ar lietuvis, vadovaujantis įmonei taip nekalba, - sakė ji. - Verslininkai yra nusiteikę pakankamai ramiai, ir greičiausiai, galvoja, kad politikos su verslu nereikia painioti. Tikrai niekas nėra skambinęs ir pasakęs, gal kalbėkime politikams, kad jie kukliau ar ramiau pasisakytų apie Rusiją.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4329)