Anot ministro, pagrindinis siekis yra toks, kad žemė būtų panaudojama maksimaliai efektyviai, siūlymo taikyti reikalavimą mokėti lietuvių kalbą - atsisakyta.

„Turi būti sudarytos geriausios sąlygos vykdyti gamybą“, - sakė jis.

Kitas svarbus dalykas, anot V. Juknos, - kad žemdirbys būtų kvalifikuotas ir turėtų užtektinai patirties dirbti žemės ūkyje.

„Aptarėme patirties ir kvalifikacijos reikalavimus - kad turėtų būti trejų metų veiklos patirtis, į kurią siūlome įtraukti ir studijas žemės ūkio srities moksluose. (...) Taip pat savivaldos įtraukimas, manome, kad šis saugiklis yra labai svarbus. Kaip rodo kitų valstybių analizė, tai gana efektyviai apsaugo rinką ir profesionalų žemės panaudojimą. Taip pat diskutavome, kad reiktų apriboti žemės teritoriją - kur žmogus gyvena, ten jam ir būtų leidžiama įsigyti žemės, bet tai dar bus diskutuojama. Taip pat svarbus saugiklis - siūlome, kad toje žemėje būtų įsipareigojimas 10 metų vystyti žemės ūkio gamybą, o jos efektyvumą nustatytų Žemės ūkio ministerija. Būtų nustatytas tam tikras produkcijos kiekis, kurį reikėtų pagaminti iš vieno hektaro“, - kalbėjo V. Jukna.

Pasak jo, susijusiais juridiniais asmenimis bus laikomi tie, kurie valdo nebe 50 proc. žemės akcijų, kaip buvo numatyta anksčiau, bet 25 procentus.

„Kad per susijusius asmenis taip pat nebūtų piktnaudžiaujama superkama žeme“, - sakė jis.

Anot V. Juknos, žemę Lietuvoje galės įsigyti Europos Sąjungos (ES) šalių ir Laisvos prekybos sutartį pasirašiusių valstybių piliečiai.

Jis teigė, kad nustatyti žemės pardavimo saugikliai bus taikomi visiems - tiek lietuviams, tiek užsieniečiams.

V. Juknos teigimu, reikalavimo mokėti lietuvių kalbą perkant žemę Lietuvoje nebus. Tai nuspręsta atsižvelgiant į kitų valstybių patirtį.

„Esame išanalizavę, kokie (saugikliai - ELTA) buvo ir yra taikomi ES šalyse. Kuriose valstybėse tai buvo taikoma, dabar yra atsisakoma, nes visų teismų pripažįstama, kad tai yra aiškiai diskriminaciniai požymiai. Tikrai galima tų pačių rezultatų pasiekti taikant kitus saugiklius ir jų visumą. Kad ir vietos savivaldos dalyvavimas išduodant leidimus įsigyti žemę vienoje ar kitoje teritorijoje“, - aiškino ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)