Himalajų šalyje Nepale, Pavačio kaime Januka Rasaeli savo ūkyje sodina daržoves. Po valandos ji grįžta namo kapoti malkų. Netrukus jai tenka kalno papėdėje po karšta saule ganyti ožkas.

„Nuo 6 val. ryto, kai prabundu, iki pat 22 val., kai einu gulti, visą laiką dirbu, - BBC pasakoja ji. – Laukuose kasdien dirbu nuo septynių iki aštuonių valandų“.

Čia įprasta, kad moterys laukuose lenkia nugaras, bet Januka yra septintą mėnesį nėščia. Nepaisant augančio pilvo, ji yra priversta plušėti toliau.

„Turėsiu dirbti tol, kol gims kūdikis“, - sakė ji.

Pastaraisiais metais Nepalas ėmėsi pastangų, kad pagerintų nėščių moterų sveikatą. Vyriausybė pastatė naujų gimdymo centrų ir pradėjo finansuoti gimdymus klinikose. Ji taip pat skiria vaistų nuo pernelyg gausaus kraujavimo, kuris gali baigtis mirtimi.
Šios pastangos davė rezultatų. Šalyje smarkiai sumažėjo moterų, mirštančių gimdymo metu, skaičius.

„Tačiau iššūkis tebėra tas pats: ar galime šį skaičių dar labiau sumažinti?“, - sakė parlamentarė ir kovotoja už moterų sveikatą Arzu Rana Deuba. Jos teigimu, šalyje toliau išlieka problema, kad tiek daug moterų sunkiai dirba net paskutiniais nėštumo mėnesiais.

Tokiose šalyse kaip Jungtinės Valstijos, kur moterys viso nėštumo metu yra stebimos medikų, gydytojai kūdikio besilaukiančioms moterims pataria daryti fizinius pratimus. Tačiau ekspertai teigia, kad regionuose, kur moterims neprieinama medicininė priežiūra ir kur jos negauna pakankamai maisto, sunkaus fizinio krūvio geriau vengti, nes jis gali sukelti rimtų komplikacijų.

A.R. Deuba sako, kad moterys Nepale sunkiai dirba, nes turi padėti savo šeimoms, be to, tai yra kultūros dalis.

„Nepale tarp moterų vyrauja įsitikinimas, kad tavo buvimas turi būti juntamas, ir tavo vertė yra darbas, kuriuo prisidedi, - teigė A. R. Deuba. – Jos mokomos galvoti, kad yra atsakingos už tokio pobūdžio darbus. Jų statusas šeimoje yra žemiausias, todėl joms tenka dirbti sunkiausius darbus“.

Kai Januka nedirba laukuose, ji sukiojasi aprūkusioje virtuvėje ir pučia ugnį malkomis kūrenamoje krosnyje. Ji pjausto ir smulkina daržoves, tuo pačiu kvėpuodama pelenų sūkuriais. Ji teigia, kad nors retkarčiais norėtų atsipūsti nuo sunkių darbų.

„Skauda nugarą, skauda pilvą, - sako Januka. – Prieš mėnesį sėjant kukurūzus ir ryžius, ištino kojos. Mano kūną nuolat kamuoja skausmai“.

Sveikatos ekspertai sako, moterys kaip Januka turėtų pailsėti. Ypatingais atvejais sunkus darbas paskutiniais nėštumo mėnesiais priverčia gimdą pasislinkti iš normalios padėties – ši būklė vadinama gimdos prolapsu ir gali sukelti moters nevaisingumą.

Ilgos fizinio darbo valandos gali sutrikdyti maistingųjų medžiagų tiekimą kūdikiui ir nulemti mažą kūdikio svorį bei sutrikusį vystymąsi, ypač jei motina prastai maitinasi. Itin didelis fizinis krūvis tap pat gali sutrikdyti gimdos kraujotaką ir paskatinti pirmalaikį gimdymą.

Tokios problemos yra įprastos besivystančiose šalyse, kur ant moterų pečių gula didžioji dalis žemės ūkio darbų. Ši situacija itin aktuali Nepalui, nes daugelis vyrų yra išvykę dirbti į užsienį ir palikę moteris vienas rūpintis ūkiais.

Tačiau net jei vyrai ir anytos nesirūpina būsimos gimdyvės sveikata, jie dažnai itin būgštauja dėl kūdikio sveikatos. Taigi tokios organizacijos kaip „Save the Children“ kalbasi su šeimomis ir apeliuoja į jų nerimą dėl kūdikio gerovės, ragindamos leisti nėščioms moterims pailsėti.

Vyrai taip pat po truputį keičiasi. Kai Jauka laukėsi pirmojo kūdikio, jos vyras Madhavas dirbo toli nuo namų. Tačiau šį kartą jis pasiliko savo kaime, kad padėtų žmonai antrojo nėštumo metu.

Madhavas teigė grįžęs, kad pasirūpintų savo žmonos ir būsimo kūdikio sveikata. „Kai mano žmona dirba laukuose ir pradeda skųstis pilvo skausmais, išsigąstu“, - prisipažino jis. – Nerimavau pirmojo nėštumo metu, ir dabar bijau, kaip viskas bus“.

Prabėgus dviem mėnesiams, Janukai prasidėjo gimdymas. Ji planavo gimdyti ligoninėje artimiausiame mieste, maždaug už dviejų valandų kelio nuo savo kaimo. Tačiau kūdikis pradėjo prašytis į pasaulį per anksti. Vykti į ligoninę nebebuvo laiko.

Ji gimdė namuose. Gimdymas buvo komplikuotas, bet priežastys veikiausiai nebuvo susijusios su sunkiu darbu laukuose. Kūdikis buvo įsipainiojęs į virkštelę. Šalimais nebuvo jokių pribuvėjų, o greitoji medicinos pagalba važiavo pernelyg ilgai.
Naujagimis mirė.

Januka teigia norinti pastoti dar kartą. Jos vyras po kelių mėnesių veikiausiai dairysis darbo užsienyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)