Turizmo departamentas pažymi, kad Rusijos turistai Lietuvoje yra laukiami svečiai ir tai patvirtinti gali „bet kuris turizmo verslo atstovas šalyje“.

Atšaukia keliones į Lietuvą

Keliones į Baltijos šalis, Kaukazą ir Vidurinę Aziją rengiančio operatoriaus „Žarkov-tur“ generalinis direktorius Andrejus Žarkovas pažymi, kad naujametiniu laikotarpiu kelionės į Lietuvą buvo labai populiarios ir tai suteikė pagrindo optimizmui.

„Mes apsidžiaugėme, kad pagaliau ši kryptis tapo paklausi. Tačiau paklausa stipriai krito, kai Lietuvos prezidentė pranešė nevyksianti į Olimpines žaidynes Sočyje. Tiesa, laimei, iki to laiko naujametiniai pardavimai jau beveik buvo pasibaigę, bet vistiek šį pareiškimą ji galėjo išplatinti vos vos vėliau. Juk turizmas Lietuvai labai svarbus, o rusų turistai – tai ne lenkai. Rusai važiuoja ir į Palangą, ir į Druskininkus, ir į Vilnių – apsistoja geruose viešbučiuose, leidžia pinigus“, - sakė A. Žarkovas.

Jo teigimu, po santykinai ramaus sausio visos viltys buvo dedamos į gegužės šventes.

„Tačiau dabar man atrodo, kad per gegužės šventes srauto į Lietuvą nebus. Šis demaršas su ambasadoriaus atšaukimu (Lietuva atšaukė Lietuvos ambasadorių Rusijos Federacijoje Renatą Norkų konsultacijoms – DELFI)... Lietuva savo ambasadorių atšaukė kovo 2 dieną ir tą pačią dieną man paskambino verslo klientas, planavęs aplankyti Lietuvą, ir atšaukė kelionę“, - pasakoja kelionių agentūros vadovas.

Bendrovės klientas planavo į Lietuvą vežti savo darbuotojus, paprastai į panašias keliones išsiruošia apie 60 žmonių.

„Mes šią kelionę ruošėme ilgai, beveik metus, ir pagaliau nusprendėme į ją vykti gegužę. Tačiau kelionė buvo atšaukta. Jis sakė: „Kam aš vešiu pinigus į šalį, kuri manęs negerbia. Aš verčiau išleisiu šiuos pinigus kitoje šalyje“. Ir jie važiuos, greičiausiai, į Uzbekistaną ar Armėniją. Aš pabandžiau pakalbėti apie perspektyvas ateičiai. Tačiau jis man pasakė, kad Lietuvos daugiau jam net nesiūlytume“, - tvirtino A. Žarkovas.

„Tokiu metų laiku klientai jau paprastai domisi Palanga, tačiau skambučių dėl Palangos dabar išvis nesulaukiame. Ir netgi tie, kurie užsisakė keliones, skambina ir klausia, ar Lietuvoje ramu. Klausia, ar nepasikeitė požiūris į rusus“, - konstatuoja turizmo bendrovės vadovas.

„ABC Tours Russia“: klientas baiminasi dėl savo gyvybės

Apie tai, kad kai kurie klientai keičia savo planus, kalba ir Maskvos turizmo agentūros „ABC Tours Russia“ generalinis direktorius Denisas Kotovas.

„Pavyzdžiui, sausį į mus kreipėsi klientas. Jam per penkiasdešimt. Baltijos šalyse buvo sovietmečiu. Dvidešimt metų ten nesilankė ir nusprendė nuvažiuoti. Ketino ten važiuoti mašina ir mes jam ruošėme maršrutą bei siūlėme galimus viešbučių variantus. Planavo ten prabūti apie mėnesį. Praėjusią savaitę jis mums skambino, tikslinosi, kokia situacija Baltijos šalyse – ar ten viskas ramu. Mes atsakėme, kad ramu, tačiau, gaila, jis pasirodė esąs labai įtarus žmogus, nes pirmadienį, kovo 3-ąją, jis paskambino ir atsisakė kelionės, kurios biudžetas siekė 2500 eurų (8632 litus – DELFI)“, - pasakoja D. Kotovas.

Jo teigimu, daug kas tokiu atveju priklauso nuo to, kaip vienus ar kitus įvykius nušviečia Rusijos televizijos kanalai.

„Dabar mūsų rusiškais kanalais vykdoma rimta propaganda prieš Baltijos ir Europos šalis. Štai klientas ir sako, kad jis baiminasi dėl savo gyvybės, nes yra rusas, nes planuoja važiuoti mašina rusiškais numeriais, ir baiminasi, kad jam ten Baltijos šalyse pradės daužyt langus. Jo nuogąstavimus galima suprasti, nes tokio amžiaus žmonės iš laikraščių ir televizijos gaunamos informacijos nefiltruoja, nesistengia įvertinti, ir viską priima už gryną pinigą“, - bendrovės vadovas neslepia nusivylimo.

Jis nerimauja ir dėl to, kad Šengeno šalys, kurioms priklauso ir Baltijos valstybės, įtariai svarstys rusų klientų prašymus vizoms.

„Štai dar vienas pavyzdys. Praėjusią savaitę aš dirbau su grupe, kuri planavo įmonės kelionę į Lietuvą, Latviją, Estiją. Deja, šiandien sulaukiau atsakymo, kad dėl pastarųjų įvykių jie Baltijos šalių nesvarsto kaip galimos krypties. Greičiausiai, lankysis kažkur Rusijos teritorijoje. Ir tai 300 žmonių grupė. Taigi, gaila, bet politiniai įvykiai stipriai veikia turizmą“, - reziumavo D. Kotovas.

Priminsime, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per savo spaudos konferenciją pareiškė, kad per susidūrimus Kijeve veikė specialiai Lenkijos ir Lietuvos bazėse apmokyti žmonės. Taip Rusijos lyderis pakartojo melagingus rusiško kanalo „Pervyj kanal“ tvirtinimus, esą „Ukrainoje perversmą organizavusius kovotojus“ rengė Lietuvoje. Rusijos kanalo duomenimis, kovotojai buvo rengiami vienoje Trakuose esančioje kaimo turizmo sodyboje.

Melas ir propaganda, iki kurios nusileidžia Rusija, siekdama pateisinti savo karinius veiksmus Ukrainoje, svetimos valstybės teritorijoje“, - taip BNS komentavo V. Putino pasisakymus Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės vyresnioji patarėja vidaus politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Turizmo departamentas: rusų turistai – laukiami svečiai

O štai Lietuvos Turizmo departamente pažymima, kad rusų turistai Lietuvoje – „laukiami svečiai, ką gali patvirtinti bet kuris turizmo verslo atstovas šalyje“.

„Pagal atvykstančių turistų apimtis Rusija rinkoje užima antrą vietą po Baltarusijos, rusų turistų skaičius iš šios šalies kasmet auga. Departamento duomenimis, bendras turistų kelionių į Lietuvą skaičius 2013 metais siekė apie 360 tūkstančių, o tai 10 procentų daugiau nei 2012 metais. Vieno ruso turisto išlaidos Lietuvoje vidutiniškai siekia 1510 litų, Lietuvoje jis praleidžia vidutiniškai penkias naktis“, - sako Turizmo departamento viešųjų ryšių specialistė Edita Gaigalienė.

Departamentas kol kas neturi duomenų, kiek rusų turistų apsilankė Lietuvoje šiais metais. Čia taip pat konstatuojama, kad nusiskundimų dėl neigiamo vietos gyventojų nusistatymo kol kas nesulaukta nei iš turizmo kompanijų, nei iš privačių klientų.

„Lietuvos turizmo bendrovės ir organizacijos kaip įmanydamos stengiasi, kad kiekvienas į Lietuvą atvykęs turistas su savimi išsivežtų pačius geriausius įspūdžius, būtent todėl turizmas galėtų būti pozityviu veiksniu, demonstruojančiu mūsų žmonių svetingumą ir tai, kad jie neturi neigiamų nuostatų Rusijos piliečių atžvilgiu. Atsižvelgiant į augančią infliaciją Rusijoje, Lietuva gali pasiūlyti turistui patrauklų kokybės ir kainos santykį, todėl tikimės, kad net patys taupiausi Rusijos turistai savo kelionėms, atostogoms, poilsio kelionėms ateityje pirmenybę teiks Lietuvai“, - sakė tarnybos atstovė.

Jos teigimu, Turizmo departamentas dės visas įmanomas pastangas, kad būtų formuojamas teigiamas Lietuvos įvaizdis Rusijos turizmo rinkoje.

„Kovo viduryje Lietuvą aplankys dvylika Rusijos žiniasklaidos atstovų iš Sankt Peterburgo, Kazanės ir Iževsko. Jiems bus pristatytos šalies turizmo galimybės ir mūsų žmonių svetingumas. Panašūs turai po Lietuvą bus rengiami visą pavasario ir vasaros sezoną“, - tikina E. Gaigalienė.

Jos duomenimis, planuojama kovo 17-20 dienomis Lietuvos turistines galimybes pristatyti Maskvoje vyksiančioje tarptautinėje turizmo parodoje. Balandžio 11 dieną Kaliningrade kelionių operatoriams ir žiniasklaidai planuojama verslo misija ir pristatymas apie turistines Lietuvos galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3052)