S. Rachinšteiną Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai sulaikė trečiadienį, jam priklausiusios bendrovėse tyrėjai atliko kratas. Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai taip pat spėjo areštuoti dalį milijonieriui priklausančio turto.

Įtariama, kad jis sukčiavimo būdu per fiktyviai įsteigtas bendroves siekė ir jau užvaldė Europos Sąjungos (ES) lėšas. Pirminiais duomenimis, įtariama, kad verslininko įsteigtos bendrovės užvaldė apie 2 mln. Lt, be to, siekė užvaldyti dar gerokai didesnę sumą.

Ketvirtadienio popietę S. Rachinšteiną policijos pareigūnai atvežė į Vilniaus miesto apylinkės teismą – verslininkas net nebandė slėptis nuo fotografų ir televizijų operatorių. Paklaustas, ar pripažįsta jam pareikštus įtarimus, jis tepasakė, jog ne.

Prašydama suimti verslininką Generalinės prokuratūros prokurorė Sigutė Malinauskienė teigė, kad įtariamasis gali pasislėpti nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų ar teismo, daryti naujus nusikaltimus bei trukdyti tyrimui.

Tuo metu S. Rachinšteinui atstovaujantis advokatas Andrius Baranskis pažymėjo, kad svarstant kardomosios priemonės klausimą nebuvo sprendžiamas įtariamojo kaltės klausimas, tačiau, jo teigimu, pareigūnai nenukentėtų, jeigu verslininkas būtų neuždarytas į Lukiškes. Kaip vieną alternatyvų jis nurodė piniginio užstato paskyrimą, tačiau apie tai teismo salėje taip pat nebuvo kalbėta.

Atnaujinta 16.20 val. Prokuratūros prašymą išnagrinėjęs ikiteisminio tyrimo teisėjas Dainius Grizickas nusprendė S. Rachinšteiną suimti 2 mėnesiams.

Paaiškėjo, kad S. Rachinšteinui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir panaudojimo. Šioje byloje yra sulaikyta ir daugiau asmenų, FNTT pareigūnai kratas atliko ir ketvirtadienį.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme yra nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje prokurorai S. Rachinšteiną kaltina dėl pusantro milijono litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstymo iš valstybės biudžeto. Anksčiau teismas jį yra išteisinęs, todėl prokurorai nuosprendį apskundė ir verslininkui bei jo septyniems bendrams pateikė naujus kaltinimus.

Su nuosprendžiu nesutinkantis valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Vytautas Kukaitis patikslino kaltinimus ir apeliacinės instancijos teismo prašo pripažinti, kad valstybei buvo nesumokėta 1,644 mln. Lt PVM.

Pareigūnai teigia išsiaiškinę, kad S. Rachinšteinas į įmonės kasą įnešė 15,7 mln. Lt, iš kurių dalis lėšų buvo panaudota galimai nusikalstamai veikai įvykdyti – sukčiavimui mokesčių srityje.

Anksčiau prokurorai buvo skelbę, jog S. Rachinšteinas buvo kaltinamas tuo, kad būdamas bendrovės „Serneta” akcininko Fimos Rachinšteino įgaliotuoju asmeniu, nuo 2000-ųjų rugpjūčio iki 2004-ųjų pabaigos, veikdamas organizuotoje grupėje, turėdamas vieningą nusikalstamą sumanymą apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą sukčiaujant mokesčių apskaičiavimo ir sumokėjimo srityje, koordinuodamas organizuotos grupės narių veiksmus, paskirstydamas jų vaidmenis, siekdamas suklaidinti mokesčius skaičiuojančias valstybines institucijas, skirtingais laikotarpiais keisdamas bendrovių statytinius direktorius bei buhalterius, organizavo tikrų dokumentų suklastojimą ir suklastotų dokumentų panaudojimą bei apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą, organizavo ir vykdė didelės vertės svetimo turto įgijimą apgaule.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai teigė nustatę, kad S. Rachinšteinas nurodė apgaulingai organizuoti ir tvarkyti bendrovių „Serneta”, „Acumen”, „Sparteka”, „Lavanija”, „Vanteras”, „Šeškinės Širvinta”, „Vilniaus vaivorykštė” ir „Saturnas” buhalterinę apskaitą.

Pasak prokurorų, buhalteriniuose dokumetuose buvo pateiktos žinomai melagingos ūkinės operacijos – realiai neįvykusios tariamos prekių ir paslaugų pirkimo operacijos, dėl ko „Serneta”, „Acumen” ir „Sparteka” buhalterinėje apskaitoje ir finansinėje atskaitomybėje apgaule neteisėtai buvo išskirtos pirkimo PVM sumos bei sąnaudos, mažinančios apmokestinamąjį pelną, po ko šios piniginės lėšos žinomai suklastotų dokumentų pagalba, neteisėtai buvo išgrynintos iš įmonių kasos.

Įtariama, kad pinigai buvo perduoti S. Rachinšteinui. 

Galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti pareigūnai yra areštavę daugiau kaip 1,5 mln. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)