Nors pats Izraelis savo gelmėse deimantų neturi, o daugiausia deimantų išgaunama Afrikoje (Gana, Namibija, Angola, Pietų Afrikos respublika, Kongas), Rusijoje, Australijoje, pažadėtoje žemėje deimantai buvo ilgus metus pirmaujanti eksporto rinka. Iš graikiško žodžio „adamas“ (liet. nesunaikinamas) pavadinimą gavęs deimantas randamas nuotrupinėse uolienose kimberlituose. Beveik 10 proc. kimberlito galima aptikti deimantų, tačiau tik 1 proc. kimberlito randami deimantai yra tinkami prekybai.

Deimantų įtaką Izraelio turtuolių gerovei iliustruoja ir tai, kad „Forbes“ paskelbtame 2014 m. milijardierių sąraše atsidūrė trys izraelitai, kurie susiję su deimantų apdirbimu ir prekyba.

Kartu su Belgija ir Indija, Izraelis patenka į didžiausių apdirbtų deimantų trejetuką.

Izraelio meilę deimantams galima pajusti Tel Avive apsilankius Harry Oppenheimerio deimantų muziejuje. Prieš keturiolika metų miręs žydas buvo vienas iš turtingiausių Pietų Afrikos bei pasaulio verslininkų.

Deimantų prekyba Izraelyje vyksta susikoncentravusi Ramat Gano mieste, netoli Tel Avivo. Čia įsikūrusi „Israel Diamond Exchange“ subūrė šimtus deimantų ekspertų, kurie kietąjį mineralą pardavinėja, apdirbinėja, importuoja ir eksportuoja.

Deimantų muziejus Tel Avive
Be minėtų žodžių „mazal u'braha“ deimantų prekyboje yra ir daugiau tradicijų. Pavyzdžiui, kiekvienas deimantas yra apibūdinamas pagal keturias C: carat (liet. karatai), clearity (liet. skaidrumas), colour (liet. spalva) ir cut (liet. išpjovimas).

Nors Izraelis ilgus metus galėjo džiaugtis lyderyste deimantų apdirbime, dėl mažesnių kaštų ir imlumo technologijoms Indijai pavyko aplenkti Izraelį. Izraelitai su nostalgija gali prisiminti laikus, kai praėjusio amžiaus paskutiniais dešimtmečiais deimantų sektoriuje šalyje dirbo 25-35 tūkst. žmonių. Šiuo metu skaičiuojama, kad šis skaičius gali būti nukritęs iki 1 tūkst.

Izraelio deimantų apdirbimo asociacijos duomenimis, 2001 m. Izraelyje apdirbti deimantai sudarė 60 proc. visų šalies eksportuotų deimantų. 2005 m. ši dalis buvo nukritus iki 41 proc., 2010 m. - iki 27,5 proc. Dėl didėjančios konkurencijos Izraeliui teko permesti visas savo jėgas iš deimantų apdirbimo į prekybą.

Pernai metais apdirbtų deimantų pardavimai Izraelyje augo 12 proc., tačiau 2012 m. buvo nukritę 23 proc. Apdirbtų deimantų eksportas šalyje sudarė 6,2 mlrd. JAV dolerių, neapdirbtų deimantų eksportas siekė 2,9 mlrd. JAV dolerių.

Žinomiausi deimantai, kurių replikos ekspoanuojamos Harry Oppenheimerio deimantų muziejuje:

Koh-i-noor

Vienas iš žinomiausių senųjų deimantų. Deimanto pavadinimas reiškia „kalnų šviesą“. Šis mineralas buvo rastas Indijoje, svėrė apie 1 tūkst. karatų. 1850 m. deimantą perėme „Eastern India Company“ ir padovanojo jį karalienei Viktorijai, tuomet jis jau svėrė tik 190 karatų. Šiandieninę formą deimantas įgavo 1861 m. Dabar jis sveria 109 karatus ir yra apgyvendintas Anglijos karalienės karūnoje.

Regent

Atrastas deimantas svėrė 401 karatą. Mineralas buvo rastas Indijos kasyklose. Nugabentas į Angliją mineralas virto 140 karatų deimantu ir buvo pavadintas Pitto vardu. Vėliau deimantas nukeliavo į Prancūziją. 1792 m. deimantą dėvėjo Marija Antuanetė. Per Prancūzijos revoliuciją deimantas buvo pavogtas, vėliau jis atsidūrė Napaleono Bonaparto karde, kurį šis su savimi laikė karūnacijos metu. Šiuo metu deimantas demonstruojamas Luvre.

Centenary (šimtmetis)

Apie šio deimanto radimą buvo pranešta 1988 m.per tarptautinės korporacijos „De Beers“ šimtmečio minėjimą. Pietų Afrikoje aptiktas mineralas svėrė 599 karatus. Radinys buvo patikėtas žymiam
Deimantų muziejus Tel Avive
deimantų meistrui Gabi Tolkowsky. Deimanto galutinei išvaizdai su savo kolegomis jis skyrė trejus metus. Šimtmečio deimantas sveria beveik 274 karatus.

Tūkstantmečio žvaigždė

Tai vienas iš didžiausių aukščiausios kokybės deimantų. Mineralas sveria 203 karatus, yra kriaušės formos, aukščiausio skaidrumo. Deimantas buvo išpjautas iš 777 karatų mineralo, rasto Konge praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį. „Steinmetz Group“ prireikė trejų metų, kol mineralas įgavo savo dabartinę išvaizdą.

Taylor-Burton

Šį deimantą Richardas Burtonas padovanojo aktorei Elizabeth Taylor keturiasdešimto gimtadienio proga. Aktorė dievino brangakmenius. Deimantas buvo išpjautas iš 240,8 karatų mineralo, aptikto 1966 m. Po E. Taylor ir R. Burtono skyrybų, 1978 m. deimantas buvo parduotas Niujorko juvelyrui Henry Lambertui. Šiuo metu jo savininkas – Robertas Mouawadas.

Rožinis Steinmetz

Tai didžiausias žinomas rožinis deimantas, rastas Pietų Afrikoje. Prie jo apdirbimo dirbta daugiau nei pusantrų metų. Visuomenei deimantas buvo pristatytas 2003 m. Monake.

Cullinan I

Šis deimantas gimė iš kol kas rasto didžiausio deimanto (3106 karatai), aptikto 1905 m. Pietų Afrikoje. Pavadinimas suteiktas pagal kasyklos vadovo Thomo Cullinano vardą. Iš šio mineralo buvo apdirbti 3 dideli, 9 mažesni ir 92 labai maži deimantai. Cullinan I deimantas sveria 530,2 karatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)