Taip trečiadienį konstatavo Vilniaus miesto apylinkės teismas, neviešuose posėdžiuose išnagrinėjęs K. Ramonui iškeltą baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Teisėjas Valdas Bugelevičius paskelbė, kad bylos nagrinėjimo metu pasitvirtino kaltinamajam pateikti kaltinimai. Už tai jam skirta 200 MGL dydžio (26 tūkst. Lt) bauda.

Skelbdamas nuosprendį teisėjas pažymėjo, kad K. Ramonas nusikalstamą veiką „padarė netiesiogine tyčia“, buvo teisiamas pirmą kartą, todėl tokiu atveju jam turėtų būti skirta ne su laisvės atėmimu susijusi bausmė. Be to, 200 MGL dydžio baudą K. Ramonui siūlė skirti ir byloje valstybinį kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Stankevičius.

Tiesa, šis nuosprendis dar negalutinis – jį bus galima skųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui.

K. Ramonui buvo pateikti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba – jis kaltintas tuo, kad, būdamas tuometiniu LB Kreditų priežiūros departamento direktoriumi, ilgą laiką sąmoningai bankui „Snoras“ leido nuo LB nuslėpti informaciją apie banko turtą, esantį Šveicarijos Konfederacijos bankuose ir dėl tokių tyčinių K. Ramono veiksmų buvo ne laiku nustatyta „Snoro“ banko finansinė padėtis, jog yra reali grėsmė, kad šis bankas negalės atsiskaityti ir įvykdyti pagrįstų kreditorių finansinių reikalavimų.

Pagal byloje nustatytus duomenis, informaciją K. Ramonas slėpė net kelerius metus.

„Teismas patvirtino, kad būtent K. Ramono nusikalstama veikla buvo ilgą laiką leidžiama „Snoro“ bankui deklaruoti netinkamai savo finansinius rodiklius, dėl ko laiku nebuvo nustatyta tikroji „Snoro“ finansinė padėtis, o būtent dėl to patyrė žalos tiek LB, tiek valstybė, tiek Lietuvos žmonės“, – prokuroras D. Stankevičius pabrėžė, kad nuteistasis „sąmoningai darė viską, kad nebūtų nustatyta tikroji banko turto finansinė padėtis“.

Jis pritarė teismo skirtai bausmei: „Manau, kad laisvės atėmimo bausmė būtų per griežta“.

K. Ramonas kaltės nepripažino ir aiškino, kad yra nekaltas – esą tapo atpirkimo ožiu.

Apkaltinamąjį nuosprendį išgirdęs buvęs LB Kreditų priežiūros departamento vadovas teigė, kad jį skųs.

„Jeigu du metus dirbo didžiulės teisėsaugos pajėgos ir teismai, kažkoks rezultatas juk turi būti – dabar teisėsaugą visi kaltina, kad dirba, dirba STT ir nieko gero nesuranda, žmones išteisina, – po nuosprendžio paskelbimo sakė jis. – Būtinai skųsiu, kaip ir esu sakęs anksčiau, nenoriu būti atpirkimo ožiu“.

Buvęs bankininkas teigė manantis, jog byla jam buvo „suorganizuota“, nes esą reikėjo juo atsikratyti. „Jjie visi žinojo, kad aš nesutiksiu su tokiu bankų išsprendimo būdu, o patys nė vienas neturėjo patirties ir visus pašalino, – sakė K. Ramonas. – Taip pat reikėjo įbauginti mano kolegas iš LB, parodyti, kad tas, kuris turi savo nuomonę ir bando ją ginti, bus ištrenktas iš darbo. Dabar LB nebėra nė vieno buvusio direktoriaus, nei jo pavaduotojo, visi surinkti nauji žmonės. Ir trečias dalykas, aišku, kai kam iš aukščiausių valdžios pareigūnų nepatiko, kad nesugebėjau užtildyti pono R. Valatkos ir „Lietuvos ryto““.

Paklaustas, apie kokius aukščiausius valdžios sluoksnius kalba, K. Ramonas sakė: „Kas pas mus lemia teisėsaugos darbą, kas lemia paskyrimus? Kas dabar lemia ir LB veiklą? Aš girdėjau apie Prezidentūrą, su prezidente nesu šnekėjęs, kai ji tapo prezidente, prieš tai man teko su ja bendrauti, kai ji buvo ministre“.

K. Ramonas taip pat pažymėjo, kad jau nėra įsipareigojęs kalbėti apie įvykius LB: „Dabar pradėsiu šnekėti, nė vienas man negalės pasakyti, kad negaliu atskleisti tos informacijos, apie kurią reikėtų tautai žinoti“. Tiesa, ką tauta turėtų žinoti, K. Ramonas taip ir neastkleidė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)