Viena profesionaliausių valstybės tarnautojų vadinta įstaigos „Investuok Lietuvoje“ vadovė M. Dargužaitė pasitraukė iš pareigų. Kodėl prestižinio Prinstono universiteto magistrė, šešiomis kalbomis kalbanti specialistė teigia daugiau nebenorinti kovoti su vėjo malūnais ir atsistatydina? Žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis su dvejus metus įstaigai vadovavusia M. Dargužaite.

- Ar galite keliais žodžiais pasakyti, kodėl traukiatės iš pareigų?

- Kiekviename darbe turi jausti, kad gerai išnaudoji savo potencialą, kad gali bendradarbiauti su visais partneriaias. Deja, per pastaruosius metus vyko nuolatinė kova dėl išlikimo. Kova tapo šaltu karu. Kalbu ne apie savo išsilaikymą pareigose, man tai ne tiek svarbu. Man buvo svarbiausia, kad „Investuok Lietuvoje“ nebūtų sugriauta. Kai pamačiau, kad bendradarbiavimo nebus, turėjau tikslą išlaikyti įstaigą, padaryti ją tokią, kad būtų sunku ją sugriauti, nesvarbu, koks vadovas po manęs ateis.

- Iki sugrįžimo į Lietuvą Jūs buvote vieno didžiausių pasaulyje investicinių kompanijų „Goldman Sachs“ viceprezidentė. Nutarėte grįžti į Lietuvą ir pradėjote dirbti valstybės tarnyboje. Kodėl?

- Tai buvo labai įdomus darbas, norėjau pakeisti savo darbo profilį, padaryti kažką prasmingo. Amerikoje tai yra labai įprasta praktika, labai daug žmonių išeina dirbti į nevyriausybinį sektorių, į valstybės tarnybą. Kolegos man linkėjo kuo geriausios kloties Lietuvoje. Tai buvo drąsus, tačiau normalus sprendimas užsienyje. Lietuvoje kol kas mes nesame tiek subrendę, kad tai suprastume.

- Tuometis premjeras Andrius Kubilius, viešėdamas Jungtinėse Valstijose, Jus įkalbinėjo sugrįžti. Kokie buvo jo argumentai?

- Jis pasakė, kad Lietuvai reikia talentų, reikia, kad žmonės grįžtų, kad padėtų. Aš su juo kalbėjau ir jis net neišklausęs, ką veikiu, sakė: bet kada, jei tik sugalvosi grįžti į Lietuvą, būtinai parašyk. Andrius Kubilius supažindino mane su savo patarėju Mykolu Majausku. Mintis sugrįžti man labai įstrigo ir po pusmečio aš apsisprendžiau. Paskambinau M. Majauskui, o kitą dieną tuometis ūkio ministras Rimantas Žylius paskambino ir pakvietė atvažiuoti.

- Kokios „Investuok Lietuvoje“ išlaidos per metus ir ką Jūs už tai padarėte?

- Išlaidos yra apie 10 milijonų litų, tai finansuojama iš struktūrinių fondų. Mes vykdome labai daug veiklų: rinkodaros ir Lietuvos žinomumo didinimo pasaulyje, taip pat rūpinamės investicinių projektų pritraukimu į Lietuvą. Pernai sulaukėme 22 projektų, investuotojai ketina čia sukurti apie 1,5 tūkstančio naujų darbo vietų.

- Jūsų oponentai priekaištauja, kad Lietuvoje yra mažiausios tiesioginės investicijos Europos Sąjungoje.

- Kalbama apie sukauptas investicijas nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Todėl kaltinti įstaigą „Investuok Lietuvoje“ dėl mažų investicijų per 20 metų yra nesąžininga ir neprofesionalu. Nesuprantu, kodėl žmonės nesigilina į skaičius.

- Kokie Jūsų santykiai su naujuoju ūkio ministru Evaldu Gustu? Nesutapo požiūriai?

- Konfliktinių situacijų nebuvo, bet nebuvo ir dialogo. Labai dažnai tekdavo bendrauti raštais, nebuvo su mumis tariamasi. Pavyzdžiui, apie neseniai vykusį ūkio ministro vizitą į JAV mes sužinojome iš kitų šaltinių. Jis važiavo skatinti investicijų.

- O „Investuok Lietuvoje“ apie tai net nežino?

- Nežino ir neprisideda. Tai rodo, kad mes negalime dirbti kartu, nes informacija yra nesidalinama. Esant tokioms aplinkybėms labai sunku konstruktyviai dirbti su potencialiais investuotojais, nes ir jiems neaišku, kas vyksta.

- Nesigailite grįžusi į Lietuvą?

- Tikrai ne. Darbas buvo labai įdomus, labai smagu matyti jo rezultatus. Labai norėčiau, kad „Investuok Lietuvoje“ būtų pavyzdys ką galima padaryti valstybiniame sektoriuje. Per pirmuosius metus mes radikaliai pertvarkėme organizaciją, ji veikia labai efektyviai, skaičiuojami rezultatai. Galime pasigirti rekordiniu projektu skaičiumi, pasiektu pernai, turime didelį investuotojų sąrašą ir šiems metams. Galiu išeiti pakelta galva.

- Kiek investicijų yra susiję su „Investuok Lietuvoje“ veikla?

- Per 50 procentų. Mes skaičiuojame tik tas, kurios kuria darbo vietas, nes mūsų tikslas pritraukti tokius projektus. Jei palygintume tokių investicijų atėjimą į Lietuvą, šiemet mūsų dalis sudarė 60, pernai – 70 procentų visų investicijų.

- Ką ketinate veikti toliau?

- Turiu minčių, keletą pasiūlymų, jie labai skirtingi ir nesusiję su valstybės tarnyba. Vadovaudama „Investuok Lietuvoje“ įsitikinau, kad daug ką galima nuveikti, daug ką pakeisti ir nebūnant valdžioje. Tikrai sugalvosiu, kaip toliau vykdyti savo pilietinę veiklą dar efektyviau negu dabar, kovojant su vėjo malūnais.

- Ar tai gali būti partinė veikla?

- Neturiu tokių planų, nematau savęs, priklausančios kokiai nors partijai.