2013 m. visose Lietuvos savivaldybėse fiksuotas pradelstų mokėjimų tempas, visgi jis buvo kelis kartus lėtesnis nei 2012 m.

“Augo ir vidaus vartojimas, ir gyventojų darbo užmokestis, tačiau fiksuotas ir pradelstų mokėjimų augimas, - sako O. Bložienė. - Manau, kad žmonės dar neskiria padidėjusių pajamų senoms skoloms grąžinti.“

Anot jos, tai reiškia, kad gyventojų pajamų augimo nepakanka senoms skoloms grąžinti, be to, dalis tokių gyventojų toliau klimpsta į skolas brangiai skolindamiesi trumpam laikotarpiui.

„Creditinfo“ teisininkas Anatolijus Kisielis sako, jog greičiausiai tokia situacija yra susiklosčiusi ir dėl to, kad žmonės per mažai dėmesio skiria skolų grąžinimui.

Pasak jo, savo kredito istorija Lietuvoje domisi apie 3,5 proc. gyventojų.

„Kreditorius privalo skolininką įspėti prieš 30 dienų, jei jį planuojama įtraukti į skolininkų sąrašus, - teigia A. Kisielis. - Jei žmogus skolas grąžina, viskas gerai, jeigu ne – procesas vyksta toliau ir jis patenka į skolininkų sąrašus.“

Visgi A. Kisielis primena, kad skolos iki 5 litų nėra priežastis bloginti žmogaus kredito istoriją ir yra priskiriami prie techninių klaidų.

Daugiausiai gyventojų įsiskolinimų yra finansų sektoriui – apie 90 proc., likusi dalis įsiskolinama telekomunikacijų, komunalinių paslaugų, draudimo įmonėms.

Kiek brangsta skolinimasis jau turintiems skolų?

Bendrovė „Creditinfo“ ir „Swedbank“ suskaičiavo, kiek žmonėms pabrangsta skolinimasis, jeigu jie turi pradelstų skolų. Lietuvoje pradelstų skolų neturi dauguma šalies gyventojų, tačiau apie 270 tūkst. šalies gyventojų jau yra pradelsę mokėjimų.

Kredito istoriją blogina tai, kai skola pradelsiama daugiau nei 40 dienų ir apie tai informuojamas kreditų biuras „Creditinfo“. Jei žmogus turi įsipareigojimų, pavyzdžiui, paskolų, ir jas moka laiku, tuomet kredito istorija yra gera.

Įmonės suskaičiavo, kad tiems, kurie skolinosi su 6 mėnesių palūkanomis litais 120 tūkst. litų ir turėjo gerą kredito istoriją, paskola kainavo 26 340 litų pigiau nei turintiems prastą kredito istoriją.

Atitinkamai, besiskolinančiam 300 tūkst. litų su prasta kredito istorija, tačiau dar kredituojamam asmeniui, paskola pabrangsta 65 849 litų.

Skolinantis analogiškas sumas eurais, paskola pabrangsta šiek tiek mažiau.

Pabrangimas yra matomas ir skolinantis mažesnes sumas, pavyzdžiui, su prasta kredito istorija 5 tūkst. Lt paskola trejiems metams pabrangsta 640 litų.

Jeigu žmogaus kredito istorija yra prasta, skolas padengus, jos poveikis skolinimuisi išnyks po trejų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)