Paskutiniai darbai ir naujas sveikatinimo paslaugų centras, per keletą metų išdygęs vietoj nugriautų poilsio namų, klientus priims nuo pirmadienio. Viešbutyje vienu metu galės gyventi apie šimtą dvidešimt žmonių, panašiai tiek numatoma ir teikti paslaugų, tarp jų – kineziterapijos, mineralinio vandens baseino procedūros.

Nors finansų analitikai šį projektą vertino kaip rizikingą ir verslininkams siūlė geriau investuoti į Birštoną ar Palangą, pasak centro savininko, įsikūrimas Anykščiuose – naujų rinkų paieška. Esą centro populiarumą lems ne paslaugų kiekybė, o kokybė.

„Į 80 darbo vietų mes buvome gavę virš 700 pareiškimų. Įdomu, jog dalis būsimų darbuotojų yra grįžtantys iš užsienio: iš Norvegijos, iš Anglijos, iš Amerikos, netgi Meksikos. Žmonės sužinojo, kad gimtuosiuose Anykščiuose atidaroma kažkas susijusio su paslaugų verslu, jie siuntė gyvenimo aprašymus, atvažiavo ir dirbs pas mus“, – džiaugiasi „SPA Vilnius-Anykščiai“ generalinis direktorius Valdas Trinkūnas.

Verslininko teigimu, kainos čia bus šiek tiek mažesnės negu Druskininkuose, tačiau abejojama, ar lietuviai vietoj Druskininkų rinksis Anykščius. Nors dabar, skaičiuojama, SPA paslaugoms lietuviai statistiškai išleidžia iki trečdalio daugiau pinigų nei anksčiau. Čia tikimasi daugiau užsieniečių, kad ir iš Latvijos.

Per dešimtmetį kurortinės vietovės statusą turinčiuose Anykščiuose gyventojų sumažėjo penktadaliu, nedarbas viršija 15 procentų, o vidutinis atlyginimas tūkstančiu litų mažesnis nei Vilniuje, todėl valdžia mano, kad centro atsiradimas – kelias gauti kurorto statusą.

„Tikimės, kad tai stipriai išjudins Anykščių ekonomiką. SPA gamins gerą kokybišką maistą, tam maistui reikės žaliavų. Jau dabar, kiek žinau, SPA sudarė sutartis su vietos ūkininkais dėl avienos ir kitos mėsos tiekimo, dėl pieno produktų, daržovių. Taigi ūkininkų pajamos padidės“, – mano Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

Tuo metu Biržų rajone šimtametes kurorto tradicijas turintys Likėnai dar tik atsigauna. Atnaujinta mineralinio vandens biuvetė, restauruojami pastatai, plečiamos paslaugos. Vienu metu čia reabilitaciją atlieka apie pusantro šimto ligonių, pasak ligoninės direktoriaus, privačių SPA paslaugų kaina orientuota į vidutines pajamas gaunančius gyventojus.

Likėnai milijoninių investicijų dar laukia. Į Anykščių SPA rekonstrukciją investuota apie penkiolika milijonų litų privataus kapitalo, pustrečio milijono – Europos sąjungos lėšų.