Situacija migdolų rinkoje lyginama su šių dienų aukso karštine. Kalifornijoje (JAV) šiuos riešutus auginantys amerikiečiai džiaugiasi klestinčiu verslu. Net 82 proc. visų pasaulyje užauginamų ir parduodamų migdolų atkeliauja būtent iš šios JAV valstijos, kur šie riešutai užima pirmąją eksportuojamų žemės ūkio produktų vietą.

„Riešutų ir, konkrečiai kalbant, migdolų vertė paskutiniu pastebimai šoktelėjo, pasauliui pagaliau suvokus jų maistinę vertę ir naudą žmogaus organizmui“, - paaiškino ilgametis migdolų augintojas iš Kalifornijos centrinės dalies Davidas Phippenas.

D. Phippeno turimas saulės energiją naudojantis ūkis – penkių šeimų partnerystė verslo srityje. Tai vienas iš pirmųjų pasaulyje ūkių, kur dirba robotai, sukurti remiantis NASA technologijomis – jie gerus migdolus atskiria nuo blogų.

Migdolų auginimas itin mechanizuotas procesas, kuriame svarbus vaidmuo tenka irigacinėms sistemoms, tačiau, nepaisant visų technikos pasiekimų, pirmuoju smuiku visada groja klimatas.

Regionas, esantis maždaug už 90 minučių kelio automobiliu nuo garsiojo Silicio slėnio – viena iš nedaugelio vietų pasaulyje, kur auga migdolų medžiai.

Kalifornijoje šiems riešutams itin palanki šaltos, tačiau ne per šaltos žiemos ir švelnaus pavasario kombinacija.

Svarbiausia tai, jog medžiams būtinas apie 500-700 valandų trunkantis ramybės laikotarpis, po kurio sektų periodas be šalčio, kai medžiai prisikelia naujam gyvenimui – tai dažniausiai nutinka apie vasario 14-ąją dieną. Pasaulyje nėra daug vietų, kur būtų tokios gamtos sąlygos, tad tai automatiškai riboja pasiūlą.

Pastaruoju metu migdolų paklausa pasaulyje sparčiai šoktelėjo. Tokie ūkininkai kaip D. Phippenas iš karto sureagavo į sujudimą šiame sektoriuje – ypač į situaciją Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje ir Indijoje: pasisodino daugiau medžių.

„Kiekvieno riešuto branduolio kaina pastebimai šoktelėjo, augintojai ieško geriausios investicijų grąžos, tad skubiu tempu sodina vis daugiau medžių. Jeigu nuspręsite dabar sodinti savo sodą, teks dvejus metus laukti reikiamų sodinukų“, - paaiškino D. Phippenas.

Per pastaruosius penkerius metus migdolų kaina išaugo dvigubai. Tiesą sakant, riešutai tokie vertingi, jog jais jau susidomėjo ir vagys – jie paprasčiausiai vagia migdolus ir atima iš augintojų teisėtas pajamas.

Priekaba geros kokybės migdolų gali kainuoja daugiau nei 164 tūkst. dolerių (414 tūkst. Lt) – akivaizdu, jog vagims toks laimikis itin patrauklus. Pastaraisiais mėnesiais tokių vagysčių labai padaugėjo, nors problema migdolų pramonei aktuali jau ne vienerius metus.

Kalifornijos migdolų augintojus vienijanti asociacija teigia, jog riešutų vagystės labai didelių problemų nekelia. Baisesnė grėsmė - vandens trūkumas Kalifornijoje. Valstija kenčia nuo baisiausios per šimtmetį sausros. Pastaruosius trejus metus valstijoje gana mažai lijo, vandens atsargos senka gąsdinančiu tempu.

Kalbant apie kainas, nėra jokių signalų, jog riešutai artimiausiu metu taps ne tik sveiku, bet ir pigiu užkandžiu. Paklausa tik auga, o pasiūla gana ribota – sausra nemenkai prie to prisidėjo.

„Svarbiausia pasiūla ir paklausa“, - teigia migdolų rinkos žinovas Johnas Talbotas.

„Palyginkite riešutus ir kitus maisto produktus – akivaizdu, jog jie žymiai brangesni nei bulvių traškučiai ar druska pabarstyti riestainiai. Žmonės sutinka mokėti daugiau, nes jiems imponuoja riešutų maistinė vertė – tai ir yra produkto vertė“, - sako J. Talbotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)