O. Deripaskos iš dalies valdoma Austrijos kompanija „Strabag“ dalyvavo Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų renovacijos konkurse, tačiau prieš pat finišo tiesiąją išlėkė už borto. Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, „Strabag“ eliminuota iš konkurso, kurio laimėtojas įgis teisę 25-erius metus valdyti Vilniaus apšvietimo tinklus. Taip iš penkių pretendentų į šias valdas liko tik vienas.

Nepajėgė pateikti pasiūlymo?

CVPP duomenimis, milžiniškos vertės konkurse „Strabag“ buvo likusi tarp dviejų pretendenčių. Antroji – Italijos kompanija „Gemmo“. Tačiau konkursui einant į pabaigą O. Deripaskos verslas netikėtai iškrito.

Viešojo pirkimo ataskaitoje, kurią Vilniaus savivaldybė publikuoja per CVPP, nurodyta, kad viena didžiausių Europos statybinių kompanijų įvardijama „Strabag“ iš konkurso eliminuota, kadangi „iki nurodyto termino nepateikė pasiūlymo“.

„Strabag“ neslepia nusivylimo – bendrovė tikina parengusi išsamų Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų sutvarkymo planą, bet Vilniaus savivaldybė esą jo nepriėmė dėl techninių priežasčių.

„Strabag“ iš tikrųjų pateikė pasiūlymą Vilniaus gatvių apšvietimo tinklų renovacijos projektui. Deja, pasiūlymas pripažintas netinkamu dėl techninių informacinių sistemų problemų. Kadangi esame įsitikinę, kad mūsų pasiūlymas labai konkurencingas, esame tikrai labai nusivylę“, - DELFI teigė „Strabag“ komunikacijos vadovė Diana Neumüller-Klein.

Korupcijos apraiškų, anot jos, „Strabag“ tokioje savo pasiūlymo baigtyje neįžvelgia. „Priežastis, dėl kurios mūsų pasiūlymas pripažintas netinkamu, yra techninė. „Strabag“ nepatyrė korupcinių problemų, susijusių su šiuo projektu. (…) Taip pat nesame informuoti apie netinkamą mūsų konkurentų ar perkančiosios organizacijos (Vilniaus savivaldybės – DELFI) elgesį“, - teigė D. Neumüller-Klein.

Buvo penki, rinksis iš vieno

Po „Strabag“ pašalinimo grandioziniame konkurse iš penkių pretendentų lieka vienintelis dalyvis – italų kompanija „Gemmo“.

Pirkimo komisijos narė, Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktoriaus pavaduotoja Rasa Cibulskienė DELFI teigė, jog dabar belieka rinkti laimėtoją iš vieno varianto. Vis dėlto savivaldybė tikisi, kad „Gemmo“ pasiūlymas geras, mat italai esą neturėjo žinoti, kad vienintelis likęs konkurentas krenta už borto.

„Rinksimės iš vieno. Bet turint omeny, kad tas vienas iki pateikiant pasiūlymą nežinojo, kad jis vienas, tikiu, kad bet kuriuo atveju gavome geriausias sąlygas, kokias galėjo pasiūlyti“, - sakė R. Cibulskienė.

Nesuveikė elektroninis parašas

Elektroninis parašas
Anot R. Cibulskienės, „Strabag“ iš konkurso iškrito dėl gana kurioziškos priežasties – O. Deripaskos verslui koją pakišo elektroninis parašas.

„Mums irgi labai keista. Gal šiek tiek žmogiška klaida. Kitas dalykas – technikos nesuderinamumas. Jie iš Austrijos bandė pateikinėti, ir jų sistemos kažkokiu būdu susipyko su centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos sistemomis. Kaip suprantu, labai daug pastangų dėjo, bet nepavyko pateikti (pasiūlymo – DELFI). Elektroninis parašas nesuveikė, man atrodo“, - kalbėjo savivaldybės atstovė.

Pasak jos, dėl „Strabag“ buvo pratęsiamas pasiūlymų pateikimo terminas, bet papildomo laiko nepakako, o nesuveikus elektroniniam parašui, kitų galimybių pateikti pasiūlymą „Strabag“ neturėjo. Tiesa, O. Deripaskos verslas esą galėjo ir paskubėti.

„Žiūrime šiek tiek kaip į neapdairumą. Na, apdairūs tiekėjai, kurie daugiau negu metus dirba su projektu ir tikrai išleidžia daug lėšų. Ir pradeda kelti pasiūlymus likus valandai iki pasiūlymų pateikimo termino. Tai tikrai yra, sakyčiau, žmogiška klaida ir neapdairumas“, - svarstė R. Cibulskienė.

Anot pašnekovės, italų kompanija „Gemmo“ taip pat patyrė techninių sunkumų, tačiau šiaip netaip sugebėjo pateikti savo pasiūlymą.

R. Cibulskienė taip pat užsiminė, kad „Gemmo“ pasiūlymo apimtis grandiozinė – italų projektą sudaro daugiau nei 2 tūkst. puslapių.

Iš viso konkurse dalyvauti panori penki užsienio verslo subjektai. Pirmiausiai Vilniaus savivaldybė dėl reikalavimų neatitikimo pašalino čekų įmonę „Eltodo“ bei Estijoje registruotą bendrovę „KH Energia-Konsult“. Konkurse taip pat dalyvavo Vilniaus šilumos tinklus valdančio prancūzų koncerno „Dalkia“ įmonė „Citelum“, tačiau ji taip pat buvo eliminuota. „Citelum“ lakoniškai komentuoja šią žinią. „Mes buvome diskvalifikuoti“, - DELFI sakė prancūzų kompanijos komunikacijos vadovas Alexadre'as Bouxinas.

Pašalinus čekus, estus ir prancūzus, „Strabag“ beliko vienintelis konkurentas, tačiau net nebuvo pasiekta konkurso stadija, kurioje Vilniaus savivaldybė būtų galėjusi palyginti o. Deripaskos verslo ir italų kompanijos pasiūlymus.

DELFI primena, jog žurnalas „Forbes“ O. Deripaską įvardija kaip 16-ą turtingiausią Rusijos žmogų. Jo turtą „Forbes“ pernai įvertino 8,5 mlrd. JAV dolerių – daugiau kaip 21 mlrd. Lt. O prieš keletą metų O. Deripaska buvo turtingiausias Rusijoje ir pateko tarp dešimties labiausiai pasiturinčių planetos žmonių. Iki pasaulinės finansų krizės, „Forbes“ duomenimis, į Vilnių nusitaikęs milijardierius valdė turto už kolosalią 28 mlrd. JAV dolerių sumą. Su tokiais turtais jis pirmavo Rusijoje ir užėmė 9-ąją vietą „Forbes“ milijardierių sąraše. Krizė oligarchui smogė skaudžiai – daugiau nei 19 mlrd. Lt sumenkęs turtas ir smukimas už turtingiausių planetos žmonių šimtuko ribų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)