"Be abejonės, viena iš sąlygų iš „Gazprom“ pusės yra arbitražo nutraukimas, taikos sutarties sudarymas. Taikos susitarimai arbitražuose yra galima, jų galima siekti, kai susitarimo sąlygos yra geresnės negu tikėtinas bylinėjimosi rezultatas. Tą reikia pasverti", - antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Jo teigimu, pirmiausiai reikia gauti raštišką "Gazprom" pasiūlymą ir jį visapusiškai įvertinti.

"Aišku tai, kad tai buvo konstruktyvus Rusijos pusės pasiūlymas, tačiau kol kas jis buvo išreikštas žodžiu. Todėl pirmiausiai reikia gauti tą pasiūlymą raštu, detaliai ir kompleksiškai jį išnagrinėti iš įvairių pusių, kad būtų pasiekta maksimali nauda Lietuvos vartotojui", - teigė N.Udrėnas.

Anot jo, būsimą pasiūlymą dar reikės įvertinti.

"Teisininkai turi įvertinti ir kitas rizikas, susijusias su tokiu pasiūlymu - ar tai būtų ilgalaikė sutartis, kokiam kiekiui ta sutartis, kokia kainos formulė, ar ji toliau pririšta prie naftos formulės, ar po trejų metų vėl nebus tam tikrų pasikeitimų, kurie mums būtų nenaudingi", - kalbėjo prezidentės patarėjas.

Nerijus Udrėnas
2012 metų spalį Lietuvos Vyriausybė inicijavo 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš "Gazprom" Stokholmo arbitraže, tačiau sprendimas gali būti priimtas tik 2015 metų sausį. Naują ieškinį arbitražui dėl didelių Lietuvai parduodamų dujų kainų netrukus turėtų pateikti "Lietuvos dujos" - tikimasi, kad bendrovių ginčas gali būti išspręstas dar šiemet.

N.Udrėno teigimu, taip pat reikia įvertinti, ar „Gazprom“ iš tiesų pritaria trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimui ir nekelia jokių papildomų sąlygų.

"Faktas tas, kad tai buvo pirmas realus, derybinis, pozityvus žingsnis iš Rusijos pusės. Tai yra sunkus partneris, sunkios derybos, todėl reikia laikytis vieningos, nuoseklios pozicijos ir derinti ją su Europos Sąjungos bendra politika", - sakė prezidentės patarėjas.

Pasak jo, Europos Komisija labai gerai vertina Lietuvos veiklą trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinime.

Joaquinas Almunia (ES konkurencijos komisaras Choakinas Almunija - BNS) praėjusią savaitę užsiminė, kad „Gazprom“ pasiūlymai Komisijai ištaisyti savo pažeidimus yra nepakankami. Tai galima vertinti, kad Komisijos siekis pareikšti savo prieštaravimus ir tą pažeidimų procedūrą dar vienu žingsniu toliau pastumti yra pakankamai tvirtas“, - teigė N.Udrėnas.

"Gazprom" veiklos tyrimas turėtų būti baigtas pavasarį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)