Ūkio banko ir Šiaulių banko sutartis numato, kad tokiu atveju turtas lieka Šiaulių bankui.

„Mano vertinimu, rezultatas įrodo, jog valstybė sandoryje su Šiaulių banku sugebėjo išsiderėti geresnes sąlygas nei šiuo metu gali pasiūlyti rinka, vadinasi, turtą perleidžiant Šiaulių bankui Ūkio banko kreditorių interesai buvo apsaugoti. Kita vertus, reikėtų nepamiršti, kad opcionus sudarantis turtas buvo parduodamas penkiais portfeliais, o ne atskirais vienetais – tai greičiausiai turėjo įtakos proceso rezultatui. Meluočiau sakydamas, kad itin didelis investuotojų susidomėjimas proceso pradžioje nesuteikė pagrindo manyti, jog vienas ar kitas turto opcionas bus realizuotas brangiau nei buvo įvertintas jį sudarantis turtas. To neįvyko, tačiau, turint galvoje visas aplinkybes, tikriausiai tai yra objektyvi baigtis“, – komentavo BAB Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

„Dar parengiamajame etape buvo aišku, kad dėl savo specifikos procesas nebus standartinis ir lengvas. Pagrindinis tikslas buvo realizuoti opcionus trečiosioms šalims už kainą, didesnę nei juos sudarantis turtas buvo perleistas Šiaulių bankui, tačiau ne mažiau svarbu buvo ir įsitinkinti, kad Ūkio banko turto perleidimo vertė atitiko jo kreditorių interesus. Manau, kad šis tikslas buvo pasiektas, nepaisant proceso sudėtingumo ir ne itin palankios investuotojams aplinkos“, – pažymėjo „SUMMA Advisers“ vadovaujantis partneris Žygintas Mačėnas.

„SUMMA Advisers“ informaciją apie opcionus pateikė 399 potencialiems investuotojams. 56 pretendentai išreiškė susidomėjimą, 18 užsienio bei Lietuvos investuotojų pateikė preliminarius pasiūlymus. Galutinius pasiūlymus pateikė 4 pretendentai.

Bankrutavusio banko turtas buvo padalintas į keturis opciono portfelius. Pirmąjį sudarė įvairios rūšies ir paskirties pastatai bei patalpos, žemės sklypai, nuomos teisės, nekilnojamojo turto (NT) objektų kompleksai. Antrąjį opciono portfelį sudarė banko 100 proc. kontroliuojamos NT plėtojimu, turto valdymu ir administravimu užsiimančios dukterinės bendrovės. Trečiąjį – neveiksnios Ūkio banko paskolos. Ketvirtąjį – banko dukterinės bendrovės, teikiančių finansines (t.y., išperkamosios nuomos ir gyvybės draudimo) paslaugas ir savarankiškai vykdančios savo veiklą, akcijų ir obligacijų paketas.

Jau vykstant procesui pardavimui buvo suformuotas ir penktasis portfelis, kurį sudarė nedideli turto vienetai – nekilnojamojo turto objektai, neveiksnios paskolos ir vertybiniai popieriai.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė 2013 metų gegužės 2 dieną. Nutartis įsiteisėjo birželio 7 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)