Sukčiavimu kaltinta 53 metų vilnietė Irina Šaltis pripažinta kalta – teismas nusprendė, kad nuo 2004-ųjų kovo iki 2006-ųjų birželio daugiausiai vyresnio amžiaus žmones iš įvairių Lietuvos miestų apgaudinėjusi moteris turės sumokėti 75 tūkst. Lt baudą. Be to, teismas nurodė nukentėjusiesiems atlyginti padarytą žalą.

Dėl analogiškų nusikaltimų prokuratūroje šiuo metu yra atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas – nusikalstamomis veikomis įtariamas I. Šaltis bendras, kuris yra pasislėpęs. Tuo metu vienas iš šios aferos sumanytojų, Vokietijos pilietis, baudžiamojo persekiojimo išvengė – mirė.

Pareigūnai išsiaiškino, kad I. Šaltis prisistatydavo „Liberty bank“, registruoto Anžuano saloje, atstove Lietuvoje, ir Vilniaus bei Kauno viešbučiuose organizuodavo seminarus, gyventojams siūlydama „Liberty bank“ investicines 12 mėnesių ir 10 metų pensijų programas.

Pasibaigus šioms programoms žmonėms buvo žadamas itin didelis pelnas.

Kad sukeltų pasitikėjimą siūlomomis programomis, seminaro lankytojams banko darbuotojai dalindavo įvairią reklaminę medžiagą, kurioje lentelėmis bei diagramomis buvo pavaizduotas kasmet išmokamų palūkanų dydis ar papildoma kasmėnesinė suma, priklausanti nuo indėlio sumos.

Nukentėjusieji pasakojo, kad banko darbuotojai įtikinėdavo, jog jų pinigai bus investuojami į nekilnojamąjį turtą, deimantų kasybą.

Maža to, nukentėjusiesiems buvo garantuojamos ne tik iki 36 proc. palūkanos, bet ir teigiama, kad jų įneštos piniginės lėšos bus apdraustos Urugvajuje re gistruotoje draudimo kompanijoje.

„Žadėjo, kad daug uždirbsiu nieko nedarydama, patikėjau, atidaviau savo visas santaupas, o paskui supratau, jog pakliuvau į sukčių spąstus“, – prisipažino viena nukentėjusioji.

Pareigūnų teigimu, sukurta scema tebuvo apgaulė – grupuotės nariai žinojo, kad pinigus į banką įnešę asmenys jų neatgaus.

Nustatyta, kad Lietuvos gyventojai sukčiams atidavė 1 mln. 129 tūkst. JAV dolerių ir 339 tūkst. eurų. Šie pinigai buvo pervesti į sąskaitas Kipro bankuose, o vėliau – dar į kitas sąskaitas arba išgryninti.

Maža to, taip pat paaiškėjo, kad I. Šaltis nuo 2006-ųjų sausio iki balandžio taip pat prisistatydavo Lichtenšteine registruotos įmonės „New Idea AG“ darbuotoja ir neturėdama jokių įgaliojimų taip pat organizavo seminarus Vilniuje.

Šių seminarų metu ir per Kipre registruotą marketingo bendrovę „GS Alliance System“ Egipte suorganizuotą renginį I. Šaltis siūlė investuoti 20 m. laikotarpiui, žadėdama investicinį prieaugį, nors iš anksto žinojo, kad įneštos piniginės lėšos jas įnešusiems asmenims nebus grąžintos, palūkanos nebus sumokėtos.

Taip pasak pareigūnų, ji iš nukentėjusiųjų paėmė 32 tūkst. 500 JAV dolerių ir 7 tūkst. 500 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)