Remdamasis išankstiniais duomenimis, Statistikos departamentas skelbia, kad praėjusių metų gruodį mažmeninės prekybos apyvarta buvo 2,74 mlrd. Lt ir, palyginti su lapkričio mėn., padidėjo 16,4 proc. palyginamosiomis kainomis.

Prieš tai visų laikų didžiausia mažmeninės prekybos apyvarta buvo nekilnojamojo turto burbului pasiekus piką - 2007 m. Tuomet ji sudarė 2,77 mlrd. Lt be pridėtinės vertės mokesčio.

Taigi praėjusių metų gruodis pagal išlaidas parduotuvėse priartėjo, tačiau neperšoko 2007 m. gruodžio.

Banko „Nordea” ekonomistas Žygimantas Mauricas anksčiau prognozavo, kad mažmeninė prekyba gruodį viršys rekordą gali padidėti iki 3 mlrd. Lt.

„Aplenkėme 2008 m. gruodį, tačiau šiek tiek pritrūko iki 2007 m. gruodžio. Dar nėra galutinių ir detalesnių rezultatų, todėl apie priežastis kalbėti sunku, tačiau ne maisto prekių prekyba buvo gerokai žemesnė nei 2007 m. Matyt, Kalėdų senelis šiais metais nebuvo toks dosnus. Tačiau tai nėra vienareikšmiškai blogai, nes galbūt žmonės praėjusias šventes praleido ne prekybos centruose, bet gamtoje arba su giminėmis. Tai galėjo lemti ir švenčių išsidėstymas, kai prieš jas buvo mažai laisvų dienų, o po jų – daug. Galbūt žmonės šiek tiek ir laiko pritrūko“, - DELFI svarstė jis.

Ekonomisto nuomone, vidaus vartojimo atsigavimą stabdo žmonių galvose išlikusi diržų veržimosi mąstysena.

„Didėjantis darbo užmokestis nesimaterializuoja, nes gyventojai ganėtinai atsargiai vertina savo perspektyvas. Viena vertus, tai yra gera žinia, nes užkerta kelią ateities burbulų susiformavimui, kita vertus, tai daro meškos paslaugą, nes vidaus vartojimas Lietuvoje nepelnytai nukentėjo 2008-2009 m. ir lėtesnis nei galėtų būti jo atsigavimas stabdo naujų darbo vietų kūrimą. Todėl vis dar esame priklausomi nuo eksporto augimo“, - sakė Ž. Mauricas.

Anksčiau Lietuvos prekybos įmonių asociacija prognozavo, kad pagal nupirktų prekių ir paslaugų kiekį 2007 m. lygį galima būtų pasiekti per ketverius-penkerius metus.

Didžiausias žaislų šuolis

Statistikos departamento duomenimis, per praėjusių metų gruodį įmonių, prekiaujančių maisto prekėmis, apyvarta padidėjo 21,4 proc., automobilių degalų mažmeninės prekybos įmonių – sumažėjo 1,1 proc., prekiaujančių ne maisto prekėmis įmonių apyvarta padidėjo 19,3 proc. palyginamosiomis kainomis.

Labiausiai padidėjo žaislų ir žaidimų (2,2 k.), knygų bei laikrodžių, papuošalų ir juvelyrinių dirbinių (82,1 proc.), kosmetikos ir tualeto reikmenų (72,7 proc.), garso ir vaizdo įrangos (71,7 proc.) specializuotų parduotuvių apyvarta, taip pat užsakomasis pardavimas paštu arba internetu (28,8 proc.).

2013 m. gruodį, palyginti su 2012 m. gruodžiu, mažmeninės prekybos įmonių apyvarta (be PVM) padidėjo 3,5 proc. Įmonių, prekiaujančių maisto prekėmis, apyvarta padidėjo 3,3 proc., automobilių degalų mažmeninės prekybos įmonių – sumažėjo 1,6 proc., prekiaujančių ne maisto prekėmis įmonių apyvarta padidėjo 6 proc. palyginamosiomis kainomis.

Labiausiai augo baldų, apšvietimo įrangos ir kitų namų ūkio prekių (25,3 proc.), drabužių (23,2 proc.) specializuotų parduotuvių apyvarta.

Per 2012 m. Kalėdas mažmeninės prekybos apyvarta siekė  2,65 mlrd. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)