Šalies premjeras Enrico Letta prieš Kalėdas pareiškė, kad blogiausia jau praėjo, bet lygiai tokią pačią frazę prieš trejus metus ištarė tuomet prie vyriausybės vairo stovėjęs Silvio Berlusconi. Deja, per trejus metus Italijos padėtis pakito ne į teigiamą pusę – 5 proc. išaugo ant skurdo ribos gyvenančių italų šeimų skaičius.

Valstybės skola – rekordinė

Kaip teigia Nacionalinio statistikos instituto „Istat“ skaičiai, nedarbo lygis nuo 8 proc. pakilo iki 12 proc. Jaunimo iki 24 metų bedarbių skaičius per penkerius metus išaugo dvigubai ir pasiekė rekordinį lygį Italijos Respublikos istorijoje – 40 proc.

Nors vyriausybė vis žada taupyti, valstybės skolos išaugo dar 0,5 mlrd. eurų ir pasiekė rekordinę 130 proc. ribą. Nematyti ir žadėto bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo, kuris jau pernai turėjo būti teigiamas, bet vis dar yra 2 proc. žemiau nulio. Nors recesijos nesustabdo jau trečia vyriausybė per trejus metus, premjeras E. Letta Niujorko valstijos investuotojams pareiškė, kad Italija yra narsi, jauna ir patikima šalis.

Vis dėlto 2014 m. Italijai prognozuojami ne tokie ekonomiškai juodi, kaip dveji praėję metai. Buvęs Europos centrinio banko vadovas Jeanas-Claude`as Trichet prognozuoja, kad šiemet BVP pagaliau išsikapanos iš neigiamos zonos, bet perspėja, kad Italija velkasi Didžiojo septyneto šalių uodegoje. Optimizmo galintį suteikti teigiamą BVP prognozuoja ir amerikiečių reitingų agentūra „Moody`s“. Jos ekspertai teigia, kad Italijos produktas ūgtels 1 proc., bet tik jei Italija liausis tūpčioti vietoje ir ryžtingai žygiuos žadamų reformų keliu.

Amerikiečių banko „JP Morgan“ analitikai prognozuoja dar lėtesnį augimą, o vokiečių „Deutsche Bank“ analitikai numato 8,5 proc. smuksiančias užsienio investicijas. Italijos prekybininkų konfederacija „Confcommercio“ pareiškė, kad šalies ekonomika neatsigaus tol, kol vyriausybė nesiliaus smaugusi smulkiojo ir vidutinio verslo, kurio mokesčių našta pasiekė pasaulinį rekordą – 65 proc.

Ekonomiką gelbsti vyndariai ir mados kūrėjai

Apžvalgininkai pastebi, kad vilčių Italijai išbristi iš krizės suteikė ir permainos politinėje arenoje. Italijos gelbėtoju tituluojamas Kairiųjų demokratų partijos vadeles perėmęs Florencijos meras Matteo Renzi pareiškė, kad vis dėlto Italiją išgelbės ne jis, o mada. Italijos politiką monopolizavusius partijų senbuvius į šiukšlyną išmesti raginantį politiką palaiko ir mados karalienė, amerikietiškojo „Voque“ redaktorė Anna Wintour. Jos teigimu, net esant komplikuotai padėčiai, Italijos dizainerių kūrybiškumas krizės nejaučia, todėl būtent mada ir nauji talentai išgelbės Italiją.

O jei vis dėlto mada nesugebėtų atlikti gelbėjimo rato vaidmens, Italijai nenuskęsti padėti putojantis vynas. Žemdirbių asociacija „Coldiretti“ apskaičiavo, kad naujametę naktį pasaulyje buvo iššauta 140 mln. itališko putojančio vyno kamščių. Tai istorinis rekordas italų vyndariams – jų eksportas pernai išaugo 16 proc. Didžiausiais itališkų burbuliukų mėgėjai tapo kinai – į Kiniją eksportuota net 101 proc. daugiau. Tad, kaip šmaikštauja italai, nėra to blogo, kurio nenuplautų vyno purslai.