„Artėjantys rinkimai, gali daryti įtaką mūsų viešajai erdvei, gali atsirasti daug populistinių pareiškimų. Reikia politikams neleisti išbalansuoti šalies finansų“, - po susitikimo su šalies vadove kalbėjo R. Dargis.

Pramonininkų atstovas teigė, kad pats buvo sulaukęs pasiūlymų dalyvauti prezidento rinkimuose, bet kandidatuoti tikrai nežada.

R. Dargis pabrėžė, kad kol kas pramonininkai dar nenusprendė, kurį iš kandidatų į prezidentus palaikys, tačiau yra nusiteikę su visais asmeniškai susitikti, išklausyti jų idėjų.

„Manau, kad pramonininkai bus aktyvūs ir savo nuomonę išreikš, bet kol kas anksti kalbėti“, - komentavo verslininkų atstovas.

Daug dėmesio švietimo problemoms ir jaunimo nedarbui

Taip pat susitikime buvo diskutuota apie švietimo sistemą, kuri, pasak R. Dargio, nesugeba rinkai pasiūlyti reikiamų specialistų.

„Trūksta profesinių gebėjimų, patirties žmonėms, ateinantiems į įmones. Tai turėtų būti sprendžiama kartu su darbo birža, verslo įmonėmis, švietimo institucijomis“, - kalbėjo verslininkas.

Konfederacijos prezidentas vėl pabrėžė, kad norėtų matyti profesines mokyklas valdomas savivaldybių, kartu konsultuojantis su verslu.

„Švietimo sistema neatitinka šiandieninių įmonių poreikio. Pramonininkai sunkiai susitaria su profesinėmis mokyklomis“, - komentavo R. Dargis.

Taip pat verslininkas teigė norįs, kad matematikos egzaminas abiturientas būtų privalomas. Tai, pasak jo, suteiktų daugiau galimybių mokyklą baigusiems abiturientams.

Būtent darbo jėgos trūkumas ir persekios Lietuvą artimiausią dešimtmetį.

„Žmogiškieji ištekliai, kalbant apie Lietuvos augimą, bus pagrindinė problema. Mes gauname europinę paramą, ir gausime ją iki 2020 m., įmonės ir toliau teikia paraiškas technologiniam perginklavimui ir materialiosioms investicijoms, kurios leistų auginti apyvartas ir eksportą, bet kvalifikuotų žmonių turėjimas bus ta kita riba, kurią reikės galvoti kaip pereiti, kad galėtume kalbėti apie tolimesnį ekonomikos augimą“, - sakė verslininkas.

Minimali alga ir taip didėja

Paklaustas dėl viešoje erdvėje pasigirstančių kalbų dėl minimalios algos didinimo R. Dargis teigė, kad tokie politikų pasiūlymai turėtų būti atsverti rimtais argumentais.

„Realiai šiandien situacija jau yra pasikeitus. Realiai minimali alga didėja. Tos įmonės, kurios sėkmingai dirba eksporte, turi didinti atlyginimą“, - pridūrė jis.

Skeptiškai žiūri ir į socialdemokrato Algirdo Syso kalbas, kad nurėžtas pensijas būtų galima atstatyti didinant mokesčius.

„Bet kokį kalbėjimą apie mokesčius aš žiūriu neigiamai. Reikia suprasti, kad poveikį pirmiausia pajus įmonės. Kai kurios regionuose gyvena sudėtingai ir manyčiau, kad šiandien tokius kalbėjimus reikėtų daryti atsargiai ir nepasitarus su verslu nereikėtų garsiai kalbėti“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)