Pernai antrą pusmetį, palyginti su pirmuoju, vidutinis kredito terminas pailgėjo nuo 30 dienų iki 52-ijų, o vidutinė smulkiojo kredito suma padidėjo nuo 333 litų iki 349 litų.

Bendrovės „4finance" Gediminas Velička paaiškino, jog paskolų suma padidėjo dėl to, kad bendrovės, įsigaliojus naujiems reikalavimas, turėjo pakeisti savo siūlomus produktus ir kainodarą: dabar siūlomi didesni kreditai ilgesniam laikotarpiui.

Tai leidžia žmonėms mokėti mažesnę mėnesinę įmoką už pasiskolintus pinigus ir tilpti į privalomą 40 proc. taisyklės rėmą: pagal griežtesnius paskolų standartus, žmogus negali savo paskolų grąžinimui išleisti daugiau nei 40 proc. pajamų.

Dėl griežtesnių reikalavimų paskolų rinka susitraukė apie 12 proc., nuo 2013 m. liepos iki metų pabaigos išduota 270 tūkst. smulkiųjų kreditų.

Dažniausiai žmonės smulkiąsias paskolas ima kai veluoja atlyginimai, pinigų prireikia gydymuisi, automobilio ar būsto remontui, maistui, komunalinėms išlaidoms ar kitoms namų ūkių išlaidoms.

Metinė palūkanų norma siekia iki 107 proc., dažniausiai smulkiųjų kreditų paskolos sudaro iki 400 litų.

Siūlo paslaugą „Neteikit man kredito“

Smulkiųjų kreditų asociacija pristatė specialų registrą „Neteikit man kredito“. Šia paslauga naudojasi keturi asmenys, ji pradėta teikti 2013 m. pabaigoje.

Žmogus gali paprašyti neskolinti smulkiųjų kreditų 6-24 mėnesius, mažiausias šios paslaugos teikimo terminas - 6 mėnesiai. Jis nustatytas tam, kad žmogus negalėtų per dažnai keisti savo apsisprendimo: nori jis tokios paskolos ar ne.

Savo registrą turi ir kreditų biuras „Creditinfo“, jo pavadinimas - „Nenoriu greito kredito“. Ši paslauga skirta apriboti asmens galimybes gauti greituosius ar kitų rūšių kreditus. Paaiškinama, kad aktyvavęs paslaugą, asmuo įtraukia save į nekredituotinų asmenų registrą taip patvirtindamas ir pranešdamas, jog nenori gauti kredito iš Lietuvoje veikiančių finansų įstaigų, t.y. greitųjų kreditų, smulkiųjų kreditų, vartojimo lizingų, lizingų.

Asmuo gali pasirinkti, kurių sektorių iš nurodyto sąrašo paslaugų teikimo nori atsisakyti. Registracija bei jos panaikinimas yra savanoriška ir nemokama. Atsisakius paslaugos, informacija apie buvusią registraciją išlieka ir teikiama dar 90 dienų po paslaugos sustabdymo.

Nekredituotinų asmenų registro informacija yra prieinama visų rūšių Lietuvoje veikiančioms ir kreditus teikiančioms finansų įstaigoms.

„Creditinfo“ teisininkas, Kreditų arbitražo arbitras Anatolijus Kisielis paaiškino, jog artimieji negali šioje bazėje įregistruoti savo giminaičio.

Tačiau jei atsitinka taip, kad tėvai grąžina vaikų paimtas paskolas, ar kitais atvejais, kai skolininko įsipareigojimus savanoriškai prisiima artimieji, jis gali apie susiklosčiusią situaciją pranešti bendrovei „Creditinfo“. Ši informacija bus įtraukta į asmens kredito istoriją ir bendrovės, prieš skolindamos lėšas, ją pamatys.

Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijai priklauso bendrovės, siūlančios pasiskolinti trumpąja žinute, telefonu, internetu. Tai - "ARN group", "Credit day", "Credit Service", "icredit.lt", „Ferratum", „Finverta", „Katalogas", "LSV Intergroup", „NWO Invest", "Sigirė", "S. Imperija Creditor.lt" ir „4finance".

Iš viso smulkius kreditus, iki 1 tūkst. litų, Lietuvoje teikia 37 įmonės, asociacijai priklauso 12 jų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)