Skandalas tarp Rusijos ir Baltarusijos kilo 2013 m. liepos pabaigoje, kai Rusijos bendrovė "Uralkalij" paskelbė pasitraukianti iš partnerystės su "Belaruskalij" ir nutraukianti eksportą per jų bendrą žaliavų prekiautoją - BKK.

Kai kurie ekspertai teigė, kad santykių su "Uralkalij" nutraukimas Baltarusijai kainuos apie 1 mlrd. dolerių ir suduos skaudų smūgį šalies ekonomikai.

Rugpjūčio pabaigoje Minske buvo sulaikytas generalinis "Uralkalij" direktorius Vladislavas Baumgertneris, jis apkaltintas piktnaudžiavimu tarnybiniais įgaliojimais. Baltarusijos teisėsaugininkų nuomone, V. Baumgertnerio ir kai kurių kitų "Baltarusijos kalio kompanijos" pareigūnų veiksmai pridarė "Belaruskalij" ir BKK 100 mln. dolerių (254 mln. Lt) nuostolių. Po kelių dienų kaltinimai buvo pateikti ir "Uralkaij" bendrasavininkiui Suleimanui Kerimovui.

Lapkritį Michailas Prochorovas, valdantis "Oneksim" grupę, nusprendė įsigyti 21,75 proc. "Uralkalij" akcijų, priklausančių "Suleyman Kerimov Foundation" struktūroms.

Netrukus pasikeitė ir "Uralkalij" generalinis direktorius, naujuoju kompanijos vadovu buvo paskirtas "Uralchim" direktorių tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitirijus Osipovas. Kaip skelbia žiniasklaida, pakeisti "Uralkalij" vadovą pareikalavo A. Lukašenka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)