Šventiniu laikotarpiu didžiuosiuose bei kurortiniuose Lietuvos miestuose girdėjosi rusų kalba. Čia atvyko nemažai rusų, norinčių atšvęsti Naujuosius metus ir stačiatikių Kalėdas jaukioje lietuviškų miestelių atmosferoje ir prie lietuviškomis gėrybėmis nukrautų stalų.

Kaina už tris patiekalus mažesnė nei už puodelį kavos su sausainiais

„Šiais metais buvo daug turistų ir iš Rusijos, ir iš Baltarusijos, kur kas daugiau lyginant su pernai metais. Jie čia atvažiuoja gruodžio pabaigoje ir pasilieka iki sausio 7 dienos. Kalbant apie pageidavimus, daug kas priklauso nuo finansų. Užsako ir kepsnius – ir iš elnienos, ir iš jautienos, tačiau užeina ir tie, kurie užsisako tik sriubytę ir salotas arba bulvių ragelius, jie mūsų asortimente patys pigiausi“, - pasakoja Vilniaus restorano „Lokys“ vadybininkė Rasa.

Jos teigimu, rusai ne tik užsako kelis patiekalus, bet ir dosnesni arbatpinigių klausimu. O štai baltarusių ir užsakymai kuklesnis, ir su arbatpinigiais – „skirtingai“.

„Rusai kalba, kad Lietuvoje trijų patiekalų kaina mažesnė nei pas juos puodelis kavos su sausainiais. Būna ir taip, kad visą savaitę ateina vieni ir tie patys klientai, ir kaskart renkasi kažką naujo. Iš gėrimų užsako ir alų, ir degtinę, tačiau elgiasi labai padoriai. Jokių skandalų nebūna, priešingai, padavėjos pradėjo juos girti – ir bendrauja gražiai, ir elgiasi oriai. Vidutiniškai rusai pas mus užsisėdi tris valandas“, - tikina Rasa.

Ji pažymi, kad klientas rusas labai reiklus ir reikalauja ne tik aukštos kokybės, bet ir dėmesio.

„Jeigu jau jie atėjo į restoraną, tai tikisi, kad čia jų laukia atitinkamas lygis, o ne kokios nors popierinės servetėlės. Ir, žinoma, mėgsta kai aplink juos šokinėja. Tu negali paprasčiausia atnešti lėkštę ir padėti. Nes valgant klientui gali kilti klausimų – o kodėl taip, o ne kitaip. Jie tiesiog žingeidūs, nors galbūt svečiai iš Vakarų šalių tiesiog daugiau matę savo gyvenime, todėl jie tiek nesistebi vienais ar kitais dalykais“, - sako restorano vadybininkė.

Pašnekovė tvirtina, kad neretai rusai klientai iš pradžių į darbuotojus kreipiasi angliškai, o paskui pereina prie rusų kalbos. „Žinoma, tai didelis pliusas, kad rusų kalba mūsų kraštuose neužmiršta“, - teigia Rasa.

„Neringa“: leidžia sau brangesnius patiekalus

Šventiniu laikotarpiu ir viešbutyje „Neringa“ išaugo iš Rusijos, Baltarusijos bei Lenkijos atvykusių klientų skaičius. Viešbučio klientai yra ir to paties pavadinimo restorano nuolatiniai lankytojai.

„Rusai klientai dažnai užeina į mūsų restoraną, jie čia pusryčiauja. Atkreipia dėmesį į senovišką interjerą. Pradeda vartyti meniu, randa Kijevo kotletą ir kitus tradicinius ir jiems žinomus patiekalų pavadinimus, tada jiems tampa dar įdomiau. Jiems čia santykinai nebrangu ir jie gali sau leisti užsisakyti ir brangesnius patiekalus – befstrogenus, tartarus ir kitus“, - tvirtina viešbučio pardavimų vadovė Agnė Baradinskaitė.

Pašnekovė tikina, kad rusų turistai mėgsta klausinėti, domisi Vilniaus lankytinomis vietomis.

„Tačiau pasitaiko ir tokių rusų turistų, kurie Lietuvoje jau buvo ne kartą ir ne du. Nuolatiniai klientai. Jie sako: na ką, mes jau visur buvome, viską matėme, ką dar galite man parodyti? Kaip matote, rusai vistiek pas mus atvažiuoja, nes žino, kad mūsų regione ir nebrangu, ir kokybiška, ir Naujuosius metus jiems pas mus sutikti patinka“, - sako A. Baradinskaitė.

Palanga: rusai – patys nuostabiausi klientai

Palangos viešbutyje „Gabija“ žiemos švenčių metu klientų iš Rusijos pikas būna sausio 2-3 dienomis.

„Apie 90 procentų mūsų klientų – atvažiavę iš Maskvos. Kartais po ilgos kelionės jie būna ir pavargę, ir suirzę, tačiau kai jiems rodai dėmesį, jie tau atiduoda visą širdį. Man jie labai patinka, negaliu pasakyti nei vieno blogo žodžio, tai patys nuostabiausi klientai“, - sako Palangos viešbučio „Gabija“ atstovė Audra Vainoriūtė.

Jos teigimu, restorane jai kartais tenka pačiai konsultuoti klientus, nes kai kurie jauni padavėjai rusų kalbos taip gerai nemoka.

„Aš savo klientams rekomenduoju tartarą iš lašišos ir amerikietišką obuolių pyragą. Jie labai komunikabilūs, mėgsta bendrauti, viskuo domisi, juk mes, lietuviai, esame kiek kitokie“, - tikina A. Vainoriūtė.

Nuo 2012 metų gegužės iki 2013 metų liepos vidurio turistų iš Rusijos į Lietuvą srautas išaugo 30 procentų. Ekspertų vertinimu, labai tikėtina, kad Naujaisiais 2014 metais turistų srautai į Baltijos šalis išaugo dar 30-40 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)