Su Danija iš arti vaikinas susipažino prieš trejus metus, kai atvyko studijuoti magistro Orhuso universitete. Pabaigęs studijas A. Terskovas grįžo į Lietuvą dirbti „Procter&Gamble” atstovybėje, tačiau gyvenimo Danijoje pamiršti negalėjo ir netrukus vėl sugrįžo į Skandinavijos šalį.

Danai – užsislėpę lyderiai

Kopenhagoje vaikinas gyvena dar tik keturis mėnesius, tačiau pasinėręs į vietinę startuolių bendruomenę jau spėjo aplankyti Silicio slėnį ir susipažinti su šio fenomeno ypatumais.

„Lietuvoje startuolių ekosistema pakankamai besivystanti, bet man buvo įdomi Danija ir jos ekosistema“, - pasakojo verslus jaunuolis.

Pradėjęs mąstyti apie savo naujos idėjos įgyvendinimą A. Terskovas susidomėjo Danijos siūlomomis galimybėmis startuoliams. Iš pradžių lietuviui pasirodė, kad daniškų startuolių sektorius mažiau išvystytas nei Lietuvoje. Atrodė, kad Lietuva šioje srityje dirba daug aktyviau ir progresas labiau matomas.

„Bet vėliau pradėjau matyti, kad danai yra užsislėpę, ne tokie besireiškiantys. Danai nemėgsta girtis. Iš pradžių atrodė, kad startuolių čia nėra tiek daug, kad jie ne tokie verslūs, bet nuomonę pakeičiau, kad su dešimt kitų daniškų komandų išvykau į Silicio slėnį. Ten pamačiau, kad gal daniškų kompanijų nėra tiek daug, bet jie yra pakankamai stiprūs“, - pabrėžė pašnekovas.

Kaip pavyzdį, A. Terskovas minėjo Danijoje vieną iš populiariausių tapusią programėlę mobiliesiems telefonams, skirtą vaikų raštingumui gerinti.

Silicio slėnyje sutiko tuos, kurie atrodė nepasiekiami

Kaip tarp daniškų startuolių atsidūrė lietuvio idėja?

Sugalvojęs pasinaudoti dalijimosi ekonomikos populiarumu A. Terskovas sukūrė internetinį puslapį experiencetaster.com, kuriame gyventojai gali už pinigus dalintis savo patirtimis su norinčiais jas gauti. Būtent su šia idėja vaikinas sudalyvavo Danijoje organizuojamame konkurse „SCALEit“, kuris suteikė galimybę jam ir dar vienam komandos nariui nukeliauti į Silicio slėnį.

Pasakodamas apie įspūdžius technologijos kompanijų rojuje A. Terskovas teigė, kad jame viskas tampa pasiekiama.

„Vienas didžiausių paliktų įspūdžių Silicio slėnyje – visiškas pasiekiamumas. Jei anksčiau net nesapnavai, kad gali bet kada susitikti su žmogumi iš „Apple“, „Google“, „Yahoo“ ar „Facebook“, čia viskas lengvai ranka pasiekiama. Viskas daug paprasčiau – gauti patarimą, užmegzti verslo ryšį ar tiesiog pasisemti įkvėpimo“, - teigė jis.

Andrius Terskovas

Taip pat lietuvis pastebėjo, kad Silicio slėnyje itin daug kinų.

Nustebino pašnekovą ir žmonių geranoriškumas: „Kiekvienas daugiau pasiekęs žmogus supranta, kad esi šiuo metu sunkioje padėtyje ir noriai padeda“.

A. Terskovas taip pat pateikė ilgą sąrašą technologijų pasaulyje žinomų žmonių, kuriuos pavyko sutikti Silicio slėnyje: Aaronas Levie („BOX“ įkūrėjas), Gustafas Alstromeris („Voxer“ kūrėjas), Heinis Zachariassenas („Vivino“ kūrėjas), Jessica Verrilli („Twitter“ plėtros vadovė), „Apple“ programuotojas Yuan Li ir dar daugiau.

Pasiūlys užsidirbti iš patirties

Nepamirštamą patirtį JAV gavęs vaikinas sugrįžo į Daniją dirbti prie savo projekto, kuris pretenduoja tapti naujuoju „AirBnB“ (internetinė platforma būsto nuomai), skirtu dalytis patirtimis.

„Projektas visus domina tuo, kad nieko panašaus kol kas nėra. Tačiau kartu ir sunku, nes kuriamas naujas segmentas“, - kalbėjo A. Terskovas.

Nors šiuo metu vaikino projektas dar tik įgauna pagreitį, lietuvis nebijo, kad jo idėją kažkas nugvelbs: „IT versle viskas vyksta per daug greitai, kad turėtum laiko patentuoti ar bandyti kaip nors apsaugoti savo idėją. Egzistuoja „kas pirmesnis, tas...“ principas. Esu tikras, kad tokią kaip mano idėją šiuo metu daro dar bent penki žmonės vienokia ar kitokia forma. Viskas priklausys nuo įgyvendinimo ir startuolio komandos sugebėjimu, finansavimo, plėtros strategijos.

Dabar A. Terskovo komanda dirba prie projekto tobulinimo, vartotojų poreikių išgryninimo. Po šių darbų komanda planuoja gauti investicijų su savo projektu iš JAV rizikos kapitalo fondo „Y Combinator“.

DELFI jau rašė apie dar du lietuviškus startuolius, kurie savo sėkmės bando ieškoti pasikinkę šiuo metu populiarėjančią dalijimosi ekonomiką. Lietuvoje jau veikia daiktų dalijimosi portalas dalinuosi.lt. O štai Azijoje dvi lietuvės sėkmingai kuria internetinį portalą, kuriame už mokestį siūloma pasikeisti virtuvės paslaptimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)