Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį paskelbė, kad 27 metų V. Svirnelį pripažįsta kaltu dėl kompiuterinių duomenų sunaikinimo – už tai jam skirta 20 MGL dydžio (2 600 litų) bauda.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Mindaugas Striaukas konstatavo, kad į buvusio darbdavio serverį įsilaužęs V. Svirnelis buvo nepatenkintas atleidimu iš darbo ir turėjo tikslą keršyti įmonei arba sukelti neigiamas pasėkmes.

Bylos duomenimis, 2012-ųjų gruodžio 21-osios naktį V. Svirnelis savo namuose prisijungė prie bendrovės internetinio puslapio kaip administratorius ir iš sistemos standžiojo disko atminties ištrynė bendrovės klientų prisijungimo kodus, informaciją apie parduodamas prekes bei jų aprašymus.

Maža to, jis internete paskelbė, kad jo buvęs darbdavys savo klientams siūlo išskirtinę Kalėdinę akciją – visoms prekėms siūlo 50 proc. nuolaidą.

Kad „nulaužtas“ bendrovės puslapis ir sunaikinti visi duomenys, darbuotojai sužinojo tik ryte atėję į darbą – jiems pavyko atkurti sunaikintą informaciją, tačiau gausiai užplūdusiems klientams teko teisintis, jog nėra jokios Kalėdinės akcijos.

Praėjus mėnesiui dar kartą buvo įsilaužta į tos pačios bendrovės puslapį – šįkart visi duomenys buvo sunaikinti negrįžtamai. Bendrovės informatikams nepavyko išsaugoti įmonės buhalterinės programos bei 12 metų buhalterinio archyvo. Dėl to bendrovei buvo padaryta 75 tūkst. Lt žala.

Nors bendrovės vadovai ir prokurorai įtarė, kad ir šįkart į sistemą buvo įsilaužęs V. Svirnelis, tačiau jo kaltės teisme nepavyko įrodyti. Dėl šios priežasties teismas nusprendė nukentėjusiąja pripažintai bendrovei nepriteisti pareikšto ieškinio dėl žalos atlyginimo.

V. Svirnelis neigė jam pareikštus kaltinimus ir tikino, kad nei keršijo buvusiam darbdaviui, nei naikino kompiuterinius duomenis.

Tiesa, teismo paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis, nukentėjusieji ir prokuratūra jį dar galės skųsti apeliacine tvarka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (949)