Konkurso laimėtojas 25-erių metų laikotarpiui taptų sostinės apšvietimo tinklų valdytoju. Be to, konkurso sąlygose numatyta ir sutarties pratęsimo galimybė. Šiuo metu konkurse liko trys dalyviai iš penkių, pateikusių pasiūlymus. Tiksliau – du. Mat dalyvauti sumaniusi Vilniaus šilumos tinklus valdančio prancūzų koncerno „Dalkia“ įmonė nekonkuruos su O. Deripaskos imperija, kaip ir dvi anksčiau eliminuotos užsienio kompanijos.

Pavardė iš turtingiausių pasaulio žmonių dešimtuko

Žurnalas „Forbes“ O. Deripaską įvardija kaip 16-ą turtingiausią Rusijos žmogų. Jo turtą „Forbes“ pernai įvertino 8,5 mlrd. JAV dolerių – daugiau kaip 21 mlrd. Lt. Įspūdinga? Taip, tačiau ne taip, įspūdinga, kaip prieš keletą metų, kai O. Deripaska buvo turtingiausias Rusijoje ir pateko tarp dešimties labiausiai pasiturinčių planetos žmonių.

Iki turtingiausių planetos žmonių šimtuko rusų oligarchui trūksta ne tiek ir daug – su savo turtais jis „Forbes“ milijardierių sąraše rikiuojasi 131-ojoje pozicijoje, kartu su dar keturiais pasaulio turtuoliais. Tiesa, iki pirmojo šimtuko jam pernai trūko apie 2 mlrd. dolerių – daugiau nei 5 mlrd. Lt. Beje, 2012 m. O. Deripaska buvo per žingsnį nuo šimtuko ir rikiavosi 104-ojoje vietoje.

Vis dėlto geriausi rusų oligarcho laikai – praeityje. „Forbes“ skaičiavimais, 2012 m. jo turtas buvo vertas 8,8 mlrd. dolerių, o 2011 m. rodiklis paskutinįjį viršija kone dvigubai – 16,8 mlrd. dolerių.

O geriausi metai O. Deripaskai buvo prieš pat krizę. „Forbes“ duomenimis, į Vilnių nusitaikęs milijardierius tuo metu valdė turto už kolosalią 28 mlrd. JAV dolerių sumą. Su tokiais turtais jis pirmavo Rusijoje ir užėmė 9-ąją vietą „Forbes“ milijardierių sąraše. Krizė oligarchui smogė skaudžiai – daugiau nei 19 mlrd. Lt sumenkęs turtas ir smukimas už turtingiausių planetos žmonių šimtuko ribų.

O. Deripaskos įtaka „Strabag“ tik auga

O. Deripaskos investicija – „Strabag“ koncernas – taip pat sulaukė „Forbes“ įvertinimo. „Strabag“ pateko tarp 2 tūkst. didžiausių įmonių pasaulyje. Pagal apyvartą kompanija rikiuojasi 525-ojoje vietoje, pagal pelną – 1894-ojoje, pagal turtą – 1385-ojoje.

„Strabag“ įvardijama kaip šešta didžiausia statybų kompanija Europoje. Be to, rusų oligarchas O. Deripaska pamažu didina savo valdomą šio verslo dalį.

2007 m. gegužę su rusų oligarchu siejama Kipro įmonė „Rasperia Trading“ valdė 12,5 proc. „Strabag“ akcijų. 2012 m. O. Deripaskos dalis padidėjo iki 17,6 proc., o pernai – jau iki 18,2 proc. Dabar „Strabag“ svetainėje pateikiamais duomenimis, O. Deripaskos verslas kontroliuoja jau 18,8 proc. akcijų. Tačiau ir tai neatspindi realaus O. Deripaskos svorio šioje verslo imperijoje.

„Strabag“ nurodo, kad „Rasperia Trading“ yra vienas iš trijų pagrindinių įmonės akcininkų. 29,6 proc.) disponuoja Austrijoje registruotos „Raiffeisen“ ir „Uniqa“ įmonių grupės. 28,6 proc. akcijų paketas priklauso austrų verslininkų Haselteinerių šeimai. Tačiau O. Deripaskos įmonė turi teisę iš kitų dviejų pagrindinių akcininkų supirkti dar 6,2 proc. „Strabag“ akcijų. Jei O. Deripaska pasinaudos tokia galimybe, galiojančia iki šių metų liepos, „Rasperia Trading“ turės lygiai 25 proc. „Strabag“ akcijų, o kitiems dviem didiesiems akcininkams liks iš viso 52 proc.

Savivaldybė dalyvių savininkais nesidomėjo

Pirkimo komisijos narė, Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktoriaus pavaduotoja Rasa Cibulskienė DELFI teigė, jog konkurse liko puikiai žinomos įmonės.

„Jie („Strabag“ – DELFI) yra labai dideli. Jų specializacija – labiau kelių statybos“, - kalbėjo R. Cibulskienė.

Tiesa, tai, kad „Strabag“ akcininkas yra vienas turtingiausių Rusijos žmonių, jai buvo naujiena.

„Tokios informacijos neturime. Mūsų yra daugiau „darbinis“ žiūrėjimas: žiūrime į balansą, žiūrime į įsipareigojimus, žiūrime į reputaciją“, - sakė R. Cibulskienė.

Čekai ir estai netiko, „Dalkios“ įmonė taip pat

Konkurencinio dialogo būdu vykdomame konkurse dalyvauti panoro penki pretendentai. Du iš jų – Čekijos kompaniją „Eltodo“ ir Estijos įmonę „KH Energia-Konsult“ – Vilniaus savivaldybė jau pašalino dėl reikalavimų neatitikimo.

Pirkimo ataskaitoje nurodoma, jog neatmesti liko trys pasiūlymai – tai „Strabag“, „Dalkia“ įmonė „Citelum“ bei Italijos kompanija „Gemmo“ su savo dukterine bendrove „VSLS“, neseniai įsteigta Estijoje. Tačiau tikrovė kiek kitokia – DELFI žiniomis, iš tikrųjų konkurse lieka tik O. Deripaskos verslas ir italai.

Šias žinias DELFI patvirtino ir „Citelum“. Prancūzų kompanijos komunikacijos vadovas Alexadre'as Bouxinas. Anot jo, „Citelum“ traukiasi ne savo noru – esą Vilniaus savivaldybė įmonę išbraukė iš konkurso.

„Mes buvome diskvalifikuoti“, - teigė A. Bouxinas.

Priežasčių, dėl kurių „Citelum“ eliminuota iš konkurso, įmonė neįvardija.

Savivaldybės atstovė R. Cibulskienė „Citelum“ istorijos teigė negalinti komentuoti.

Beje, sklinda gandai, kad su O. Deripaska besivaržantys italai „Gemmo“ turi lietuvišką užnugarį – koncerno „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) įmones. Tačiau R. Cibulskienė teigė neturinti informacijos apie „Gemmo“ numatomus samdyti subrangovus Lietuvoje.

„Kol kas, kiek atsimenu, ne. Jų teisininkai, aišku lietuviai. Bet, kiek atsimenu, jie subrangos apskritai nenumatė. Jų motininė kompanija yra labai stiprus apšvietimo operatorius. Labiausiai tikėčiausi, kad jų motininė kompanija ir būtų operatorius specialios paskirties įmonės, kuri turės būti įsteigta Lietuvoje. Jie tikrai nėra nurodę kažkokių subrangovų.

Aš šitą gandą (apie italų bendradarbiavimą su „Icor“ – DELFI) irgi girdėjau. Bet bent jau mes tokio dalyko nesame matę. Nelabai, atvirai pasakęs, ir įsivaizduoju, ką jie galėtų čia veikti. Bokštelius kilnoti? Jų specializacija visai ne ta“, - kalbomis stebėjosi pašnekovė.

Anot jos, „Gemmo“ valdoma Estijos kompanija konkurse dalyvauja kaip potencialus finansinis investuotojas.

Konkursu susidomėjo VPT

Tiesa, sėkmingos ar ne itin sėkmingos konkurso baigties O. Deripaskos verslui ir italams teks palaukti. R. Cibulskienės teigimu, procedūros šiuo metu įstrigusios, kadangi pirkimą tikrinti ėmėsi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Dabar visa medžiaga atiduota VPT vertinimui“, - teigė savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktoriaus pavaduotoja.

Kiek truks VPT vertinimas, pašnekovė nesiėmė prognozuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)