Ukrainos vyriausybės įgaliotinis bendradarbiavimui su Rusija ir Nepriklausomų Valstybių Sandrauga (NVS) Valerijus Muntianas pareiškė, kad prireiks investicijų organizuojant branduolinio kuro gamybą; taip pat siūloma parengti pasiūlymus dėl trečiojo ir ketvirtojo reaktorių statybos Chmelnickio atominėje elektrinėje.

Kijevas dar prieš kelerius metus kreipėsi į Rusijos bankus paskolos, kurią ketino skirti jėgainės prie Chmelnickio miesto priestato statybai. 2011 m. vasarį šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius nurodė parengti dokumentus, būtinus gauti paskolą iš "Sberbank"; tuomet paskolos suma nebuvo įvardinta. 2010 metais Vladimiras Putinas, tuometinis Rusijos premjeras, teigė, kad Rusija pasirengusi išduoti 5-6 mlrd. dolerių paskolą atominės energetikos plėtrai Ukrainoje.

Dabar Chmelnickio jėgainėje veikia du reaktoriai. Aukščiausioji Rada pritarė trečiojo ir ketvirtojo reaktoriaus statybai 2012 metų rugsėjį.

Šiais metais Maskva jau išdavė paskolą Kijevui. Gruodžio pabaigoje Rusija iš Nacionalinės gerovės fondo lėšų įsigijo Ukrainos obligacijų už 3 mlrd. JAV dolerių. Iš viso Maskva žadėjo skirti 15 mlrd. dolerių paskolą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)