DNB vyr. ekonomistė Baltijos šalims Jekaterina Rojaka sako, kad šie metai emigracijos prasme buvo geriausi per pastarąjį dešimtmetį.

„Tvarus ekonominis augimas yra geriausia bazė ir mokesčių surinkimui, ir igalaikių „Sodros“ problemų išsprendimui, ir emigracijos problemos sprendimai. Šie metai emigracijos prasme buvo kone geriausi per paskutinį dešitmetį: balansas tarp emigravusių iš šalies ir grįžtančių į šalį lietuvių buvo geriausias per paskutinį dešimtmetį“, - Žinių radijo laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį sakė J. Rojaka.

Ekonomistė pažymėjo, kad emigrantai po truputį grįžta, tačiau išvažiuojančiųjų skaičius vis dar yra dvigubai didesnis už grįžtančiųjų.

Ji nurodė, kas verslui kelia bene didžiausią nerimą:

„Neapibrėžtumo pasaulyje, aplinkinėse rinkose yra labai daug. Neapibrėžtumo Lietuvoje irgi yra pakankamai nemažai. Mokestinės reformos ir neaiškumas, į kokią pusę tos reformos judės, taip pat prideda papildomą nerimą. Vienintelis dalykas, apie kurį galima šnekėti, yra finansų ministro patvirtinimas, kad žadama įvesti daugiau progresyvumo pajamų mokestyje.“

Romas Lazutka
Socialinių mokslų profesorius Romas Lazutka, vertindamas Vyriausybės darbą, nurodė, kaip buvo suvaldyti viešieji finansai:


„Viešieji finansai atrodo neblogai, nes yra labai menkas finansavimas: mažai surenkama, mažai išleidžiama. Dar ateina Europos Sąjungos parama – gana reikšminga pagal Lietuvos viešuosius finansus – ir tokiu būdu galima subalansuoti biudžetą, bet viešojo sektoriaus merdėjimo sąskaita. Mes tą ir turime, ir tai nėra geras sprendimas“, - kalbėjo profesorius.

Dar vieną blogą naujieną verslui iš Vyriausybės įvardino J. Rojaka:

Lietuva kaip mažesnių atlyginimų šalis tikrai neturi ateities – turėtume judėti kartu su technologinėmis naujovėmis, o tai reiškia, kad kvalifikuotų darbuotojų poreikis didės. Signalas, kuris siunčiamas darbo rinkai dabartinės Vyriausybės, nėra labai palankus. Tai reiškia, kad kuo aukštesnė darbuotojų kvalifikacija, tuo brangiau jis kainuos darbdaviui, o verslui tai nėra geros naujienos.“

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.