Pensininkei Marytei jos karšto vandens skaitiklis per mėnesį prisuko 12 kubų. Moteris pasijuto apgauta ir kreipėsi į vandentiekininkus.

„Kaip tai gali būt, kad du žmonės išnaudotų 12 kubų vandens“, - stebėjosi pensininkė.

Tačiau gerų naujienų Marytė neišgirdo – teks mokėti už visus 12 kubų, mat vandens tiekimo bendrovė nenustatė, kad skaitiklis būtų sugedęs.

Tokių kaip Marytė, kurie negali patikėti savo skaitiklio duomenimis, daugėja, o jų įtarimus, kad vandentiekininkai apvagia, reikalaudami sumokėti daugiau negu jie sunaudoja vandens, patvirtina mokslininkai.

Kauno technologijos universiteto (KTU) tyrimas parodė, kad gyventojai už vandenį kartais permoka net 40 proc., o skaitiklio bute ir įvadinio į namą skaitiklio rodmenys skiriasi trečdaliu. Priežastis – pasenę ir laiku nekeičiami vandens apskaitos prietaisai.

„Dėl, pavyzdžiui, nuosėdų susiaurėja skaitliuko vidinis diametras. Tada iš principo jiems vanduo teka lėčiau, o skaitliukas dažniausiai sukasi greičiau ir priskaičiuoja daugiau. Arba, pavyzdžiui, filtro akutės – po hidraulinių bandymų dažniausiai nuosėdų yra, užsiteršia. Vėl – vanduo teka lėčiau. Gali būti atvejų, kai skaitliukas rodo neteisingai“, - pasakojo KTU Meterologijos instituto profesorius Darius Gailius.

Vandens tiekėjai mokslininkų priekaištus atmeta ir tikina, kad patiria nuostolių todėl, kad gyventojų skaitikliai dažnai prisuka ne per daug, o per mažai vandens.

„Šiuo metu, kadangi pakeisti visi skaitikliai Klaipėdos mieste, situacija gera – mažiau klastojimų yra. Tai nuostoliai sudaro daugiabučiame name apie 7-8 proc. Tiek vandens mes netenkame, nes jis yra neapskaitomas, nesumokama. Tai jei tikėti straipsnio teiginiais, kad 40 proc. permoka žmonės, tai mes turėtume patiekti mažiau vandens ir gauti daugiau apmokėjimų, ko iš tikrųjų nėra“, - tikino „Klaipėdos vandenų“ pardavimų departamento direktorius Dangeras Aleksandrovas.

„Atvirkščiai yra iš praktikos. Mes siekiame, kad atskirtis tarp įvadinio ir butų skaitiklių būtų kuo mažesnė, nes mūsų tikrinimų atvejais visada įvadinio skaitiklio rodikliai yra didesni nei butų skaitiklio“, - tvirtino ir „Vilniaus vandenų“ apskaitos prietaisų ir kontrolės skyriaus vadovas Vytautas Baranauskas.

Pasak mokslininkų, vandens tiekėjai nesivargina laiku keisti skaitiklius. Neseniai pakeistas įstatymas juos įpareigoja tai daryti kas šešerius metus, tačiau dažnai įmonės šio įsipareigojimo nesilaiko. Specialistai rekomenduoja skaitiklius keisti kas penketą metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)