2012 m. gyvybės draudimo ir pensijų fondų bendrovės „Aviva Lietuva“ surengtoje apklausoje 42 proc. Lietuvos gyventojų pripažino, kad neplanuoja savo šventinių išlaidų. Kas trečias atsakė, kad vien dovanoms numato išleisti 400 Lt ir daugiau, t. y. beveik ketvirtadalį vidutinio gyventojo darbo užmokesčio.

Toma Grinytė, Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento vyresnioji specialistė, žurnale „Investuok“ tikina, kad sudarant šventinį biudžetą ypač svarbu realiai įvertinti galimybes jį įgyvendinti, o vėliau laikytis numatyto plano – taip šventės nepasibels netikėtai, o praeidamos nepaliks neapmokėtų sąskaitų pluošto.

Kodėl mes tai darome?

Pasak „Asmeninių finansų mokyklos“ vadovės Marijos Bunkaitės, iš esmės bet kokias išlaidas padeda sumažinti sąmoningumas ir supratimas, kodėl mes tai darome ir ar to tikrai reikia.
„Noras neatsilikti, pasipuikuoti, išsiskirti, vidinę tuštumą uždengti išoriniu blizgesiu, dėmesio vaikams trūkumą kompensuoti dovanomis kainuoja labai brangiai ir emocinės problemos virsta finansinėmis. Šventines tradicijas kiekviena šeima ar kolektyvas turi savas. Paprastai, kuo šiltesni ir švaresni santykiai, tuo pigiau kainuoja „susėsti prie stalo“, – sako asmeninių finansų trenerė.

Anot jos, visas santaupas išleisti dovanoms – tas pats, kas apdovanoti save cigarete už nerūkymą. O jei dovanoms reikia skolintis, tai reikėtų atvirai sau pasakyti, kad šiais metais dovanos bus kuklesnės, nes negaliu leisti daugiau: „Tai labai sunku emociškai. Bet jei nedirbame su savim emociniame lygyje, tai labai brangiai kainuoja finansiniame.“

Geriausia išeitis – planavimas

Toma Grinytė
„Kaip roges reikia ruošti vasarą, taip ir apie šventinį laikotarpį reikėtų pradėti galvoti kuo anksčiau. Tai padės išvengti prieššventinio nerimo, neracionalių pirkinių ir pošventinių skolų. Bent kelis mėnesius prieš šventes numatykite šventinį biudžetą: susiplanuokite, kiek išleisite šventiniam stalui paruošti ir kiek skirsite dovanoms. Svarbu numatyti realų biudžetą, kad netektų gerokai jo viršyti ir neatsakingais sprendimais lopyti atsiradusių finansinių skylių“, – žurnalui „Investuok“ teigė T. Grinytė.

Kaip racionaliai suplanuoti šventinį biudžetą? Lietuvos banko atstovė pataria iš pradžių įvertinti, kiek išleidžiate nešventinį savaitgalį.

„Tarkime, suskaičiavote, kad nešventinį savaitgalį išleidžiate apie 100 litų. Žinome, kad šventinėmis dienomis sulaukiame daugiau svečių nei paprastai, be to, norisi, kad šventinis stalas būtų ypatingesnis. Taigi galite planuoti, kad šventiniams pietums ar vakarienei teks skirti 200 litų. Jei atidedama suma jums atrodo per didelė, galite pasielgti kūrybiškai ir bendruomeniškai – paskatinkite prie šventinės vakarienės prisidėti svečius. Galite iš anksto suplanuoti valgiaraštį ir pasidalyti tiek pasiruošimo šventinei vakarienei, tiek finansine našta. Taip pat galite susitarti, kad šiemet dovanas teiksite slaptojo Kalėdų Senelio principu – burtų keliu trauksite vardus ir taip kiekvienas turės įteikti tik po vieną dovaną. Dovanų finansinė našta iškart sumažės“, – teigia T. Grinytė.

Dovanų biudžetas

Planuodami dovanų biudžetą turėtumėte numatyti, kokią sumą skirsite vienam asmeniui ir kokiam skaičiui asmenų ketinate įteikti dovanas. Jei vienam asmeniui ketinate skirti 30–40 Lt, o dovanas teiksite penkiems asmenims, tai dovanų biudžetas sudarys nuo 150 iki 200 litų. Pridėkite dar 100 Lt nenumatytoms išlaidoms ar papildomoms dovanoms.

„Vadinasi, šventiniam laikotarpiui jums prireiks apie 450–500 litų. Atsižvelgdami į tai, kada numatote šventinį biudžetą, reikiamą sumą padalykite iš mėnesių, likusių iki švenčių, skaičiaus. Jei iki švenčių liko trys mėnesiai, kiekvieną atidėkite po 150 litų. Tiek atsidėti yra daug lengviau, nei likus vienam mėnesiui atidėti apvalią kelių šimtų litų sumą“, – žurnalo „Investuok“ skaitytojams pataria Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento vyresnioji specialistė.
Asmeninių finansų trenerė M. Bunkaitė sako, kad dovanomis (ir ne tik kalėdinėmis) būtų tobula rūpintis visus metus. Taip ir išlaidų našta neguls tik ant paskutinio mėnesio.

Pasak jos, planuojant dovanų biudžetą reikėtų surašyti visus žmones, kuriems norėsite ką nors padovanoti. Tuomet paskirstykite sumą – svarbesniam žmogui gal skirsite 100 Lt, kitam užteks ir 10 litų. Skirstant sumą svarbiausia remtis ne norais, o realiomis galimybėmis.

Ką dovanoti?

„Pasitelkti fantaziją, kaip tilpti į paskirtas sumas. Keliems gal iškepsite sausainių ar naminės duonos. Gal numegsite kojines, šaliką ar pasiūsite prijuostes – jei mėgstate kūrybinį darbą, rankdarbiai paprastai atsieina pigiau. Gera dovana – daugiau pinigų ir mažiau fantazijos bei pastangų arba mažiau pinigų, bet daugiau fantazijos ir pastangų“, – žurnalui „Investuok“ teigia M. Bunkaitė.

Anot T. Grinytės, jei esate linkęs spontaniškai ir neracionaliai leisti pinigus ir jaučiate, kad laikytis plano jums gali būti per sunku, gudraukite: „Eidami apsipirkti neimkite kredito kortelės, piniginėje turėkite tik tiek grynųjų pinigų, kiek planuojate išleisti. Taip pat galite pasikviesti racionaliau pinigus valdantį draugą arba tiesiog atidėti pirkinį – dažniausiai atidėtus pirkinius pamirštame ir jų nebeprireikia, o piniginė taip greitai neištuštėja. Ypač svarbu nepirkti skolinantis – nei iš kitų, nei iš savęs. Juk šventės ir euforija baigiasi, o skolas tenka grąžinti.“

M. Bunkaitė pripažįsta, kad ją asmeniškai labiausiai džiugina praktiškos dovanos.

„Muilas, dantų pasta, arbata, vilnonės kojinės – dažniausiai tokios dovanos laikomos banaliomis, bet bent jau tikrai reikalingos. Jeigu norite pataikyti į dešimtuką ir padovanoti išties reikalingą dovaną, gerai klausykitės ir išgirskite užuominas, apie ką žmogus šiuo metu svajoja. Čia slidus reikalas, nes iki Kalėdų jis gali apie tai jau ir nebesvajoti ar pats nusipirkti. Taip pat galima tiesiai šviesiai paklausti, ko artimieji norėtų dovanų. Pas mus įprasta būti kukliems ir nieko nenorėti, bet geriau pagalvoję, galime įvardyti kokį nors planuojamą pirkinį, kurį būtų galima gauti dovanų. Todėl tokiu atveju galime laikytis taisyklės: nepirk, jei gali išsinuomoti, nesinuomok, jei gali pasiskolinti, nesiskolink, jei gali gauti dovanų“, – žurnalui „Investuok“ sako asmeninių finansų trenerė.

Rūpindamiesi dekoracijomis pasižiūrėkite, ką galite pritaikyti iš praėjusių švenčių. Mieliausios ir pigiausios – rankų darbo dekoracijos. Internete yra galybė patarimų, kaip pigiai ir paprastai pasigaminti dekoracijų. Dar vienas patarimas – dekoracijas kitiems metams pirkti po švenčių. Tuomet lemputes, kalėdinės eglutės žaisliukus ir kitus atributus galite įsigyti kone pusvelčiui.
Jeigu planuojate eiti į šventinį vakarėlį ir sukate galvą, kaip neišlaidauti drabužiams, pigiausias būdas pasipuošti – seną drabužį atgaivinti naujais aksesuarais, Kalėdų proga – raudonais.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.investuok.eu