Dėl savo atkaklių reikalavimų vykdyti dažnai skausmingas reformas mainais į gelbėjimo paskolas jis įsigijo nemažai šalininkų, taip pat ir priešų, bet tiek vieni, tiek ir kiti aukštai vertina kvalifikuoto teisininko ir vyriausybės veterano intelektą ir politikos išmanymą.

71-erių metų W. Schaeuble yra vienas lojaliausių ir ištikimiausių A. Merkel sąjungininkų. Ministrų kabinete jis dirba nuo 1994 metų ir daugiau nei 40 metų yra parlamento narys.

Šuolį karjeroje jis padarė vadovaujant buvusiam šalies kancleriui Helmutui Kohliui.

Jis liko prikaustytas prie invalido vežimėlio nuo tada, kai 1990 metais į jį buvo pasikėsinta.

W. Schaeuble vos nepaaukojo savo karjeros per "tepimo" pinigų skandalą, kuris sudrebino H. Kohlio reputaciją. Tačiau po kurio laiko, 2002 metais, jis sugrįžo į politinį gyvenimą.

Nors A. Merkel atsisakė paremti W. Schaeublę 2004 metais siekiant prezidento posto, vietoj jo pasirinkusi buvusį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovą Horstą Koehlerį, kitais metais jis buvo paskirtas vidaus reikalų ministru.

W. Schaeublei nelengvai sekėsi eiti šias pareigas, nes jis buvo aršiai kritikuojamas už teisių reaguoti į ekstremistų išpuolių grėsmę ribojimą.

2009 metais A. Merkel jam patiki finansų ministeriją. Tąkart W. Schaeuble žurnalistams pripažino buvęs "priblokštas" šio paskyrimo.

V. Schaeuble gimė Fraiburge, pietvakarių Vokietijoje, 1942 metais, politiko šeimoje. Jis yra vedęs ir turi keturis vaikus.

Nors oficialiai niekur neskelbta, W. Schaeuble, teigiama, turėjęs ambicingų planų tapti euro grupės euro zonos finansų ministrų vadovu 2012 metais, bet vėliau šio posto atsisakė kai kuriose Europos šalyse kilus rimtų abejonių.

W. Schaeuble visada buvo griežtas kitų Europos šalių atžvilgiu.

Save apibūdindamas kaip "negailestingą" kontroliuojant Vokietijos valstybės piniginę, jis laikosi lygiai tokio pat požiūrio ir savo partnerių atžvilgiu, skelbdamas griežtos fiskalinės disciplinos kampaniją ir reikalaudamas griežtų sąlygų, susijusių su bet kokiu Berlyno įnašu į gelbėjimo paramos fondą.

Dėl stuburo pažeidimo, patirto per pasikėsinimą, W. Schaeuble turėjo nemažai sveikatos problemų, tačiau net gulėdamas ligoninėje, 2010 metais, jis toliau vadovavo finansų ministerijai.

W. Schaeuble santykius su A. Merkel anksčiau lydėjo audringi ginčai, tačiau abu politikai vienas kitam buvo naudingi.

Vokietijos kanclerei "reikia žmogaus, kuris, kaip W. Schaeuble, priešintųsi utopiniam mokesčių mažinimui..., o jam reikia tokios kaip A. Merkel, kuri jį palaiko", - rašo politikos žurnalas "Cicero".

Jo biografas Peteris Schuetzas vadina jį "sąžiningiausiu žmogumi", kokį tik pažįsta, "net jeigu jis ne visada yra pats žavingiausias". 2010 metais per spaudos konferenciją W. Schaeuble viešai pažemino savo atstovą, kuris iškart po to atsistatydino.

Dienraštis "Berliner Zeitung" skundžiasi dėl jo "nesibaigiančių padrikų monologų".

Savaitraštis "Die Zeit" pagyrė jo analitinius sugebėjimus, pavadindamas juos neįprastais, net jeigu jo "išmanymas apie žmones nėra jau toks išskirtinis", turėdamas galvoje jo buvusią paramą H. Kohliui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)