40 metų Audrius Morkūnas veikė Norfolko grafystėje, Norvičo miesto Djuko gatvėje esantį garažą naudodamas kaip veiklos bazę. Iš Lietuvos atvykusius darbininkus jis apgyvendindavo prastomis sąlygomis ir imdavo iš jų mokestį už darbo paieškas bei nuomą.

Policija, surengusi reidą į A. Morkūno garažą, konfiskavo nemažai dokumentų, įskaitant kai kurių jo darbininkų pasus bei tapatybės korteles.

Antradienį, gruodžio 10 dieną, jis atvyko išklausyti nuosprendžio, kai prisipažino užsiėmęs nelegaliomis įdarbinimo paslaugomis. Tai pirmas kartas, kai pagal naujus įstatymus nuteisiamas nelegalus įdarbinimo tarpininkas.

A.Morkūnas taip pat prisipažino „plovęs” pinigus ir turėjęs priemonių, kurias naudojo apgavystėms.

Detektyvas konsteblis Neilas Starlandas iš Norfolko policijos ekonominių nusikaltimų skyriaus sakė turįs vilčių, kad šis nuosprendis taps įspėjimu kitiems asmenims, neteisėtai užsiimančiais tokia veikla.

Teismo metu A. Morkūnas taip pat buvo pripažintas kaltu dėl kūno sužalojimų ir smogiamojo ginklo turėjimo.

Pastarieji kaltinimai susiję su 2012 metų gegužės 7-osios incidentu, kai jis su trimis parankiniais užpuolė vieną imigrantą, kuris nemokėjo mokesčių ir buvo jam prasiskolinęs.

Teisme paaiškėjo, kad A. Morkūnas išnaudojo „reikšmingą“ skaičių imigrantų ir iš mažiausiai 250 žmonių gavo mažiausiai 100 tūkst. svarų pajamų (apie 400 tūkst. Lt).

Skirdamas A. Morkūnui iš viso septynerių metų laisvės atėmimo bausmę, teisėjas Nicholas Colemanas sakė: „Teisiamasis buvo pagrindinis asmuo, finansiškai išnaudojęs imigrantus. Tai buvo komerciškai išnaudotojiška operacija, trukusi kelerius metus. Jeigu darbininkai nepaklusdavo, jis naudodavo jėgą. Kai darbininkai atvyksta į šią šalį, jie nesitiki, kad bus išnaudojami, o dar savo tautiečio. Daug darbininkų pateko į spąstus ir tapo vergais svetimoje aplinkoje“.

Norvičo Karūnos teisme prieš tai buvo paaiškėję, kad A. Morkūnas įdarbindavo iš Lietuvos atvykusius žmones žemės ūkio bendrovėse ir maisto apdorojimo fabrikuose Norfolke ir prižiūrėjo tam tikrą skaičių darbininkų, apgyvendintų išnuomotose patalpose.

Pats A. Morkūnas tvirtino, kad tik padėdavo savo tėvynainiams įsikurti, padėdamas jiems rasti darbą, ir neužsiėmė nelegaliomis tarpininkavimo paslaugomis.

Jo advokatas Rogeris Harrisonas teigė, kad A. Morkūnas yra gero būdo žmogus ir kad „nėra jokių įrodymų, kad kažkuris iš imigrantų būtų patyręs kokios nors žalos“.

Kartu su A. Morkūnu teisme pasirodė ir antras teisiamasis, 37 metų Kęstutis Petravičius, kuris anksčiau buvo prisipažinęs dėl kūno sužalojimų per 2012 metų gegužės incidentą Kranvičo maisto fabrike.

37 metų Eridas Daugintis anksčiau taip pat prisipažino dėl užpuolimo, bet teisme nepasirodė ir buvo nuteistas jam nedalyvaujant.

Pastarųjų dviejų kaltinamųjų advokatai tvirtino, kad jie atliko tik šalutinius vaidmenis ir nebuvo minėto incidento „varomoji jėga“.

K. Petravičiui skyręs aštuonis mėnesius, o E. Dauginčiui – šešis mėnesius nelaisvės, teisėjas N. Colemanas pažymėjo, kad įvykiai fabrike liudija A. Morkūno modus operandi – naudoti jėgą atgaunant skolas, ir pridūrė, kad tai buvo „organizuotas banditizmas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)