„Rūkymas yra šiek tiek užkrečiamas, nes vienas žmogus išeina parūkyti ir kitas prisijungia. Mums kilo idėja rasti nedidelį žaismingą motyvą paskatinti žmones pagalvoti paskirti poilsio valandėlę kitai veiklai. Padiskutavome ir nutarėme pasiūlyti 800 litų premiją prieš vasaros atostogas visiems, kurie pasižada savo bendradarbių akyse pasirašyti paprastą pasižadėjimą: nerūkyti 12 mėnesių“, - pasakoja bendrovės vadovas Lietuvai Vladas Lašas.

Sąlygos buvo paprastos: pasirašę pasižadėjimą iš bendrovės gavo premiją, tačiau įsipareigojo nerūkyti mažiausiai metus. Žmonės papildomai niekaip nebuvo kontroliuojami, buvo kliaujamasi jų sąžiningumu prieš save ir kolegas. Parūkiusieji įsipareigojo grąžinti visą premiją bendrovei.

„Įdomu, kad tai gana greitai iniciatyva tapo užkrečiamu dalyku: jeigu tu, tai ir aš. Taip vienas kitą paskatindami 63 proc. rūkančių pasirašė. Keli žmonės nepasirašė, bet nutarė pabandyti mesti rūkyti. Suma buvo nei didelė, nei visai maža, o žmonėms kaskart reikėjo pagalvoti, nes kartais ir svečiuose kokį kaljaną, cigarą ar pypkę pasiūlo“, - šypteli V. Lašas.

Jis sako, jog pasižadėjimą pasirašyti galėjo ir nerūkantys: jeigu jie iki šiol nerūkė, pasižadėjo nerūkyti dar metus ir gavo premiją. Pastebėta, jog dalis žmonių rūkydavo ne kasdien, o kartais, po vieną – dvi cigaretes per savaitę, ar net rečiau.

Vladas Lašas
Nerūkymo akciją bendrovė baigė 2012 m. ir suskaičiavo rezultatus: mesti rūkyti buvo pasižadėję 20 žmonių, dar 41 nurodė, kad nerūko ir nerūkys bei gavo premijas. 2 nusprendė, jog mėgins mesti rūkyti, bet pasižadėjimo nepasirašė, o 10 nusprendė, kad rūkyti nemes.

Dabar dauguma rūkiusių darbuotojų, net ir tų, kurie per mėnesį surūkydavo po keletą cigarečių, metė rūkyti.

„Darbuotojų įpročiai pasikeitė. Akciją organizavome 2011 metais, bet galutiniai rezultatai mus džiugina: po metų iš pasižadėjusių mesti rūkyti 17 žmonių vis dar nerūkė, - dėsto įmonės vykdomoji direktorė Jūratė Stanišauskienė. - Na, nors keli žmonės grįžo prie seno įpročio, manau, kad projektas buvo labai sėkmingas.“

Darbuotojai ėmėsi naujos veiklos

Įmonės vadovai sako pastebėję, jog ši iniciatyva įmonėje sulaukė daug dėmesio ir labai greitai tapo žmonių pokalbių tema.

„Darbuotojai šią iniciatyvą labai aptarinėjo ir pasijuto stiprus bendruomeniškumo jausmas, kuris, manau, ir buvo svarbiausias. Tai buvo akstinu, kuris paskatino mesti rūkyti. Mūsų kurjeriai, atėję į darbą, dalijosi išgyvenimais, kaip jiems sunku nerūkyti, kokius saldainius ėmė pirkti vietoje cigarečių ir kad užuot ėję parūkyti eina prie šaldytuvo. Be to, įtakos turėjo ir užkrečiantis geras pavyzdys: metė vienas, kitas, tada žmonės pradėjo galvoti, tai gal ir aš galiu? Vieni nuo kitų užsikrėtė, parėmė vieni kitus ir turime rezultatą“, - džiaugiasi J. Stanišauskienė.

Ji pasakojo, jog bendrovė iniciatyvos sugalvojo imtis, nes norėjo sumažinti rūkančių žmonių skaičių organizacijoje.
„Yra įvairių iniciatyvų, kaip aiškinti apie rūkymo žalą per taupymą, bet mes pagalvojome, kad geriausias būdas – žmones motyvuoti, o ne kažkaip bauginti“, - prisimena J. Stanišauskienė.

Dabar bendrovės darbuotojai poilsio pertraukėles leidžia kitaip.

„Matome, kad žmonės, užuot žiemą ėję į kiemą neapsirengę parūkyti ir peršalę, dabar išsiverda arbatos ir su kolegomis pabendrauja prie arbatos. Per rytinius susirinkimus kolegos būriuojasi ne su cigaretėmis, o su kavos puodeliais, tad, manau, mūsų įpročiai tapo gražesni, greičiausiai permainomis patenkinti ir žmonės“, - sako vadovė.

J. Stanišauskienė mano, jog dabar pakartojus šią iniciatyvą rezultatai iš esmė nepasikeistų, tačiau įmonė galvoja apie naujas iniciatyvas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)