Kad „Jukos“ antrąjį šių metų ketvirtį neeksportuos naftos, naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė vienas iš koncerno valdybos narių, pasak kurio, „Jukos“ prašė eksporto „Mažeikių naftai“ kvotos, bet vietoj šios gavo galimybę naftą eksportuoti nenaudingomis kryptimis.

Tuo tarpu Rusijos pramonės ir energetikos ministras Viktoras Christenka, vadovaujantis komisijai, skirstančiai eksporto kvotas, tvirtina, kad bet kuri naftos įmonė gali pateikti paraišką jos norimam grafikui.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Jonas Čičinskas „Lietuvos radijui“ sako, kad naftos tiekimas Rusijoje yra itin prižiūrimas valdžios ir gali tapti užsienio politikos įrankiu.

Finansų maklerio įmonės „Jūsų tarpininkas“ analitikas Laurynas Byla mano, kad egzistuoja reali tikimybė, jog „Mažeikių naftos“ akcijas iš „Jukos“ perimtų kita Rusijos bendrovė.

Banko „Nord/LB Lietuva“ vyriausiasis analitikas profesorius Rimantas Rudzkis tvirtina, kad būtų natūralu, jei „Mažeikių naftos“ valdymą perimtų kitą Rusijos bendrovė. Analitikas neabejoja, kad naftos bendrovė „LUKoil“ yra labai suinteresuota Mažeikių įmonės valdymu.

„Mažeikių nafta“ pernai uždirbo rekordinį beveik 722 mln. litų pelną, kone pusketvirto karto didesnį nei užpernai.