Gyventojai, tapę pensijų kaupimo dalyviais iki 2013 m. sausio 1 d., apsispręsti dėl pensijų kaupimo ateities gali iki lapkričio 30 d. Gyventojų antplūdį jaučia tiek didžiausi, tiek smulkesni rinkos dalyviai.

„Palyginti spalio ir lapkričio mėnesius klientų aktyvumas tikrai padidėjo, o besikreipiančių klientų lapkritį daugėja kiekvieną savaitę. Per dvi pirmąsias lapkričio savaites dėl pensijos kaupimo apsisprendusių klientų, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu spalį, padaugėjo apie 60 proc.“, - skaičiuoja „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Aurimas Maždžierius.

Pasak jo, per ateinančias dvi lapkričio savaites „Swedbank“ tikisi sulaukti daugiau nei 10 tūkst. klientų, kurie norėtų priimti sprendimą dėl tolimesnio kaupimo.

„Artėjant terminui klientų suaktyvėjimas yra natūralus. Nemaža dalis žmonių linkę atidėti apsisprendimą paskutinei minutei, tačiau tam yra ir racionalaus pagrindo – artėjant paskutinei apsisprendimo dienai jau galima susidaryti vaizdą, kokį sprendimą pasirinko dauguma gyventojų, pasidomėti, ką nusprendė artimieji ar draugai. Taip pat mažėja tikimybė, kad iškils kokių nors netikėtumų, kurie galėtų pakeisti žmogaus apsisprendimą“, - komentuoja A. Maždžierius.

Iš viso „Swedbank“ pensijų fonduose kaupia 430 tūkst. klientų, prieš metus jų buvo 424,5 tūkst. Lietuvos banko šių metų antro ketvirčio duomenimis, „Swedbank investicijų valdymas“ buvo didžiausiu rinkos dalyviu ir valdė 36 proc. pensijų fondų turto. Antrą vietą užima „SEB investicijų valdymas“ (29 proc.).

"Apytikriai galiu pasakyti, kad labiausiai padaugėjo pateiktų prašymų skaičius, - sako „SEB investicijų valdymo“ generalinis direktorius Gediminas Milieška. - Taip pat jaučiame kad apie 30 proc. padaugėjo įeinančių skambučių konsultacijų telefonu pensijų klausimais. Manome kad dalyviai bando užsidėti "galutinius taškus ant i" prieš priimdami sprendimą."

„SEB investicijų valdymas“ paskaičiavo, kad šiemet lapkričio 1-20 dienomis, palyginti su tuo pačiu metu spalį, SEB gavo 65 procentais daugiau prašymų dėl papildomo kaupimo.

"Iš viso iki lapkričio 20 imtinai SEB turime 52.890 dalyvių prašymus iš jų 92 proc. dalyvių pasirinko 2+2+2, o 8 proc. stabdo įmokas. Likusi dalis klientų dar neapsisprendė arba kaups kaip iki šiol", - vardija G. Milieška.

„SEB investicijų valdymas“ spalio pabaigoje turėjo 253 tūkst. klientų, kai pernai tuo pat metu - 257 tūkst., tačiau neprognozuoja, kiek jų dar galėtų prisijungti prie kaupimo pensijai.

Kalba su vienu, dar keturi laukia

Klientų antplūdį jaučia ir smulkesni rinkos dalyviai. „MP Pension Funds Baltic“ generalinis direktorius Ramūnas Stankevičius DELFI pasakojo, jog dėl taupymo pensijai kreipiasi tiek esami, tiek nauji įmonės klientai.

„Šiais metais naujokų, kurie nori kaupti papildomai pensijai, yra žymiai daugiau. 2012 m. iš viso naujokų, pasirašiusių pensijų kaupimą II pakopoje buvo apie 19 tūkst., šiais metais jų yra apie 55 tūkst. Kai gyventojai pamatė, kad yra aiškumo, jie vėl puolė rašytis sutartis“, - sakė R. Stankevičius.

Pasak jo, dabar bendrovė sulaukia itin daug klientų skambučių: kol konsultantas kalba su vienu žmogumi, dar keturi interesantai laukia eilėje.

„Gyventojų pasirinkimams įtakos turi politikų pareiškimai, mes tai jaučiame pagal skambučius ir tai, ko klausia žmonės. Pavyzdžiui, mūsų klausia, ar jų įmokas nacionalizuos, ar verta galvoti apie papildomą kaupimą – matosi, kad žmonės pasimetę. Politikų pasisakymai klaidina žmones“, - apgailestauja R. Stankevičius.

Šiuo metu bendrovė turi apie 55 tūkst. klientų, pernai jų buvo apie 40 tūkst., tačiau „MP Pension Funds Baltic“ taip pat tikisi sulaukti dar kelių šimtų klientų - dabar per dieną užregistruojama apie 150 naujų klientų.

Iki lapkričio 30 d. kiekvienas antrosios pensijų pakopos dalyvis turėtų pasirinkti vieną iš trijų galimų tolesnio pensijų kaupimo būdų. Jis gali sustabdyti kaupimą privačiuose fonduose ir „grįžti“ į „Sodrą“. Antas pasirinkimas - nieko nekeisti ir į fondus toliau pervesti dalį socialinio draudimo įmokos. Trečias - kaupti papildomai pridedant 1 proc. savo darbo užmokesčio ir gaunant 1 proc. vidutinio atlyginimo iš valstybės biudžeto.

Sodros“ duomenimis, 12,7 tūkst. pensijų fondų dalyvių sustabdė įmokas į pensijų fondus. Apie 300 tūkst. dalyvių panoro į pensijų fondus mokėti papildomą pensijų įmoką savo lėšomis. Vis dėlto didžioji dalis pensijų fondų dalyvių – 72 proc. – pensijas kaupia senąja tvarka. Iki spalio pabaigos iš viso yra sudaryta 1,1 mln. pensijų kaupimo sutarčių.

2013 m. antrojo ketvirčio pabaigoje beveik 80 proc. turto koncentravosi trijuose pensikų kaupimo bendrovių valdomuose fonduos: „Swedbank investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Aviva Lietuva“ (14 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)