Estija pakilo per 18 pozicijų į 32 vietą, o Latvija - per 3 pozicijas ir yra 49 vietoje, nurodoma ketvirtadienį paskelbtoje tyrimo ataskaitoje "Paying Taxes 2014".

Pasak ataskaitos, nors mokestinių įmokų skaičius ir laikas, sugaištamas joms sumokėti, Lietuvoje nepasikeitė, tačiau bendras mokesčių tarifo rodiklis sumažėjo 0,6 porc. punkto, todėl šalis reitinge šoktelėjo aukštyn.

Teigiamos įtakos tiriamos vidutinės įmonės mokesčių kaštams turėjo nekilnojamojo turto mokesčio tarifo sumažinimas Vilniuje nuo 0,9 proc. iki 0,8 proc. bei ribos, nuo kurios reikia registruotis PVM mokėtoju, padidinimas nuo 100 tūkst. iki 155 tūkst. litų.

„Be jau minėtų mokesčių tarifų sumažinimo, Lietuvai pakilti reitinge leido ir išankstiniai įpareigojantys VMI išaiškinimai bei išankstiniai susitarimai su VMI dėl kainodaros. Šiuo metu Lietuva vis dar atsilieka Latvijos ir Estijos, kurios dėl palankesnės mokesčių aplinkos atrodo patraukliau. Vyriausybė turėtų imtis ryžtingesnių priemonių siekdama, kad Lietuva išliktų konkurencinga regione“, - pranešime teigė „PwC“ vadovaujančioji partnerė Lietuvoje Kristina Kriščiūnaitė

Bendras vidutinei įmonei tenkantis mokesčių tarifas Lietuvoje yra 43,1 proc., - toks pat, kaip pasaulio vidurkis, tačiau didesnis už Europos Sąjungos ir Europos laisvos prekybos asociacijos regiono vidurkį (42,6 proc.). Latvijoje šis tarifas siekia 35,9 proc., tuo tarpu Estijoje – 49,4 proc.

„Lyginant su kitomis valstybėmis, Lietuvos mokesčių sistema turi labai patrauklių ir konkurencingų mokesčių taisyklių ir lengvatų, pavyzdžiui, lengvata investicijoms ir mokslinei ir eksperimentinei plėtrai, toliau tobulinama elektroninio deklaravimo sistema. Siekiant išlaikyti gerą Lietuvos vertinimą, Vyriausybei reikėtų susilaikyti nuo verslui palankių mokestinių taisyklių (pavyzdžiui, lankstus mokestinių nuostolių perkėlimas) naikinimo“, - teigė K.Krisčiūnaitė.

Ataskaitoje „ Paying Taxes 2014“ įvertinti visi privalomieji mokesčiai ir įmokos, kuriuos nuo pernai birželio iki šių metų birželio turėjo sumokėti vidutinio dydžio įmonė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)