Prie turistų į eilę stoja ir turizmo operatoriai iš Egipto, ir kelionių organizatoriaus skolą nusipirkęs Vilniaus advokatas – dabar jau bankrutavusiai kelionių agentūrai „Novus Orbis“ pareikšta ieškinių už maždaug milijoną litų.

Kodėl buvo apgaulingai tvarkoma „Novus Orbis“ buhalterija, klastojami dokumentai ir iššvaistytas svetimas turtas? Į šį klausimą atsakymo ieškos Vilniaus apygardos teismas – teisėja Angelė Ikasalienė pirmadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl finansinių nusikaltimų pateikti buvusiems bendrovės vadovams.

Prokurorų kaltinimų dėl nusikaltimų sulaukė anksčiau „Novus Orbis“ vadovavusios Sonata Stubrytė ir Irena Giedrienė bei šioje agentūroje dirbęs Gediminas Giedrys.

Šioje byloje ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos pareiškė 115 poilsiautojų, kuriems padaryta daugiau kaip 300 tūkst. Lt žala.

Egipto kelionių organizatorius, su kuriuo bendradarbiavo „Novus Orbis“, siekia prisiteisti daugiau kaip 405 tūkst. Lt.

Dar 96 tūkst. Lt ieškinį pareiškė bendrovės bankroto administratorius, tiesa, iš jo skolą yra nupirkęs advokatas Saulius Jakštas.

Galimam ieškiniui užtikrinti prokurorai yra areštavę buvusioms vadovėms priklausantį nekilnojamąjį turtą.

Bendrovė „Novus Orbis“ į keblią situaciją pakliuvo 2010-ųjų balandį, kai jau nebegalėjo įvykdyti savo įsipareigojimų klientams. Paaiškėjo, kad poilsinių kelionių organizatorius išvykas į Egiptą pardavinėjo pigiau nei kiti rinkos dalyviai, nors jau buvo aišku, kad ji nesugebės įvykdyti savo įsipareigojimų.

Dėl to buvo atšauktos ir neįvyko 2010 m. pavasario-rudens sezonų kelionės į Egiptą.

Pagal įstatymą, tokiu atveju visi klientų sumokėti pinigai turi būti grąžinti iš laidavimo draudimo, kuris privalomas šioms bendrovėms, sumos. Tačiau paaiškėjo, kad tos sumos (200 tūkst. Lt) nepakanka, o pačios bendrovės sąskaita tuščia, nors kelionės buvo parduodamas net tą dieną, kai ši pasiskelbė nemokia.

Baudžiamąją bylą Vilniaus apygardos teismas iš esmės žada pradėti nagrinėti tik kitų metų sausį – į pirmąjį posėdį dėl tėvo mirties negalėjo atvykti I. Giedrienė, kuriai vadovaujant „Novus Orbis“ poilsiautojai taip ir neišvyko į planuotas poilsines keliones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)