„Jie tikri barbarai, kapitalistų parazitai! Pas mus areštinėje tupi jau 100 tokių tipų“, - lapkričio 15 dieną Venesuelos prezidento pasisakymą citavo „Reuters“. Norėdamas iš šalies išprašyti visus spekuliantus, Venesuelos prezidentas nurodė šalies vyriausybei parengti įstatymo projektą, ribosiantį šalies verslininkų pelną 15-30 proc. ribose.

Kaip teigia valdžios pareigūnai, nesąžiningos bendrovės kelia buitinės technikos, elektronikos ir vartojimo prekių kainas net iki 1000 proc. Tokių atveju demaskavimu praėjusį savaitgalį rūpinosi inspektoriai, kuriems talkino šalies kariai.

Prieš savaitę buvo sulaikyti visi prekybos tinklo „Daka“ vadovai. Būtent šiose parduotuvėse prekių kainos buvo net 1000 proc. didesnės, nei leidžiama. Remiantis šalyje galiojančiomis prekybos taisyklėmis, antkainis neturi viršyti 30 proc. – jeigu nėra ypatingo pagrindo elgtis kitaip. Areštuotos visos minėtose parduotuvėje buvusios prekės, o kariams teko vaikyti minias žmonių, norėjusių įsigyti prekių už naujas – teisingas – kainas. Viena iš Karabobo valstijoje esančių „Daka“ parduotuvių buvo apvogta – šalies žiniasklaida skelbia, jog kariai ir policijos pareigūnai tiesiog pasiėmė savo trofėjų dalį, rašo „El Pais“.

N. Maduro ryžtingą karą kylančioms kainoms paskelbė praeitą savaitę, kai Venesuelos centrinis bankas paskelbė, jog infliacija spalį siekė 5 proc., o metinis jos lygis išaugo iki 54 proc. Lapkričio 10 dieną N. Maduro kreipėsi į šalies žmones – kalbėjo net tris valandas. Rankose laikydamas šalies Konstituciją, prezidentas kalbėjo apie islamą, induizmą ir netgi daoizmą – esą visos šios religijos pasisako prieš lupikavimą. Daugiausiai nuo prezidento kliuvo tiems pardavėjams, kurie perka pigias prekes „eBay“ ir parduoda žymiai brangiau. „Jeigu apvaginėjate žmones, visai nesvarbu, kaip jūs save vadinate – nuo įstatymų nepasislėpsite“, - Venesuelos prezidento kalbą cituoja „The Washington Post“.

Venesuelos prezidentas N.Maduro
Siūlymas įkurti centralizuotą agentūrą, kuriai būtų pavesta valdyti užsienio valiutos atsargas, būtinas vartojimo prekių įsigijimui užsienyje, analitikus nemenkai nustebino – jie tikėjosi, jog valiutos kontrolės sistema bus panaikinta, pritaikytas laisvas dolerio kursas. Realiausias scenarijus, jog minėtųjų priemonių įgyvendinimas greičiausiai bus atidėtas iki gruodžio 8 dieną rengiamų savivaldybių rinkimų.

Gali būti, jog valdžios pastangas kontroliuoti prekybą sumenkina opozicijos pozicija, pažymi „The New York Times“. Tačiau svarbu pažymėti, jog ir anksčiau Venesuelos prezidentas tiesiogiai ne kartą kaltino savo politinius oponentus ekonomine diversija, kurią surengti padėjo jiems prijaučiantys asmenys Kolumbijoje ir JAV. Pareiškimo išvakarėse – lapkričio 14 dieną – Venesuelos prezidentui pavyko pasiekti, kad šalies parlamente jau per pirmąją svarstymą būtų priimtas įstatymo projektas dėl ypatingų įgaliojimų suteikimo. 99 iš 165 deputatų pasisakė už tai, kad N. Maduro būtųsuteikti įgaliojimui priimti dekretus be parlamento palaiminimo – konkrečiai kalbama apie dekretus, susijusius su kova su korupcija ir šalies ūkio problemomis.

„Karo, kurį infliacijai paskelbė N. Maduro, padariniai bus panašus į japonų surengtos atakos prieš amerikiečių bazę Perl Harbore“, - rašo Anslitica.com.

Venesuelos opozicijos lyderis Henrique Caprilesas mano, jog priverstinis vartojimo prekių kainų smukdymas norimo rezultato neduos. „Kiekvieną dieną darosi vis aiškiau, jog N. Maduro – nevykusi Kubos valdžios marionetė“, - politiką cituoja „EuroNews“.

„Nustojau nerimauti dėl to, kas šiuo metu yra valdžioje – socialistai, kapitalistai ar marsiečiai, vairuotojai ar buržuazijos žmones. Tiesiog noriu, kad šalį valdytų kompetentingai ir ramiai. Gyvename vienoje iš pačių gražiausių ir gamtos išteklių turtingų šalių pasaulyje. Bet kodėl visiems taip sunku?“, - savo įžvalgomis dalijasi namų šeimininkė iš Karakaso Andreina Gonsalez.

Priminsime, jog spalio pabaigoje Venesuelos prezidentas N. Maduro paskelbė įkuriantis Liaudies laimės ministeriją. Institucijai pavesta pasirūpinti svarbiausiais senų žmonių, vaikų, benamių ir žmonių su negalia poreikiais. O pavasarį Venesuelos valdžia pažadėjo iš užsienio įsigyti 50 mln. ritinėlių tualetinio popieriaus – šalies žmonėms buvo pradėję trūkti net ir tokių pirmo būtinumo prekių.
Būtiniausių prekių deficitas ir pagrindinių maisto produktų (pieno, kiaušinių, jautienos, vištienos) trūkumas jau seniai kelia nemenką galvos skausmą Venesuelos valdžiai. Valdžia dėl šios bėdos kaltina opoziciją, kuri esą slepią produktus ir prekes, o vėliau juos sunaikina – kad tik įgeltų valdžiai ir sumenkintų jos įvaizdį šalies žmonių akyse. Opozicijos ir verslo bendruomenės atstovai teigia, jog tokia situacija susiklostė dėl labai paprastos priežasties – trumparegiškos šalies valdžios vykdomos kainų kontrolės politikos.

2012 metų balandį Venesueloje įsigaliojo Teisingų kainų įstatymas, skirtas kovai su spekuliacijomis kainų tema. Remiantis šiuo įstatymu, šalyje buvo įkurta speciali valstybinė tarnyba, kuriai pavesta kontroliuoti pirmo būtinumo prekių kainas. Atsirado ir speciali inspekcija, kuriai buvo iškelta užduotis griežtai kontroliuoti ir stebėti, kaip įgyvendinamas minėtasis įstatymas.

N. Maduro pirmtakas Hugo Chavezas yra sakęs, jog „Laisvoji rinka reikalinga tik buržuazijai, norinčiai apvogti paprastus sunkiai dirbančius žmones, ir taip praturtėti“ – todėl Venesuelai jokia laisvoji rinka nereikalinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)