"Dujotekana" perims ir ne mažiau kaip 50 proc. dujų bendrovės "Itera" tiekimo į Lietuvą. "Itera" dujas į Lietuvą tiekia "Itera Lietuva". Metinė jos tiekimo apimtis dabar yra apie 600 mln. kubinių metrų, "Stella Vitae" šiemetinė kvota siekia 1,125 milijardų, o "Lietuvos dujos" tiesiogiai iš "Gazprom" negauna net 400 mln. kubinių metrų, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Pramonininkų konfederacijos vadovo Bronislovo Lubio kontroliuojama Jonavos "Achemos" gamykla ir toliau dujas gaus tiesiogiai iš "Gazprom".

"Gazprom" vadovybei, kurios priešakyje - Rusijos prezidento Vladimiro Putino statytinis Aleksejus Mileris, nepriimtina, kad ir toliau iš Rusijos dujų eksporto pelnytųsi buvusio "Gazprom" vadovo Remo Viachirevo giminaičiai, todėl "Stella Vitae" išstumiama iš dujų tiekimo verslo.

"Stella Vitae" valdo buvusio "Gazprom" prezidento R.Viachirevo dukters Tatjanos Dedikovos ir kitų koncerno eksvadovų giminaičių kontroliuojama Rusijos įmonė "Auri" (35 proc. akcijų), "Gazprom" (30 proc.) bei Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos vadovai.

Klaipėdoje įsikūrusios korporacijos valdybos pirmininkas Antanas Bosas yra "Stella Vitae" vadovas. Dabar dujų importo verslo vadžias perima korporacijos prezidentas Rimandas Stonys, itin sėkmingai pernai atvedęs korporaciją į pelningą naftos gavybos verslą.

Jis tapo "Dujotekanos" valdybos pirmininku. R.Stonys pastaruoju metu dažnai lankosi "Gazprom". Jis lydėjo ir rugsėjį Lietuvoje viešėjusį naująjį koncerno vadovą A.Milerį.

Praėjus vos dviem dienoms po A.Milerio vizito ir atsirado "Dujotekana". Jos akcijos dabar yra įmonės direktoriaus Raimundo Paliuko, kuris užima Dujų ūkio asociacijos prezidento kėdę, rankose. Anksčiau jis vadovavo "Stella Vitae".

"Dujotekanos" valdyboje, be R.Paliuko ir R.Stonio, dirba "Stella Vitae" darbuotojas Vytautas Petrišiūnas, vilniečiai Elena Kijevičienė ir Vytautas Janavičius. Neabejojama, kad vėliau "Dujotekanos" akcijos bus paskirstytos kitiems asmenims ir "Gazprom".

Kaip tvirtino R.Paliukas, "Gazprom" valdys pagrindinį "Dujotekanos" akcijų paketą, kita dalis teks Lietuvos verslininkams, kurių jis neįvardijo. Anot "Lietuvos ryto", akcijos atiteks korporacijos vadovams.

Anksčiau skelbta, kad nuo 2002 metų "Gazprom" į visas Baltijos šalis dujas turėtų tiekti per savo dukterinę įmonę "Gazeksport", tačiau kitąmet to dar nebus. Anot "Lietuvos ryto", "Dujotekana" Lietuvai turėtų tiekti pigesnes dujas negu "Gazprom".

Pats "Gazprom" kainą "Lietuvos dujoms" nori didinti 16 litų už 1 tūkst. kubinių metrų. R.Paliukas tvirtino dar nežinąs, kokios bus dujų kainos, bet patvirtino, kad koncernas "Gazprom" jas nori didinti. "Dujotekana" sandorį su "Gazprom" sudarys jau kitą savaitę.

A.Mileris neseniai yra pareiškęs, kad jei naftos kaina bus 16-18 JAV dolerių už barelį, 1000 kubinių metrų gamtinių dujų kaina nukris iki 300-320 litų, dabar ji siekia apie 400 litų. Jei nafta atpigtų iki 10 JAV dolerių, dujų kaina tesiektų 240-280 litų.

"Stella Vitae" akcininkas dar prieš metus buvo dabartinis Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Šįmet V.Uspaskichas akcijas pardavė. Tačiau pasitraukęs iš politikos jis rengiasi sugrįžti į dujų verslą.

"Stella Vitae" - pagrindinė dujų tiekėja Lietuvai. Kitais metais jai buvo numatyta 1,21 mlrd. kubinių metrų kvota, 2003 metais - 1,4 mlrd., 2004 metais - 1,54 mlrd., 2005 metais - 1,69 milijardo. Dabar šiuos limitus perims "Dujotekana".

Praėjusiais metais "Stella Vitae" uždirbo 4 mln. litų. Didžiausią pelną pernai susikrovė "Itera Lietuva" (jos akcininkas irgi buvo V.Uspaskichas) - 30 mln. litų, kurią taip pat kontroliuoja korporacija. Šiemet "Itera Lietuvos" pelnas turėtų sumažėti beveik trečdaliu.

Anot "Lietuvos ryto", neaišku, ar "Itera" ateityje liks tiekėja. Pastaruoju metu "Itera" ir "Gazprom" ryšiai gerokai pašlijo - "Gazprom" siekia susigrąžinti R.Viachirevo valdymo laikais bendrovei "Itera" perduotus savo aktyvus.

Prieš 6 metus dujų tiekimo į Lietuvą versle taip pat buvo didelis perversmas. Tada iš dujų verslo buvo išstumtas Kauno SAF koncernas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją